Οικονομία

Golden Visa: Όλες οι αλλαγές για την αγορά ακινήτων – Τι ισχύει ανά περιοχή

Golden Visa: Όλες οι αλλαγές για την αγορά ακινήτων – Τι ισχύει ανά περιοχή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η νέα ρύθμιση θα έχει ισχύ από 31 Μαρτίου, αφήνοντας ωστόσο υπό όρους στους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, κάποια «παραθυράκια» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Για ποιους προβλέπεται παράταση της ισχύουσας νομοθεσίας

Οι υποψήφιοι αγοραστές που θα καταβάλουν προκαταβολή 10% έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους με τους όρους που ίσχυαν πριν. Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο με τους όρους που ίσχυαν μέχρι τώρα έως τις τις 30 Απριλίου 2025.

Πρόστιμα και ανάκληση της Golden Visa

Για όσους δεν εφαρμόσουν τα νέα μέτρα, προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας διαμονής. Για παράδειγμα, όσοι αγοράσουν ακίνητο για golden visa δεν θα μπορούν να το διαθέσουν ως Αirbnb. Στην περίπτωση που παραβούν τη νομοθεσία επέρχεται αυστηρό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας διαμονής.

Αλλαγή στα όρια για την λήψη της Golden Visa

Τέλος, αλλάζουν και τα όρια για την Golden Visa, τα οποία ανεβαίνουν στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Μύκονο, την Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, ενώ μπαίνει και πλαφόν στο εμβαδό, αφού πλέον για να πάρι κάποιος την Golden Visa θα πρέπει το εμβαδόν του ακινήτου να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ. και αφορά ένα μοναδικό ακίνητο. Για παράδειγμα δύο ακίνητα των 60 τ.μ. δεν προσμετρώνται ως 120 τ.μ. και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούν την λήψη της άδειας διαμονής.

Ολες οι αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa

Συγκεντρωτικά, όλες οι αλλαγές της νέας ρύθμισης για το καθεστώς λήψης της Golden Visa είναι οι παρακάτω:

  • Για τη λήψη της Golden Visa θα πρέπει το ακίνητο να έχει εμβαδό τουλάχιστον 120 τ.μ.
  • Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Μύκονο και σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων το όριο αυξάνεται στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές, από 250.000 ευρώ το όριο αυξάνεται στα 400.000 ευρώ.
  • Για τα διατηρητέα ακίνητα και βιομηχανικά ακίνητα που μετατρέπονται σε κατοικίες παραμένει το όριο στα 250.000 ευρώ.
  • Εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στον επενδυτή, η Golden Visa μπορεί να ανανεωθεί και μετά την πενταετία.
  • Οσοι εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή το 10% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους με τους όρους που ίσχυαν πριν. Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο με τους όρους που ίσχυαν μέχρι τώρα έως τις τις 30 Απριλίου 2025
  • Σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρήσει την νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας.
  • Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η διάθεση των ακινήτων για airbnb.
  • Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, όμως, η ελάχιστη αξία διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

Πηγή: economistas.gr//ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments