Γεωπολιτικά

Η αυστριακή κυβέρνηση κατηγορεί ακροδεξιό κόμμα για διευκόλυνση Ρώσων κατασκόπων

Η αυστριακή κυβέρνηση κατηγορεί ακροδεξιό κόμμα για διευκόλυνση Ρώσων κατασκόπων

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: The logo of Wirecard AG is pictured at its headquarters in Aschheim, near Munich, Germany, July 1, 2020. REUTERS/Andreas Gebert/File Photo

Σύμφωνα με τα - όλο και περισσότερα - αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Αυστριακός πρώην διευθυντής της Wirecard Γιάν Μάρσαλεκ ενορχήστρωσε δραστηριότητες ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα του και διηύθυνε διπλούς πράκτορες στην εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της.

Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Αυστριακός πρώην διευθυντής της Wirecard Γιάν Μάρσαλεκ ενορχήστρωσε δραστηριότητες ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα του και διηύθυνε διπλούς πράκτορες στην εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της. Το κυβερνών κόμμα των Πρασίνων της Αυστρίας κατηγόρησε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) ότι διευκολύνει τη ρωσική κατασκοπευτική δραστηριότητα καθώς το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ένα καταζητούμενο πρώην στέλεχος της αποτυχημένης γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard έχει πάρει μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα – όλο και περισσότερα – αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Αυστριακός πρώην διευθυντής της Wirecard Γιάν Μάρσαλεκ ενορχήστρωσε δραστηριότητες ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα του και διηύθυνε διπλούς πράκτορες στην εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της.

Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην αυστριακού πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Εγκίστο Οτ έφερε νέες αποκαλύψεις, αναγκάζοντας και τα δύο κυβερνώντα κόμματα να κατηγορήσουν τον ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ, υπουργό Εσωτερικών από το 2017 έως το 2019, ως υπαίτιο για τις ελλείψεις στον μηχανισμό ασφαλείας.

«Έχουμε την πιθανή διείσδυση Ρώσων πρακτόρων στις μυστικές μας υπηρεσίες. Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό και το Κόμμα της Ελευθερίας και … ο Κίκλ συνδέονται άμεσα με αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουερ στους δημοσιογράφους.

Το κόμμα της έχει κατηγορήσει το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) ότι ενεργεί ως «προέκταση του βραχίονα της Ρωσίας» στην Αυστρία. Το FPO έχει υιοθετήσει μια φιλορωσική στάση και αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Υπό την ηγεσία του προηγούμενου ηγέτη του, είχε επίσης συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κικλ αρνείται ότι είναι φιλορώσος και ισχυρίζεται ότι το κόμμα του υπερασπίζεται την ουδετερότητα της Αυστρίας. Το FPO αρνείται όλους τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του με τον Μάρσαλεκ. Το FPO στις δημοσκοπήσεις προηγείται, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στο 2024, κεφαλαιοποιώντας τις ανησυχίες που προκαλεί το μεταναστευτικό και θέματα όπως ο πληθωρισμός.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν μόνο ότι ο Οτ συνελήφθη ως ύποπτος για κατάχρηση αξιώματος και κατασκοπευτική δραστηριότητα εις βάρος της Αυστρίας, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις. Ο Οτ αρνείται κάθε αδίκημα. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Οτ είναι ύποπτος για τη διαβίβαση τηλεφωνικών δεδομένων ανώτερων αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών στη Ρωσία.

Οι Πράσινοι, αποκαλώντας τον Οτ «κορυφή του ρωσικού παγόβουνου» , λένε ότι η σύλληψη του έγινε μετά από πολυετείς έρευνες σχετικά με έναν πυρήνα φιλορωσικών φορέων που ο Μάρσαλεκ μπόρεσε «αβίαστα να δημιουργήσει και να διατηρήσει εντός των αυστριακών υπηρεσιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments