SPOTLIGHTS

Economist: Η χώρα μας στις 28 με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Economist: Η χώρα μας στις 28 με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Πηγή Φωτογραφίας: freepick//Τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάμεσα σε 82 χώρες παρουσιάζει η Ελλάδα την πενταετία 2024-2028, έναντι της περασμένης περιόδου 2019-2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit. Και κατά την «ανάγνωση» των συντακτών της έκθεσης, η εξέλιξη αυτή αντανακλά το φιλοεπιχειρηματικό προφίλ της κυβέρνησης, η οποία όπως επισημαίνεται, μέχρι στιγμής στις δύο θητείες της έχει εφαρμόσει μέτρα φιλικά προς τις επιχειρήσεις, μείωσε τη φορολογία και ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνδέεται επίσης με την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάμεσα σε 82 χώρες παρουσιάζει η Ελλάδα την πενταετία 2024-2028, έναντι της περασμένης περιόδου 2019-2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit. Και κατά την «ανάγνωση» των συντακτών της έκθεσης, η εξέλιξη αυτή αντανακλά το φιλοεπιχειρηματικό προφίλ της κυβέρνησης, η οποία όπως επισημαίνεται, μέχρι στιγμής στις δύο θητείες της έχει εφαρμόσει μέτρα φιλικά προς τις επιχειρήσεις, μείωσε τη φορολογία και ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Στην κορυφή της τελευταίας κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ενώ η βαθμολογία της Ελλάδας βελτιώθηκε σε σχέση με την τελευταία φορά, αντανακλώντας τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, τις μειώσεις φόρων και την αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη», τονίζουν οι ερευνητές του Economist και προσθέτουν: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο δείκτη μας κατά την περίοδο αυτή. Αυτό αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ΝΔ, η οποία διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της». Παράλληλα, σημειώνεται, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες όπου αναμένονται οι σημαντικότερες βελτιώσεις πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές και αύξηση ευκαιριών σε επίπεδο αγοράς.

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνδέεται επίσης με την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στη γενική κατάταξη η Ελλάδα βρέθηκε στην 34η θέση ανάμεσα στις 82 εξεταζόμενες χώρες και περιοχές, κάνοντας άλμα 28 θέσεων σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2018, όταν είχε υποχωρήσει στην 62η θέση. Την αμέσως προηγούμενη πενταετία, δηλαδή μεταξύ 2009-2013, η Ελλάδα βρισκόταν στο νούμερο 53 της λιστας. Κωστής Χατζηδάκης: «Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας!» Ως απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία κινείται στην σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τη σημαντική βελτίωση που εμφανίζει η Ελλάδα στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος του Economist, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σε δήλωσή του: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που καταρτίζει ο Economist, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η εξέλιξη αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η οικονομία μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ της κυβέρνησης έτσι ώστε ο Economist, γνωστός για την εγκυρότητά του, να λέει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αυτή την επίδοση, σε συνέχεια μιας σειράς άλλων θετικών αξιολογήσεων. »Αποτελεί επίσης απάντηση σε όσους επιμένουν να καταστροφολογούν και να μηδενίζουν τις προσπάθειες. Η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι η μεταρρυθμιστική δράση πρέπει να συνεχιστεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αυτό άλλωστε είναι που κάνουμε.

Η συνεχής καταστροφολογία αδικεί τον ελληνικό λαό, τις προσπάθειες και τις θυσίες του. »Ο δείκτης του Economist μετρά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε 82 χώρες, με βάση 91 μεταβλητές που κατανέμονται σε 11 διαφορετικές κατηγορίες (πολιτικό περιβάλλον, μακροοικονομικό περιβάλλον, επιχειρηματικές ευκαιρίες, πολιτική ως προς την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, πολιτική έναντι των ξένων επενδύσεων, εξωτερικό εμπόριο, φόροι, χρηματοδότηση, αγορά εργασίας, υποδομές και τεχνολογική ετοιμότητα). »Όπως αναφέρεται στην έκθεση: “Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον κατά την περίοδο αυτή. Αυτό αντανακλά τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης, με επικεφαλής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της, η οποία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και τόνωσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη”. Όλα αυτά δεν είναι μόνο επιτυχία της κυβέρνησης. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας!», καταλήγει η δήλωση του κ.Χατζηδάκη. Στο άλμα αυτό των 28 θέσεων τα τελευταία χρόνια, το οποίο ανέδειξε σε ανάρτησή του και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης (δείτε τη κάτω), ο τομέας που εμφάνισε τη μεγαλύτερη βελτίωση, ήταν η χρηματοδότηση. Η άνοδος τέλος, συνδέεται και με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις συνολικές κατά κεφαλήν επενδύσεις.

Από τη γενική κατάταξη προκύπτει πως η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ θα προσφέρουν το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον την επόμενη πενταετία. Στην κορυφαία δεκάδα φιγουράρουν χώρες της Aυτικής Ευρώπης, καθώς επίσης ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Ζηλανδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments