Πολιτική

Γιατί χάνει δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ

Γιατί χάνει δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ασαφείς και συγκεχυμένες θέσεις καταλογίζονται στην ηγεσία του κόμματος.

Το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη δυσκολεύει όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και η βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις υποχωρεί.

Η ισότητα στο γάμο, που αποτελούσε θέση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε στη Βουλή, με τους 11 όμως  από τους 32 βουλευτές να απέχουν. Η ηγεσία προσπάθησε να μεταπείσει την αντιπολίτευση, αλλά μια ενιαία θέση κατά την ψήφιση του νόμου αποδείχθηκε ανέφικτη. Στη συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τάχθηκαν ανοιχτά κατά της κομματικής γραμμής, ενώ το “σκανδιναβικό μοντέλο” που πρότεινε η Χαριλάου Τρικούπη δεν βοήθησε στο να δοθεί μια σαφής θέση σε αυτό το καίριο ζήτημα

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, εν τω μεταξύ, έδειχναν διχασμένο το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ταυτόχρονα, αδυναμία του κόμματος και της ηγεσίας να υπερβεί τα εμπόδια του ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην αλυσίδα των όχι και τόσο ευνοϊκών στιγμών για τους στόχους της Χαριλάου Τρικούπη προστέθηκε εσχάτως και η ενδοοικογενειακή «παρεξήγηση» σχετικά με τη σύνθεση του πάνελ στην ημερίδα του InSocial για το περιβάλλον. Ούτε ο νυν τομεάρχης Περιβάλλοντος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ούτε ο προηγούμενος (νυν δήμαρχος Αθηναίων) Χάρης Δούκας πήραν πρόσκληση να μιλήσουν – ο πρώτος παρέστη στην εκδήλωση, ο δεύτερος είχε ανειλημμένη υποχρέωση, όπως και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρουσίαζε το νέο του βιβλίο στην Καλαμάτα.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με ήπια κριτική διάθεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη, κάνουν λόγο για λάθη και αστοχίες των διοργανωτών σε μια περίοδο που έπρεπε να εξαλείψουν και την παραμικρή αφορμή για να προκαλέσουν αναταραχή και σύγχυση στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, που άσκησαν σκληρή κριτική και επιδίωξαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές κατά της Χαριλάου Τρικούπη, τόνισαν ότι την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και του πάνελ δεν την είχε μόνο ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημόπουλος, αλλά και το κεντρικό επιτελείο, ως είθισται.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση που έκαιγε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 24ωρα αφορούσε τη γενικότερη πτώση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του στην τρίτη θέση, παρά το μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. “Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει δεύτερο κόμμα και στόχος του είναι να αυξήσει το ποσοστό του”, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια προφανή προσπάθεια να ενθαρρύνει το εσωκομματικό ακροατήριο πρωτίστως.

Προσθέτει επίσης το επιχείρημα ότι για το ευρύτερο κεντροαριστερό κοινό, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει ισχυρή και ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. “Φαίνεται ότι αυτό που αρέσει στη Νέα Δημοκρατία είναι η lifestyle σύγκρουση”, λέει επίσης στον συνομιλητή του, εννοώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου “βολεύεται” στην επικοινωνιακή του διαμάχη με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη.

Αυτό είναι το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, με κύριο στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη και τα υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν ρόλο στην πρώτη γραμμή της μάχης, πιστεύουν ότι η δημοσκοπική οπισθοχώρηση είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει καθημερινά με το εξωστρεφές πρόγραμμα δράσης που σχεδιάζουν. Ο κ. Ανδρουάκης περιοδεύει συνεχώς στην ελληνική επαρχία. Την Παρασκευή επισκέφθηκε την ακριτική περιοχή του Έβρου.  Μέσα στην εβδομάδα. ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φθιώτιδα, απ’ όπου θα μιλήσει για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για την έλλειψη βούλησης και σχεδίου για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments