Γεωπολιτικά

Μπορέλ: «Η πιθανότητα ενός πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασία»

Μπορέλ: «Η πιθανότητα ενός πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασία»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Τη λύπη του για το ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι ανίκανοι να της παράσχουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έχει ωστόσο επείγουσα ανάγκη, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ.

«Οι δυτικοί στρατοί έχουν περίπου 100 συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, και δεν δίνουν τους επτά που το Κίεβο ζητά απεγνωσμένα»

Τη λύπη του για το ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι ανίκανοι να της παράσχουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έχει ωστόσο επείγουσα ανάγκη, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ.

Το Κίεβο ζήτησε πρόσφατα από τους συμμάχους του την αποστολή επτά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Πάτριοτ, προκειμένου να το βοηθήσουν να αντικρούσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον των πόλεων και των υποδομών του, υπογράμμισε.

«Θα ήταν αδιανόητο να μην μπορούσαμε να τα παράσχουμε, γνωρίζοντας πως οι δυτικοί στρατοί έχουν περίπου 100 συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, και όμως, δεν μπορούμε να τους παράσχουμε τα επτά που ζητούν απεγνωσμένα», είπε σε μια ομιλία στο Forum Nueva Economia.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η ρωσική στρατιωτική μηχανή δουλεύει σε πλήρη δυναμικότητα»,  πρόσθεσε.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα προκειμένου να τους βοηθήσουμε να έχουν τις δυνατότητες τις οποίες χρειάζονται», επέμεινε, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν γρήγορα τις αμυντικές ικανότητές τους.

«Να μπει τέλος στην εξάρτηση από τις ΗΠΑ»

Οι αγορές όπλων γίνονται περίπου σε ποσοστό 80% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το 80% των αγορών που πραγματοποιούνται εκτός ΕΕ γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθύμισε, επιμένοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την «εξάρτηση».

Επέμεινε επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να αναπτύξει την αυτονομία της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει οι «Ευρωπαίοι πολίτες να καταλάβουν πως η αμερικανική ομπρέλα που μας προστάτευσε στη διάρκεια του πολέμου και μετά δεν θα είναι πιθανόν ανοικτή όλη την ώρα, ανάλογα ίσως με το ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον», προειδοποίησε.

Όμως, επέμεινε, «η πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασία και πρέπει να κάνουμε απολύτως τα πάντα προκειμένου να τον αποτρέψουμε».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments