Ελλάδα

Εισαγγελική παρέμβαση για τη γυναικοκτονία λίγα μέτρα από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ενώ μιλούσε στο «100»

Εισαγγελική παρέμβαση για τη γυναικοκτονία λίγα μέτρα από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ενώ μιλούσε στο «100»

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ 28χρονης (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η γυναίκα βγήκε από το τμήμα και κάλεσε το 100, ζητώντας την παρέμβαση της Άμεσης Δράσης. Ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, ο δράστης της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς τη στην πλάτη.

Αποφασισμένος να σκοτώσει την πρώην σύντροφό του φαίνεται ότι ήταν ο 39χρονος δράστης του φονικού που σημειώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. H 28ρονη κοπέλα είχε προσφύγει στην αστυνομία ζητώντας να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι, επειδή φοβόταν τον πρώην σύντροφό της. Βγήκε από το τμήμα και κάλεσε το «100», ζητώντας την παρέμβαση της Άμεσης Δράσης. Ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, ο δράστης της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς τη στην πλάτη. Συγγενείς και φίλοι του θύματος βρέθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου έγινε το τραγικό περιστατικό, για να αποτίσουν φόρο τιμής, να αφήσουν ένα λουλούδι και να ανάψουν ένα κερί. Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε από διάφορες αριστερές συλλογικότητες και φεμινιστικές οργανώσεις. Μετά το τέλος της διαδήλωσης περίπου δέκα άτομα έσπασαν τζάμι περιπολικού ενω προσήχθη άτομο που πεταξε πέτρα σε κλούβα.

Σε μικρή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα μία νέα γυναίκα, η 28χρονη Κυριακή έπεσε νεκρή απο τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της. Η 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024, μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Τις εκκλήσεις της κοπέλας για βοήθεια μεταφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας που εκείνη την ώρα κατέβαινε από το λεωφορείο. «Κατέβαινα από λεωφορείο. Ακούσαμε τη γυναίκα να φωνάζει. Λέει, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, τρέχει, ενώ αυτός την κυνηγούσε με τη μηχανή, την πρόλαβε και της κάρφωσε πολλές μαχαιριές στην πλάτη…» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «εδώ μπροστά στο τμήμα, την κυνηγούσε 100 μέτρα, ξεκίνησαν από την πλατεία και την κυνηγούσε. Πήγε να του κάνει μήνυση».

Τα τελευταία λόγια της 28χρονης

Λίγο νωρίτερα, στις 22.10 το βράδυ της Δευτέρας η 28χρονη είχε πάει με τον φίλο της στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων να ζητήσει βοήθεια. Ο πρώην σύντροφός της την παρακολουθούσε και την περίμενε έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματικός υπηρεσίας της ζήτησε να υποβάλει μήνυση αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ζήτησε να την πάει σπίτι της περιπολικό και στη συνέχεια της είπαν να επικοινωνήσει με την άμεση δράση. Η κοπέλα και ο φίλος της βγήκαν από το αστυνομικό τμήμα. Η Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε με το «100» όταν δέχθηκε την επίθεση.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πώς σας λένε; Τα προσωπικά σας στοιχεία και το κινητό παρακαλώ. Πού βρίσκεστε;

Θύμα: Είμαι έξω από το Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Ο πρώην φίλος μου είναι έξω από το σπίτι μου. Θέλω ένα περιπολικό να με πάει σπίτι.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πού είναι το σπίτι σας;

Το θύμα αρχίζει και περιγράφει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να πάει σπίτι της και ακούγονται ουρλιαχτά.

«Βοήθεια, με κυνηγάει να με σκοτώσει» ήταν τα τελευταία της λόγια. Δεν πρόλαβε να τρέξει μακριά…

Ο 39χρονος παραμόνευε λίγα μέτρα μακριά από το Α.Τ και την ώρα που η κοπέλα βγήκε και μίλαγε στο τηλέφωνο της όρμηξε και της κατάφερε τα θανάσιμα χτυπήματα.

«Ενώ επιστρέφαμε στο αυτοκίνητό μου και η φίλη μου μιλούσε με την εκφωνήτρια της άμεσης δράσης, εμφανίστηκε μπροστά μας ο δράστης. Μας κυνήγησε με τη μηχανή του, κι ενώ τρέχαμε φωνάζαμε βοήθεια. Την 28χρονη την πρόλαβε κοντά στη σκοπιά και την τραυμάτισε πισώπλατα με μαχαίρι. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω. Ήρθε ένας αστυνομικος και του κλώτσησε το χέρι για να του πέσει το μαχαίρι. Ο δράστης ήδη είχε αυτοτραυματιστεί» κατέθεσε ο φίλος της 28χρονης.

«Εδώ δίπλα ήμουν, τα είδαμε όλα, κρίμα ήταν μικρή κοπέλα, αυτός αυτοτραυματίστηκε στο λαιμό» λέει γείτονας.

Το βίαιο παρελθόν του 38χρονου

Η Κυριακή είχε καταθέσει μήνυση το 2020 σε βάρος του 38χρονου για βιασμό και ενδοοικογενειακή βία, την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Ο δράστης είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για σωματική βλάβη, εξύβριση και βία κατά υπαλλήλων, αλλά και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ο φίλος που τη συνόδευε, στην κατάθεσή του, αναφέρει πως η κοπέλα, είχε χωρίσει πριν από λίγες ημέρες με τον δράστη. Έκτοτε, την παρακολουθούσε και την περίμενε έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε.

Οικογενειακή φίλη ανέφερερει «ξέραμε ότι χωρίζανε, τα βρίσκανε, χωρίζανε, τα βρίσκανε. Ξέραμε ότι μπορεί να φερόταν άσχημα. Η κοπέλα τον αγαπούσε πάρα πολύ. Δεν ήθελε να φύγει εντελώς οριστικά. Αλλά άκουσα ότι τελευταία δεν ήταν καλά, ότι δεν περνούσε καλά. Τελευταία είχαν προβλήματα, είχε φύγει πιθανόν».

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το ζευγάρι έμενε τουλάχιστον ένα χρόνο στο ίδιο διαμέρισμα στο Αιγάλεω. Ο 39χρονος φέρεται ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών και το ΕΚΑΒ είχε επισκεφθεί 2 φορές το σπίτι για να τον παραλάβει.

«Έχω πέσει από τα σύννεφα. Μπορεί το παιδί να φαινόταν ότι έκανε κάποια χρήση γιατί δύο φορές τον είχαμε δει μια σε κατάσταση εδώ έξω από της κόρης μου το σπίτι πεσμένο και λέω κάτι δεν πάει καλά» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ γείτονας.

«Υπήρχε προηγούμενο αλλά εγώ δεν τα μάθαινα τότε. Ήταν ζευγάρι μαζί του και αυτός τη χτυπούσε αλλά εμένα δεν μου τα έλεγαν. Τη ρωτούσα κορίτσι μου όλα καλά; αλλά δεν μου μιλούσε. Μπαμπά όλα καλά, μου έλεγε. Μετά είχαν πάει και στο καινούριο το σπίτι. Και με πήραν και μου είπαν τι έγινε» είπε ο πατέρας της 28χρονης.

Ο δράστης συνελήφθη, μεταφέρθηκε αρχικά στο «Γεννηματάς», μετά σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ανακρίτρια και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη γυναικοκτονία – Διερευνώνται ποινικές ευθύνες αστυνομικών — Την Πέμπτη η απολογία του δράστη

Πού εστιάζεται η έρευνα για πιθανές ευθύνες αστυνομικών

Υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες των αστυνομικών που βρίσκονταν σε υπηρεσία χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και αν στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος. Η συγκεκριμένη προκαταρκτική θα έρθει να διαδεχτεί το πόρισμα της ΕΔΕ που ήδη «τρέχει» κι έχει διαταχθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Δηλαδή το τι θα προκύψει από την ΕΔΕ είναι αυτό που στη συνέχεια θα κρίνει και την πορεία της προκαταρκτικής.

Η ΕΔΕ εξετάζει εάν τα πρωτόκολλα της Αστυνομίας που προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις ακολουθήθηκαν μέχρι κεραίας. Στα πρωτόκολλα αυτά στον αστυνομικό κανονισμό προβλέπονται κάποια ερωτηματολόγια τα οποία καλούνται οι αστυνομικοί να απευθύνουν προς τα θύματα όταν αναφέρουν τέτοιες περιπτώσεις κακοποίησης, οικογενειακής βίας κλπ. Για ποιο λόγο αυτό; Συνήθως τα θύματα προσπαθούν λόγω του φόβου που έχουν να αποφύγουν την ευθεία αντιπαράθεση με τον δράστη, τη μήνυση, το να αναφέρουν ευθέως ότι απειλούνται κλπ. Αυτά τα ερωτηματολόγια έχουν τον σκοπό να εκμαιεύσουν από το θύμα ακριβώς αυτό τον κίνδυνο στον οποίο δυνητικά μπορεί να βρίσκεται ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν οι κατάλληλου χειρισμοί.

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για το ότι έχει συζητηθεί ότι η κοπέλα ζήτησε να τη μεταφέρει περιπολικό και το αν ισχύει ή όχι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Παναγιωτίδης είπε ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό καθώς απαγορεύεται από τον κανονισμό της αστυνομίας. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις μπορεί να μπει πολίτης σε περιπολικό είτε προσαγόμενος, είτε συλληφθείς, είτε για κατάσταση ανάγκης υγείας και μεταφορά σε νοσοκομείο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν συνοδεία.

Σε σχέση με την κατάθεση του φίλου της 28χρονης που έμεινε έξω από το γραφείο αναφέρει ότι άκουσε τις δύο αξιωματικούς της αστυνομίας, να ρωτάνε το θύμα αν θέλει να κάνει μήνυση στον 39χρονο. Εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας μάλιστα ότι δεν τον φοβάται. Μετά την ρώτησαν εάν θέλει να καλέσουν εκείνες το «100» ώστε να έρθει περιπολικό για να τη συνοδεύσει στην οικία της και να γίνει έλεγχος έξω από την οικία της, όπως είχε πει για το άτομο που είχε θεωρηθεί ύποπτο. Είπε ότι θα πάρει η ίδια τηλέφωνο και όντως βγαίνοντας πήρε στο «100» και πριν προλάβει να τους πει που ακριβώς βρισκόταν, δέχθηκε την επίθεση. Περιγράφει ο συνοδός της, ο αυτόπτης μάρτυρας, ότι ο δράστης στην ουσία τους αιφνιδίασε. Πετάχτηκε μπροστά της με ένα άλμα, εκείνη έστρεψε την πλάτη της και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να την κυνηγάει και να την μαχαιρώνει στην πλάτη.

Η κοπέλα έφτασε τρέχοντας μέχρι το σημείο που κατέληξε αιμόφυρτη. Εκείνη τη στιγμή από τις φωνές του συνοδού της βγήκε έξω ο φρουρός, χτύπησε με κλωτσιά τον δράστη στο χέρι για να φύγει το μαχαίρι, όμως ήδη είχε καταφέρει να πλήξει θανάσιμα το θύμα του και να αυτοτραυματισθεί και ο ίδιος στον λαιμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments