Οικονομία

Δημητριάδης (Υπερταμείο): Ερχεται διεθνής διαγωνισμός για 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ

Δημητριάδης (Υπερταμείο): Ερχεται διεθνής διαγωνισμός για 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ

Πηγή Φωτογραφίας: thegreentank.gr

Τα έσοδα από μερίσματα το 2023 είναι υπερδιπλάσια από το 2022, φθάνοντας τα 177,4 εκατ. ευρώ, από 74,2 εκατ. ευρώ, τόνισε, με την υποσημείωση ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται έσοδα από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς οι μετοχές τους έχουν μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Στον επενδυτικό ρόλο του Υπερταμείου και εν γένει στη συμβολή του στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ανάμεσα σε άλλα ο CEO του Υπερταμείου μίλησε για νέα δυναμική ως προς τον επενδυτικό του ρόλο με τη λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα δημιουργηθεί τους προσεχείς μήνες με προοπτική να λειτουργήσει μέσα στο 2024, ως θυγατρική του, ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για συνολικά 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, προχωρά με εξαιρετικά αποτελέσματα η αξιοποίηση λιμανιών, ενώ στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας και σε φάση προετοιμασίας για τα άλλα 22 περιφερειακά αεροδρόμια. Ως απόδειξη της θετικής πορείας του Υπερταμείου, ο κ. Δημητριάδης επικαλέστηκε την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους αλλά και συνολικά του 2023, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες. Τα έσοδα από μερίσματα το 2023 είναι υπερδιπλάσια από το 2022, φθάνοντας τα 177,4 εκατ. ευρώ, από 74,2 εκατ. ευρώ, τόνισε, με την υποσημείωση ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται έσοδα από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς οι μετοχές τους έχουν μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο. «Για το Υπερταμείο, που εκ του ιδρυτικού νόμου είναι διαχειριστής της δημόσιας περιουσίας, κορυφαία πρόκληση βεβαίως παραμένει η καταγραφή και αποτίμηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίησή τους», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, για να προσθέσει στη σχετική αναφορά του: «Δεν έχουμε κρύψει ότι είναι θέμα με δυσκολίες, καθώς η πλημμελής ενασχόληση, για δεκαετίες, του Δημοσίου με την περιουσία του, συσσώρευσε προβλήματα. Παραταύτα, έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, με πρώτο τον διαγωνισμό για 500 ακίνητα, για τα 109 των οποίων έγινε ολοκληρωμένη αποτίμηση. Επίσης, έχει ήδη αποφασιστεί, και η προκήρυξη αναμένεται σύντομα, η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ».

Ο επενδυτικός ρόλος του Υπερταμείου Πρόσφατα επίσης, επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης, το Υπερταμείο άσκησε για πρώτη φορά τον επενδυτικό ρόλο του, με 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επενδυθεί, συνολικά, 51 εκατ. ευρώ. Οπως εκτίμησε, ο επενδυτικός ρόλος του Υπερταμείου θα αποκτήσει νέα δυναμική με τη λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα δημιουργηθεί τους προσεχείς μήνες με προοπτική να λειτουργήσει μέσα στο 2024, ως θυγατρική του. Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει την προετοιμασία και την οικοδόμηση του νέου Ταμείου και τον Ιούνιο αναμένεται ο σχετικός νόμος για την ίδρυσή του. «Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, πάντα βέβαια με τον όρο της βιωσιμότητας που άλλωστε διαπνέει την πολιτική του. Με την ενεργοποίηση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου αισιοδοξούμε ότι η συμβολή μας θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, τέτοια που όντως θα επιτρέψουν στο Υπερταμείο να αναδειχθεί σε καθοριστικό αναπτυξιακό παράγοντα για την χώρα», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments