Γεωπολιτικά

Σήμα κινδύνου από την Πολωνία – Φόβοι ότι θα γίνει στόχος της Ρωσίας, ζητά να αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ

Σήμα κινδύνου από την Πολωνία – Φόβοι ότι θα γίνει στόχος της Ρωσίας, ζητά να αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: President of Poland Andrzej Duda Signs Law to Extend Assistance to Ukrainian Refugees. Source: KPRP

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να αυξήσει επειγόντως τις αμυντικές του δαπάνες για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει ο επόμενος στόχος μιας ρωσικής επίθεσης.

Επικαλούμενος μια απροσδιόριστη γερμανική έρευνα, ο Duda είπε ότι νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ενισχύει τη στροφή του προς μια πολεμική οικονομία με σκοπό να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ το 2026 ή το 2027

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να αυξήσει επειγόντως τις αμυντικές του δαπάνες για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει ο επόμενος στόχος μιας ρωσικής επίθεσης.

Μιλώντας στο CNBC, ο Duda επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους συνεισφορά στο 3% εν μέσω νέων αναφορών ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να βάλει στόχο τη στρατιωτική συμμαχία εντός δύο έως τριών ετών. Επικαλούμενος μια απροσδιόριστη γερμανική έρευνα, ο Duda είπε ότι νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ενισχύει τη στροφή του προς μια πολεμική οικονομία με σκοπό να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ το 2026 ή το 2027. Και αυτές οι αιτιάσεις έρχονται εν μέσω αναφορών των δανικών μυστικών υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. «Έχουμε δύο ή τρία χρόνια στα οποία μπορούμε να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας, να αποθηκεύσουμε πυρομαχικά και να παράγουμε όπλα για να μεγιστοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, να προετοιμαστούμε και να βεβαιωθούμε ότι η εισβολή δεν θα συμβεί», είπε ο Duda.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να μην χρειαστεί να εμπλακούμε σε σύρραξη.

Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αποτρεπτικό μέσο που να διασφαλίζει ότι δεν θα μας επιτεθούν. Αυτό είναι το όλο θέμα γιατί κανείς μας δεν θέλει πόλεμο», πρόσθεσε.

Οι ενέργειες της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρόεδρος, η χώρα του οποίου μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, έχει πρωτοστατήσει στις εκκλήσεις για προμήθεια όπλων στο Κίεβο από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας. Η Πολωνία ενίσχυσε επίσης τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες, αυξάνοντας τις αμυντικές της δαπάνες το 2023 σε σχεδόν 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) — περισσότερο από τις ΗΠΑ σε ποσοστιαία βάση. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden την περασμένη εβδομάδα, ο Duda ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αυξήσει τον στόχο ελάχιστων στρατιωτικών του δαπανών στο 3% του ΑΕΠ για να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της συμμαχίας. Επί του παρόντος, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεισφέρουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ένα όριο που 18 κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν φέτος. Η Σουηδία έγινε το 32ο μέλος της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Duda επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk, σηματοδοτώντας μια σπάνια επίδειξη ενότητας μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, οι οποίοι παραμένουν βαθιά διχασμένοι σε εσωτερικά ζητήματα παρά τις κοινές τους εκκλήσεις για βελτιωμένη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Tusk προειδοποίησε ότι η αποτυχία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «χιλιάδες ζωές» και να ενθαρρύνει περαιτέρω την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments