Policy Briefs

Σόιμπλε: Πώς απετράπη το πραξικόπημα κατά της Μέρκελ

Σόιμπλε: Πώς απετράπη το πραξικόπημα κατά της Μέρκελ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Πιέσεις προκειμένου να ρίξει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης υπέστη το 2015, μετά την προσφυγική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τον Αύγουστο του 2015, η Ευρώπη κλονιζόταν από την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κυρίως λόγω των προσφύγων που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο από τους πολέμους στη Συρία και στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση ήταν χαοτική στην Κεντρική Ευρώπη, όπου κυβερνήσεις αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα, προκαλώντας τριγμούς στην ίδια τη συνοχή της Ε.Ε. Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Άγκελα Μέρκελ  πήρε την ιστορική απόφαση να κρατήσει ανοιχτά τα γερμανικά σύνορα. Υλοποιώντας έμπρακτα την «κουλτούρα της φιλοξενίας» (Willkommenskultur), η Γερμανία δέχθηκε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Παρότι οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της χώρας εξαπέλυσαν μύδρους κατά της καγκελαρίου για αυτή την επιλογή της, η ίδια δεν μετάνιωσε ποτέ για την απόφασή της, μάλιστα δήλωσε αναδρομικά ότι αν χρειαζόταν θα έπραττε το ίδιο, για χάρη των ανθρωπιστικών αξιών και της ευρωπαϊκής ενότητας.

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες είναι ότι οι εσωτερικές αντιδράσεις έφτασαν στο σημείο να κινδυνεύσει η Μέρκελ από κοινοβουλευτικό πραξικόπημα των σκληροπυρηνικών συμμάχων της. Τη μαρτυρία υπογράφει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο βιβλίο του «Αναμνήσεις: Η ζωή μου στην πολιτική», που θα κυκλοφορήσει μετά θάνατον την επόμενη εβδομάδα. Αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Γερμανού πολιτικού, που απεβίωσε στις 26 Δεκεμβρίου 2023, στα 81 του χρόνια, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το εβδομαδιαίο περιοδικό Stern.

Οπως αποκαλύπτει ο τότε υπουργός Οικονομικών και ηγετική μορφή των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), οι σύμμαχοι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) έπνεαν μένεα εναντίον της Μέρκελ και ζητούσαν την κεφαλή της επί πίνακι. Στο περιθώριο συνεδρίου του CSU, λέει ο Σόιμπλε, ο ηγέτης του και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ «κατσάδιασε τη Μέρκελ λες και ήταν σχολιαρόπαιδο», με την υποστήριξη του προκατόχου του, Εντμουντ Στόιμπερ. Ο τελευταίος δεν δίστασε να προτείνει ανοιχτά στον Σόιμπλε να ανατρέψει τη Μέρκελ με τη στήριξη του CSU και να αναλάβει ο ίδιος την καγκελαρία.

Είναι πασίγνωστο ότι ο πολύπειρος πολιτικός έτρεφε στο παρελθόν ηγετικές φιλοδοξίες. Σύμβουλος του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ από τη δεκαετία του ’80, ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών το θυελλώδες 1989 και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη γερμανική ενοποίηση. Τη στιγμή όμως που είχε αρχίσει να εδραιώνεται ως βασικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Κολ, η τύχη τού επιφύλασσε άσχημο λαχνό. Στις 12 Οκτωβρίου 1990, όταν ήταν 48 ετών, ένας πνευματικά διαταραγμένος αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, για να τον αφήσει τελικά ανάπηρο από τη μέση και κάτω.

Ανθρωπος με σιδερένια θέληση, ο Σόιμπλε δεν άφησε την αναπηρική πολυθρόνα να τον περιορίσει σε δεύτερους ρόλους. Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU από το 1991 και αργότερα πρόεδρος του κόμματος, διατήρησε τη στενή σχέση του με τον Κολ και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πιθανολογούσαν ότι ο καγκελάριος θα τον έχριζε διάδοχο αν εξασφάλιζε την επανεκλογή του στην αναμέτρηση του 1998. Ωστόσο η Κεντροδεξιά ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Κολ, αναζητώντας νέο αίμα, προτίμησε να περάσει τη σκυτάλη σε ένα άλλο πολιτικό του παιδί, την Αγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments