Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//O όγκος των δεδομένων είναι τέτοιος που θα χρειαστούν πολλές ώρες προκειμένου να γίνουν διαθέσιμα τα εκκαθαριστικά καθώς μιλάμε για περισσότερα από 20 εκατομμύρια δικαιώματα ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 850 δισ. ευρώ.

O όγκος των δεδομένων είναι τέτοιος που θα χρειαστούν πολλές ώρες προκειμένου να γίνουν διαθέσιμα τα εκκαθαριστικά καθώς μιλάμε για περισσότερα από 20 εκατομμύρια δικαιώματα ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 850 δισ. ευρώ.

Από το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στις μερίδες περίπου 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών στo Taxis τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ.

O όγκος των δεδομένων είναι τέτοιος που θα χρειαστούν πολλές ώρες προκειμένου να γίνουν διαθέσιμα τα εκκαθαριστικά καθώς μιλάμε για περισσότερα από 20 εκατομμύρια δικαιώματα ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 850 δισ. ευρώ.

Η… περιέργεια των ιδιοκτητών για το τι δείχνει το εκκαθαριστικό, θα λυθεί φέτος και μέσω του κινητού τηλεφώνου καθώς με το που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των ειδοποιητηρίων, θα υπάρξει η σχετική ειδοποίηση για τη βεβαίωση του φόρου και στο κινητό.

Δύο είναι οι αλλαγές στη φετινή διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη έχει να κάνει με τον αριθμό των δόσεων που αυξάνονται σε 11 και η 2η με την ενεργοποίηση στην πράξη της έκπτωσης φόρου για τα ασφαλισμένα ακίνητα.

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο επειδή έχουν πλήρως ασφαλισμένα τα ακίνητά τους. Θα υπάρξουν όμως και αυτοί που θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία (δίδεται έκπτωση 50% στο συνολικό ποσό εκκαθάρισης αν το εισόδημα είναι μικρότερο από 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος).

Και μόνο λόγω της περυσινής αύξησης του κατώτατου μισθού, πολλοί θα είναι αυτοί που θα έχουν ξεπεράσει το εισοδηματικό κριτήριο το οποίο δεν τροποποιήθηκε και γι’ αυτό θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα δουν το ποσό της πληρωμής να διπλασιάζεται.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο διπλασιασμός αφορά ούτως ή άλλως σε μικρά ποσά βεβαίωσης. Και αυτό διότι η έκπτωση προβλέπεται για σπίτια μέχρι 150 τετραγωνικά και για περιουσίες που δεν υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ για τον εργένη ή τα 1560.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους

Στις 30 Απριλίου θα πληρωθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και μετά δεν θα υπάρξει άλλος μήνας χωρίς υποχρέωση του συγκεκριμένου φόρου. Ουσιαστικά, ανοίγει η φετινή φορολογική σεζόν και από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου (δηλαδή τη μεθεπόμενη εβδομάδα) με τον φόρο εισοδήματος να καταβάλλεται και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις από Ιούλιο 2024 μέχρι και Φεβρουάριο 2025.

Όλοι λοιπόν αυτοί οι μήνες θα έχουν διπλό φορολογικό βάρος. Φέτος, αναμένεται ρεκόρ βεβαίωσης με τον φόρο εισοδήματος και λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων αλλά και λόγω της ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού υπολογισμού του φόρου για τους 750.000 αυτοαπασχολούμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments