Nέα της αγοράς

Τέξας: Αποκλείει τις …τράπεζες λόγω πολιτικών ESG

Τέξας: Αποκλείει τις …τράπεζες λόγω πολιτικών ESG

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι Ρεπουμπλικάνοι, αντιδρούν στην υιοθέτηση των κανόνων ESG στις τράπεζες

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αντιδρούν στην υιοθέτηση των κανόνων ESG στις τράπεζες

Το 2021 το Τέξας ψήφισε δύο νόμους που περιορίζουν τις πολιτειακές συμβάσεις με εταιρείες που παίρνουν αυτό που κρατικοί αξιωματούχοι θεωρούν τιμωρητικές θέσεις έναντι των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων και πυροβόλων όπλων. Είναι μεταξύ των πολλών νέων νόμων που ώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι σε πολιτείες για να αντιταχθούν στις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση με κριτήρια ESG.

Σύμφωνα με έναν από τους νόμους, το Τέξας έχει απαγορεύσει σε ορισμένες κρατικές οντότητες να επενδύσουν σε περίπου 350 οντότητες που η πολιτεία λέει ότι εμπλέκονται σε «μποϊκοτάζ» ορυκτών καυσίμων. Η νομοθεσία ώθησε επίσης κρατικούς αξιωματούχους να απαγορεύσουν τη Citigroup και την Barclays να εκδώσουν ομόλογα για έργα υποδομής για την πολιτεία και τις τοπικές κυβερνήσεις της και την BlackRock να διαχειρίζεται επενδύσεις για ένα ταμείο για τα σχολεία της πολιτείας, τονίζει το Bloomberg.

Τι είναι το ESG;

Όντας συντομογραφία για περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές πρακτικές, το ESG αναφέρεται σε ένα σύνολο προτύπων που χρησιμοποιούν ορισμένα funds και τράπεζες για να ελέγξουν πιθανές επενδύσεις και χρηματοδότηση για τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες ή τον κοινωνικό τους αντίκτυπο. Κάποια κριτήρια αφορούν έργα που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα, περιορίζουν τη ρύπανση υδάτων ή χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο υλικό. Οι κοινωνικά συνειδητοποιημένοι επενδυτές μπορεί να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία διαχειρίζεται την ποικιλομορφία εργατικού δυναμικού.

Η οργάνωση NRA ηγείται της προσπάθειας κατά του περιορισμού της οπλοφορίας στις ΗΠΑ

Γιατί πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στις επενδύσεις ESG;

Οι συντηρητικοί επιτίθενται στη στρατηγική, η οποία λαμβάνει υπόψη τους κριτήρια ESG. Για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, ο έλεγχος πιθανών επενδύσεων για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο είναι σύμπτωμα προσπαθειών της αριστεράς να επιβάλουν τις «woke» πολιτικές τους στις μάζες. Αυτοί οι επικριτές θεωρούν επίσης την προσκόλληση των εταιρειών στο ESG ως αντικαπιταλιστική. Ο μεγαλοδωρητής των Ρεπουμπλικάνων Πίτερ Τιλ είπε: «Το ESG είναι απλώς ένα εργοστάσιο μίσους. Είναι ένα εργοστάσιο για την προγραφή εχθρών».

Τι κάνει το Τέξας;

Ένας από τους νόμους του 2021 περιορίζει τις περισσότερες κρατικές συμβάσεις με εταιρείες που κάνουν «διακρίσεις» σε βάρος εταιρειών πυροβόλων όπλων και ο άλλος θέτει παρόμοιους περιορισμούς σε εταιρείες που «μποϊκοτάρουν» την ενέργεια. Οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να τιμωρούν τις τράπεζες της Wall Street για πολιτικές με τις οποίες διαφωνούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες του Τέξας.  Οι ελεγκτικές αρχές διατηρούν μαύρη λίστα τέτοιων εταιρειών. 

Τι λένε οι εταιρείες που είναι στη μαύρη λίστα;

Πολλές εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις συζητήσεις λένε ότι δεν εφαρμόζουν πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις και δεν εμπλέκονται σε μποϊκοτάζ. «Δεν κάνουμε διακρίσεις ούτε μποϊκοτάρουμε κανέναν, ούτε για πολιτικές πεποιθήσεις ούτε για οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο στο Bloomberg News. Ο Ντίμον είπε ότι οι νόμοι του Τέξας για τα κριτήρια ESG κινδύνευαν να υπονομεύσουν τη φήμη της ως φιλικής προς τις επιχειρήσεις πολιτείας.

Τι γίνεται σε άλλες πολιτείες;

Οι νομοθέτες της Δυτικής Βιρτζίνια ψήφισαν παρόμοιο νόμο που απαγορεύει σε ορισμένες εταιρείες να συνάπτουν τραπεζικά συμβόλαια, αφού εταιρείες όπως η BlackRock και η JPMorgan Chase βρέθηκαν να συμμετέχουν σε ένα λεγόμενο μποϊκοτάζ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση ομολόγων και περιορίζει την κατάθεση του δημόσιου χρήματος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επιδιώκουν «κοινωνικά, πολιτικά ή ιδεολογικά συμφέροντα» στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Στη Λουιζιάνα, κρατικοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει εάν θα απαγορεύσουν σε ορισμένες τράπεζες την πώληση κρατικών ομολόγων λόγω των εταιρικών τους πολιτικών για τα ορυκτά καύσιμα και τα πυροβόλα όπλα.

Ποιες τράπεζες απαγορεύονται από το Τέξας;

Η UBS συμπεριλήφθηκε σε μια λίστα ενεργειακού μποϊκοτάζ, γεγονός που ουσιαστικά την απέκλεισε από την αγορά πολιτειακών ομολόγων. Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, ο οποίος επιβλέπει την αγορά ομολόγων της πολιτείας, διαπίστωσε επίσης ότι η Citigroup παραβιάζει τον νόμο περί πυροβόλων όπλων, ενώ τον Ιανουάριο, απέκλεισε την Barclays από την ανάληψη συμφωνιών ομολόγων. 

Οι απαγορεύσεις επηρεάζουν τις πωλήσεις ομολόγων από δήμους και σχολεία;

Ναί. Η αγορά δημοτικών ομολόγων του Τέξας έχει αλλάξει δραματικά από τότε που η νομοθεσία κατά των ESG έγινε νόμος. Η αγορά δημοτικών ομολόγων είναι η προσπάθεια τοπικών αρχών και σχολικών επιτροπών να συγκεντρώσουν χρήματα. Ο Πάξτον έχει τεράστια εξουσία να απαγορεύει τις τράπεζες. Εάν ο Πάξτον απορρίψει μια πώληση επειδή περιλαμβάνει εταιρεία που έχει αποκλείσει, η τοπική αρχή πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσει τη συναλλαγή από την αρχή.

Τι είναι η Net Zero Banking Alliance και ποιες τράπεζες είναι μέλη;

Η Net Zero Banking Alliance είναι μια ομάδα πάνω από 130 τραπεζών που έχει δεσμευτεί να «χρηματοδοτήσει μια φιλόδοξη δράση για το κλίμα για τη μετάβαση της πραγματικής οικονομίας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050».

Το NZBA είναι μέρος της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Net Zero. Συμπρόεδρος στη Συμμαχία της Γλασκώβης είναι ο Μαρκ Kάρνεϊ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bloomberg Inc. και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, και ο Μάικλ Ρ. Μπλούμπεργκ, ιδρυτής της μητρικής του Bloomberg News, Bloomberg LP.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments