Γεωπολιτικά

ΕΕ: Τα κράτη μέλη ενέκριναν άλλα 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

ΕΕ: Τα κράτη μέλη ενέκριναν άλλα 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: uropean flags are diplayed at the European Parliament in Strasbourg, France November 24, 2021. Julien Warnand/Pool via REUTERS

«Το Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας μετατρέπει τα λόγια μας σε πράξη», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στα επιπλέον 5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΕ για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν χθες Δευτέρα την παροχή επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. «Η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας μετατρέπει τα λόγια μας σε πράξη (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Yves Herman).

Το νέο Ταμείο Βοήθειας θα επιτρέψει στην ΕΕ να υποστηρίξει περαιτέρω τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

»Με το ταμείο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία να αμυνθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με ό,τι χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να αυξήσει το χρηματοοικονομικό ανώτατο όριο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ιδρύοντας ένα ειδικό Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία (UAF) στο πλαίσιο του EPF.

Το νεοσύστατο Ταμείο Βοήθειας θα επιτρέψει στην ΕΕ να υποστηρίξει περαιτέρω τις εξελισσόμενες ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μέσω της παροχής θανατηφόρου και μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης.

Κοινές προμήθειες Το Ταμείο αυτό συμπληρώνει τις διμερείς προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ και εστιάζει σε αυξημένες κοινές προμήθειες από την ευρωπαϊκή και τη νορβηγική αμυντική βιομηχανία.

Μετά τη χθεσινή απόφαση, το δημοσιονομικό ανώτατο όριο του EPF θα ξεπεράσει συνολικά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments