Policy Briefs

Το γαλλικό πολιτικό σύστημα χαιρετίζει την ήττα Ερντογάν

Το γαλλικό πολιτικό σύστημα χαιρετίζει την ήττα Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ανακούφιση εκφράζει το πολιτικό προσωπικό της ευρωπαϊκής χώρας.

Μετά την καταστροφή του κόμματος AKP του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή (31 Μαρτίου), ολόκληρο το γαλλικό πολιτικό φάσμα χαιρετίζει την ήττα του « αυταρχισμού» και του «ισλαμισμού» .

Την Κυριακή, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση στην Τουρκία, ενωμένη πίσω από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ήρθε πρώτη στις δημοτικές εκλογές με 37,7% των ψήφων, μπροστά από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου κ. Ο Ερντογάν και το 35,4% του. 

Όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα καλωσόρισε την ήττα του συντηρητικού ηγέτη που εφησυχαζόταν με τα ισλαμιστικά κινήματα, ξεκινώντας από τους σοσιαλιστές, φυσικούς συμμάχους του CHP.

«Απροσδόκητη και άνευ προηγουμένου νίκη για τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση CHP στις δημοτικές εκλογές. […] Ο Ερντογάν πρέπει να συμφωνήσει να συνυπάρξει με μια ισχυρή φιλοδοξία για αλλαγή, που καθοδηγείται από αξιόπιστους ηγέτες, όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης [Ekrem İmamoğlu] », δήλωσε στο Χ Pierre Moscovici, πρώην σοσιαλιστής υπουργός και Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Οικονομικών (2014). -2019). 

Μέχρι την άφιξη του κ. İmamoğlu ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, η πόλη ήταν προπύργιο του κ. Ερντογάν, του οποίου ήταν δήμαρχος μεταξύ 1994 και 1998. 

Ακόμα στα αριστερά, ο πολιτικός της καλωσόρισε ο ηγέτης της France Insoumise (LFI), Jean-Luc Mélenchon.

Από την πλευρά της, η περιβαλλοντολόγος ευρωβουλευτής (The Greens/ALE) Karima Delli αναφέρει στο Χ «σεισμό» και υπενθυμίζει το σύνθημα των αντιπάλων του κ. Ερντογάν και του κόμματός του: «Η Τουρκία είναι κοσμική και έτσι θα παραμείνει» .

Γιορτάζουμε λοιπόν την «ιστορική ήττα» του «ισλαμικού κόμματος στην εξουσία», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής της Αναγέννησης (Ανανέωση), Nathalie Loiseau.

Στην άκρα δεξιά του πολιτικού πρίσματος, ο Μη Εγγεγραμμένος ευρωβουλευτής, πρώην Εθνική Συσπείρωση (Ταυτότητα και Δημοκρατία, ID), στη συνέχεια Reconquest! (European Reform Conservatives, CRE), ο Jérôme Rivière, σημειώνει στο Χ μια «ακτίνα ελπίδας για την ΕΕ» και ένα «θετικό μήνυμα ενάντια στον αυταρχισμό» .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments