Γεωπολιτικά

Ο Τραμπ «θέλει να δώσει» Κριμαία και Ντονμπάς στον Πούτιν

Ο Τραμπ «θέλει να δώσει» Κριμαία και Ντονμπάς στον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump gestures to supporters during a campaign rally at the Forum River Center in Rome, Georgia, U.S. March 9, 2024. REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo

Η στάση αυτή θα σημάνει το τέλος της πλήρους στήριξης που παρείχε στην Ουκρανία η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και το Ντονμπάς ως αντάλλαγμα για ειρήνη με τη Ρωσία, σε περίπτωση που εκλεγεί: αυτό αποκάλυψε η Washington Post, περιγράφοντας μια προφανώς κυνική και «φιλοπουτινική» προσέγγιση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στον πόλεμο που μένεται στα ουκρανικά εδάφη από τον Φεβρουάριο του 2022. Επικαλούμενη «ανθρώπους που γνωρίζουν το σχέδιο», η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υπόσχεσης του Τραμπ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας εντός 24 ωρών από την εκλογή του.

Η στάση αυτή θα σημάνει το τέλος της πλήρους στήριξης που παρείχε στην Ουκρανία η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα πει ότι θα μπορούσε να φέρει ένα γρήγορο τέλος στη σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους, ο Τραμπ δεν έχει ακόμη εξηγήσει δημοσίως πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό. Οι συνεργάτες του απέρριψαν το δημοσίευμα ως «προερχόμενο από ανώνυμες και ανενημέρωτες πηγές που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί». Τον περασμένο μήνα, μετά τη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι ο Τραμπ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση που επέτρεψε στην Ουκρανία να αντισταθεί στη Ρωσία. «Δεν θα δώσει ούτε μια δεκάρα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πόλεμος θα τελειώσει», είχε δηλώσει ο Ορμπαν. Πρόσθεσε δε ότι ο Τραμπ έχει «αρκετά λεπτομερή σχέδια» για το πώς θα τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ πιστεύει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θέλουν έναν «αξιοπρεπή» τερματισμό του πολέμου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση μεταξύ πολλών Ρεπουμπλικανών στη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, με τον πρέδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να αρνείται να φέρει προς ψήφιση ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν κατάφερε να παρακάμψει το εμπόδιο του Κογκρέσου, βρίσκοντας 300 εκατομμύρια δολάρια από την εξοικονόμηση πόρων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό του Πενταγώνου για την παροχή βραχυπρόθεσμης βοήθειας στο Κίεβο. «Αυτά τα πυρομαχικά φτάνουν μόνο για μία σύντομη περίοδο για τα όπλα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί, ιδίως ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την απροθυμία του Τραμπ να υποστηρίξει την Κριμαία, αλλά αποτελούν όλο και περισσότερο μειοψηφία, ιδίως στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments