Διεθνή

Διεθνής κινητικότητα για το Ουκρανικό

Διεθνής κινητικότητα για το Ουκρανικό

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η άνοιξε φέρνει αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα της Ουκρανίας.

Ταξίδια που προγραμματίζονται, ταξίδια που δεν ανακοινώνονται και ταξίδια που ίσως γίνουν. Η άνοιξη ήρθε με διεθνή κινητικότητα στο θέμα της Ουκρανίας,  όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται σε στασιμότητα στα μέτωπα των μαχών.  

Η Ουκρανία είναι, φυσικά, ένα βασικό θέμα στον καμβά των διμερών σχέσεων Ανατολής-Δύσης, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται.

Για παράδειγμα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη στη Γαλλία στις αρχές Μαΐου. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι τον Δεκέμβριο ότι η Ρώμη δεν θα ανανεώσει το 2019 το μνημόνιο κατανόησης για την επίσημη συμμετοχή της στην κινεζική πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος”, τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Στεφάν Σεζάν και Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν τρεις ημέρες πριν από την άφιξη του προέδρου Σι στην Πόλη του Φωτός.

‘Όπως συμβαίνει και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η εξισορρόπηση της οικονομικής μας εταιρικής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα’, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεζάν.

‘Η ΕΕ είναι μια πολύ ανοικτή αγορά, η πιο ανοικτή αγορά στον κόσμο. Αλλά τα σημερινά ελλείμματα με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δεν είναι βιώσιμα για εμάς’.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια πλημμύρα ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλού κόστους κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή στην Ευρώπη και να σκοτώσει θέσεις εργασίας.

Πράγματι, η ΕΕ διερευνά κατά πόσον οι κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα στους κινέζους εξαγωγείς αυτοκινήτων.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν παραπονεθεί ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια έχουν καταστήσει πιο επικίνδυνες τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα.

Όλα αυτά θα τα βλέπαμε από διαφορετική οπτική γωνία αν δεν υπήρχε το μείζον ζήτημα της Ουκρανίας.

Η Γαλλία έχει αφήσει να εννοηθεί με κάθε τρόπο ότι περιμένει από την Κίνα να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία. Την ώρα που ο Μακρόν σκληραίνει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία και μιλάει για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, ο Σεζάν τονίζει ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενό διάλογο με την Κίνα και να συμβάλει στην εξεύρεση ενός δρόμου για μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Μακρόν θα σηματοδοτήσουν σίγουρα ένα άλλο σημαντικό ταξίδι, δηλαδή την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα τον Μάιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά.

Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις την καταδίκασαν ως αντιδημοκρατική, η Κίνα και η Ινδία την καλωσόρισαν, αναδεικνύοντας τα διευρυνόμενα γεωπολιτικά ρήγματα που έχουν προκύψει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κίνα και η Ρωσία ανακοίνωσαν μια συνεργασία “με βάση τα μέσα” τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία και επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες ημέρες πριν από το ξέσπασμα του πιο μαζικού χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις και στις δύο χώρες, ιδίως στη Μόσχα.

Οι δύο ηγέτες προβάλλουν συχνά τη στενή προσωπική τους φιλία και έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις περίφημες ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ανακοίνωση έκανε ο κινέζος πρεσβευτής στη Βέρνη τη Δευτέρα. Το Πεκίνο ξεκίνησε ένα σχέδιο «ειρήνης» 12 σημείων για την Ουκρανία πέρυσι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επίλυση της σύγκρουσης εκτός από τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τη Δύση στην Τζέντα το περασμένο καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments