Πολιτική

Opinion Poll: Προβάδισμα 21% για ΝΔ – Παγιώνεται στην 3η θέση το ΠΑΣΟΚ

Opinion Poll: Προβάδισμα 21% για ΝΔ – Παγιώνεται στην 3η θέση το ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε εκλογικό τμήμα του Νέου Κόσμου Αττικής, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζεται η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται έναντι του ΠΑΣΟΚ στη μάχη της δεύτερης θέσης

Το σταθερά μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσκοπικά επιβεβαιώνει η σφυγμομέτρηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει μια διαφορά της τάξης του 21% στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που περνάει ξανά δεύτερος. Η «γαλάζια» παράταξη συγκεντρώενει το 34.3% των προτιμήσεων, έναντι 13.4% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν:

  • ΠΑΣΟΚ με 12.5%,
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 10.1%,
  • Κ.Κ.Ε με 9.4% ,
  • ΝΙΚΗ με 4.3%,
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 2,9%
  • Δημοκράτες – Α. Λοβέρδος με 2.9%
  • ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με 2.8%,
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 2.5%,
  • ΜΕΡΑ 25 με 1.9%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ με 2.8%.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση με 1.1% σε σχέση με την έρευνα στις 19/2 ένα μήνα πριν και 3.5% σε σχέση με την έρευνα τέλη Νοεμβρίου οπότε και περνούσε στην δεύτερη θέση. Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη μετεκλογική έρευνα που δεν δείχνει νέα πτώση και αυξάνει στο ίδιο χρονικό διάστημα τις δυνάμεις του κατά 0.9% , περνώντας έτσι στην 2η θέση.

Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων

Στην Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις είναι:

  • Ν.Δ 27.7%,
  • ΣΥΡΙΖΑ 10.8%,
  • ΠΑΣΟΚ 10%,
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.1%,
  • Κ.Κ.Ε 7.6%,
  • ΝΙΚΗ 3.4% ,
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2.4%
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ 2.4%,
  • ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.2%,
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 2%,
  • ΜΕΡΑ 25 1.5%,
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.2% ,
  • Aναποφάσιστοι 19.7%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υπεροχή Μητσοτάκη σε δημοτικότητα, κάτω από τον Βελόπουλο ο Κασσελάκης – Ο “Κανένας” δεύτερος πίσω από τον Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία 

Ο Κ. Μητσοτάκης υπερέχει τόσο στην δημοφιλία, όσο περισσότερο και στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Οι δημοφιλίες των Πολιτικών Αρχηγών είναι: Κ. Μητσοτάκης 37.6%, Δ.Κουτσούμπας 33.7%, Α. Λοβέρδος 29.8%, Ν. Ανδρουλάκης 28.9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 28.4%, Κ. Βελόπουλος 27.6% , Σ. Κασσελάκης 23.2%, Α. Χαρίτσης 18.8%, Δ. Νατσιός 13.8% , Β. Στίγκας 7.5%.

Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός προηγείται με υπερτετλαπλάσια διαφορά , με 35.8% έναντι 8% του Σ. Κασσελάκη, 6.1% του Ν.Ανδρουλάκη , 5.3% του Κ. Βελόπουλου και ακολουθού οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με μικρότερες επιδόσεις. Ουσιαστικά ο βασικός αντίπαλος είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ που συγκεντρώνει 29.5%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ποια είναι τα κριτήρια ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Ως βασικά κριτήρια ψήφου στις Ευρωεκλογές αναδεικνύονται η εσωτερική επικαιρότητα με 36.9%, οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων με 28.2%, τα ευρωπαϊκά θέματα με 16.9%, και το ψηφοδέλτιο με 7.5%.

Το 49% δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό που ψήφισε στις Βουλευτικές εκλογές έναντι 45.5% που το θεωρεί λίγο και καθόλου πιθανό.

Το 38.5% δηλώνει ότι με την ψήφο του θέλει να στείλει μήνυμα στην Κυβέρνηση αλλά και το κόμμα που ψήφισε, το 25.2% για να στηρίξει το κόμμα του, το 19.4% για να αποδοκιμάσει την Κυβέρνηση και το 8.9% για να στηρίξει την Κυβέρνηση.

Κυρίαρχο πρόβλημα για τους πολίτες η ακρίβεια

Η ακρίβεια συνεχίζει να βρίσκεται μακράν πρώτο πρόβλημα στις προτεραιότητες των πολιτών με 55.1% και ακολουθούν η Οικονομία με 28.6%, η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 21.6%, η κατάσταση στο ΕΣΥ με 19% , η κατάσταση στην Παιδεία με 11.4% και η ανεργία με 10.7%.

Είναι σημαντικό ότι το 43% δηλώνει ότι αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες και το 14.8% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το 7.4% δηλώνει ότι δεν τον επηρεάζει ιδιαίτερα, ενώ το 34% ότι του δημιουργούνται δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται. Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση, πολύ και αρκετά ικανοποιημένος από τα μέτρα της Κυβέρνησης δηλώνει το 17.4%, ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 82%. Αυτό αποτελεί το πρώτο και βασικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία που δεν είναι ικανοποιημένη από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση των ευθυνών για τα Τέμπη. Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι είναι το 14.6%, ενώ το 12.9% είναι λίγο ικανοποιημένοι και το 70.3% καθόλου ( αθροιστικά 83.2%).

Η άποψη των πολιτών για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας για τα ομόφυλα ζευγάρια

Είναι επίσης πρόβλημα η μειοψηφική αλλά διακριτή υποστήριξη τμήματος της κοινής γνώμης απέναντι στις αντιδράσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το 36.1% συμφωνεί με κινήσεις σαν τον εορτασμό της γιορτής της Ορθοδοξίας χωρίς την παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας ή το διώξιμο βουλευτών που ψήφισαν τον Νόμο από Ναούς, με το 58.5% να έχει αντίθετη άποψη. Το 28.4% συμφωνεί με την απόφαση να μη βαπτίζουν τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών , με το 65.1% να έχει αντίθετη άποψη. Φαίνεται το θέμα να ανακινείται σε ένα ακροατήριο διαρκώς, βρίσκοντας αποδέκτες. Ασφαλώς το κλίμα αυτό μπορεί να πλήττει τμήμα του πολιτικού κόσμου αλλά συνιστά πλήγμα και για την Εκκλησία αφού η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί μ΄αυτές τις κινήσεις .

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Σ. Κασσελάκη ως πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 19.7% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ , με το 62.5% να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44.1% έναντι 40.2%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments