Policy Briefs

Συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας για το μεταναστευτικό

Συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Έναρξη λειτουργίας τον Μάιο.

Από τις 20 Μαΐου 2024, οι καταυλισμοί στην Αλβανία θα ξεκινήσουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από άτομα που διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές. Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία και την επιτόπια λειτουργία.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει ότι οι μετανάστες που διασώθηκαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα ή από τις ιταλικές αρχές θα σταλούν στην Αλβανία για να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο. εκεί. Η συμφωνία έχει διχάσει την κοινή γνώμη και στις δύο πλευρές της Αδριατικής από την αρχή, αλλά και οι δύο κυβερνήσεις είναι αταλάντευτες ως προς την εφαρμογή της.

Οι προκηρύξεις διαγωνισμών, που δημοσιεύονται από τη νομαρχία της Ρώμης, καλούν τους διαγωνιζόμενους να υποβάλουν αίτηση πριν από τις 28 Μαρτίου και η προθεσμία για την έναρξη των εργασιών είναι η 20η Μαΐου.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, αξίας 34 εκατομμυρίων ευρώ, ο αλβανικός χώρος θα αποτελείται από τρεις κατασκευές ικανές να φιλοξενήσουν συνολικά περίπου 3.000 άτομα.

Θα κατασκευαστεί μια κατασκευή στο λιμάνι του Σενττζίν, όπου θα πραγματοποιηθούν διαδικασίες αποβίβασης και ταυτοποίησης.

Οι άλλες δύο τοποθεσίες θα βρίσκονται στο Gjadër, στα βορειοδυτικά της Αλβανίας. Το ένα θα είναι αφιερωμένο στην επαλήθευση των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της διεθνούς προστασίας, ενώ το άλλο θα χρησιμεύσει ως κέντρο κράτησης για τον επαναπατρισμό.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, ο ιστότοπος θα περιθάλψει άτομα που διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές που συμμετέχουν στη θαλάσσια διάσωση, όπως η ακτοφυλακή, η οικονομική αστυνομία ή το στρατιωτικό ναυτικό, και θα αποκλείει ρητά άτομα που διασώθηκαν από ΜΚΟ. Δεν θα περιλαμβάνει επίσης άτομα με αναπηρία, γυναίκες, παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα.

Η πρόσκληση υποβολής προσφορών περιλαμβάνει την κατασκευή πλήθους ιατρικών δομών καθώς και την παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα κέντρα.

Το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους στον χώρο για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με την πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αλβανία, η οποία υπολογίζεται σε περίπου τρεις μήνες ανά άτομο, τα άτομα δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν το κέντρο, το οποίο θα φυλάσσεται από ιταλικές και αλβανικές αρχές. Αν το κάνουν, η αλβανική αστυνομία θα τους στείλει πίσω. Μόλις διεκπεραιωθεί η αίτησή τους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα απελαθούν από το αλβανικό έδαφος.

Επιτόπου, οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από νομική βοήθεια από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, σύμφωνα με την ιταλική, την αλβανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments