Διεθνή

Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί 6,6 δισ. για να ενισχύσει τον παγκόσμιο κατασκευαστή τσιπ σε κρίσιμη κατάσταση

Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί 6,6 δισ. για να ενισχύσει τον παγκόσμιο κατασκευαστή τσιπ σε κρίσιμη κατάσταση

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden delivers remarks on the economy from an auditorium on the White House campus in Washington, U.S. January 12, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst

Το προκαταρκτικό βραβείο CHIPS είναι αξιοσημείωτο για την επιβεβαίωση ότι η TSMC όχι μόνο θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις κατασκευής ημιαγωγών ή «fabs» στις ΗΠΑ, αλλά θα αναπτύξει επίσης την πιο προηγμένη τεχνολογία της σε εξέλιξη

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επιχορήγηση 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα, με σκοπό να δεσμεύσει τον κορυφαίο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο να παράγει μαζικά την επόμενη γενιά μικροτσίπ του στην Αριζόνα.

«Για πρώτη φορά, θα κατασκευάσουμε, σε κλίμακα, τα πιο προηγμένα τσιπ ημιαγωγών στον πλανήτη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο στους δημοσιογράφους πριν από την ανακοίνωση. «Αυτά είναι τα τσιπ που στηρίζουν όλη την τεχνητή νοημοσύνη και είναι τα τσιπ που είναι απαραίτητα στοιχεία για τις τεχνολογίες που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την οικονομία μας, αλλά ειλικρινά μια στρατιωτική και εθνική συσκευή ασφάλειας του 21ου αιώνα».

Ενισχύθηκε από την επιχορήγηση CHIPS και Science Act και πρόσθετα δάνεια και φορολογικές ελαφρύνσεις, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς κατασκευάζει ένα τρίτο προηγμένο εργοστάσιο τσιπ εκτός από δύο που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Phoenix. Είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση σε ένα νέο έργο στην αμερικανική ιστορία, σύμφωνα με τον Raimondo.

Το προκαταρκτικό βραβείο CHIPS είναι αξιοσημείωτο για την επιβεβαίωση ότι η TSMC όχι μόνο θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις κατασκευής ημιαγωγών ή «fabs» στις ΗΠΑ, αλλά θα αναπτύξει επίσης την πιο προηγμένη τεχνολογία της σε εξέλιξη. Είναι μια κίνηση που οι ηγέτες των εταιρειών είχαν αφήσει ένα ανοιχτό ερώτημα και έμελλε να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Ταϊβάν.

Σήμερα, αυτή η πολυπόθητη τεχνολογία είναι γνωστή ως «διαδικασία 2 νανομέτρων» και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν παραταχθεί πίσω από την Apple για τα ακόμη πιο γρήγορα και μικρότερα τσιπ που η TSMC αναμένει να κάνει το ντεμπούτο της από αυτήν το επόμενο έτος.

Γιατί έχει σημασία: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η TSMC θα παράγει τσιπ 3 nm – αυτήν τη στιγμή την πιο προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών της βιομηχανίας και χρησιμοποιείται στο πιο πρόσφατο iPhone – σε μια εγκατάσταση στην Αριζόνα. Το fab, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το 2028, θα παράγει επίσης το τσιπ 2 nm επόμενης γενιάς που έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των παγκόσμιων παικτών τεχνολογίας.

Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι το νέο, τρίτο εργοστάσιο της TSMC θα ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το 2030 και «ανάλογα με τη ζήτηση των πελατών», ενδέχεται να κατασκευάσει ακόμη πιο εξελιγμένα τσιπ με μελλοντικές τεχνολογίες μικρότερες από 2 nm.

« Οι δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε καλύτερα τους πελάτες μας στις ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται αρκετές από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της TSMC Mark Liu σε δήλωση τη Δευτέρα. «Οι δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ θα επεκτείνουν επίσης τις δυνατότητές μας να παρακολουθούμε τις μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία ημιαγωγών».

Με την πλήρη χωρητικότητά τους, τα νέα fabs της TSMC θα παράγουν δεκάδες εκατομμύρια τσιπ για από τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας: smartphone 5G και 6G, αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και διακομιστές κέντρων δεδομένων AI, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Η Intel, ένας πρόσφατος βραβευμένος με τη σημαντικότερη επιχορήγηση CHIPS 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η Samsung της Νότιας Κορέας σπεύδουν επίσης να κυκλοφορήσουν ένα τσιπ 2 nm. Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν αποκάλεσε την TSMC «αποδεδειγμένα ηγέτη», καθώς είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του 90 τοις εκατό της προηγμένης προμήθειας τσιπ στον κόσμο.

Το εβδομήντα τοις εκατό των πελατών της TSMC είναι αμερικανικές εταιρείες, τόνισε ο Raimondo, με την Apple και τη Nvidia μεταξύ των σημαντικότερων. Για χρόνια, η TSMC αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων της επιρρεπούς σε σεισμό εγχώριας βάσης της και των πιθανών στρατιωτικών κλιμακώσεων με την Κίνα πέρα από το στενό. Ο θανατηφόρος σεισμός της Ταϊβάν μόλις την περασμένη εβδομάδα ανάγκασε την TSMC να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή τσιπ, εμφανίζοντας την ευπάθεια μιας τέτοιας συγκεντρωμένης αλυσίδας εφοδιασμού.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν η TSMC θα έφερνε μάρκες ακόμη και 3nm στην τοποθεσία της στις ΗΠΑ.

Πέρυσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος CC Wei δεσμεύτηκε να διατηρήσει όλη την πιο προηγμένη Ε&Α της TSMC στο νησιωτικό της σπίτι, ως διαβεβαίωση για τις ανησυχίες στην Ταϊβάν σχετικά με την παραμέληση της εταιρείας στις ρίζες της.

Σε μια κλήση κερδών τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Liu είπε ότι η ακριβής παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ ήταν «ακόμη υπό συζήτηση» και θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση των πελατών καθώς και με το πόσα κίνητρα θα μπορούσε να προσφέρει η Ουάσιγκτον.

Ο αναλυτής της S&P, Ντέιβιντ Τσούι, παρατήρησε σε μια έκθεση που κοινοποιήθηκε στο POLITICO στα τέλη Μαρτίου ότι καθυστερήσεις όπως αυτή της TSMC μπορεί να είναι ένα διαπραγματευτικό παιχνίδι «για να επιταχυνθεί η κατανομή και η χρηματοδότηση των επιχορηγήσεων».

Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός: Το βραβείο CHIPS της TSMC στην Αριζόνα έρχεται καθώς επιδιώκει άλλα έργα παγκοσμίως. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο νέα εργοστάσια, και η εταιρεία κατασκευάζει επίσης στη Γερμανία.

Αλλά το τσιπ 2 nm δίνει στις ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για την κατασκευή τσιπ 2 nm στην Ιαπωνία ή τη Γερμανία και αυτά τα fabs θα επικεντρωθούν στην εξειδικευμένη τεχνολογία, δήλωσε εκπρόσωπος της TSMC στο POLITICO. Η εταιρεία εξακολουθεί να σκοπεύει να παράγει τσιπ 2 nm σε πολλά εργοστάσια της Ταϊβάν.

Ο Paul Huang, ερευνητής στο Ίδρυμα Δημόσιας Γνώμης της Ταϊβάν, σημείωσε ότι το κόστος θα παραμείνει πρόκληση για την εκπλήρωση του οράματος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αναζωογόνηση της βιομηχανίας ημιαγωγών των ΗΠΑ. «Η Ιαπωνία είναι πολύ πιο ακριβή από την Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πιο ακριβές από την Ιαπωνία, επομένως τα χρήματα πραγματικά δεν πάνε μακριά», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Τον περασμένο μήνα, ο Χουάνγκ και ο πρώην νομοθέτης της Ταϊβάν Jason Hsu, τώρα και οι δύο υπότροφοι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έγραψαν ένα άρθρο ωθώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να επισπεύσει τη χορήγησή της και σημειώνοντας την ταχεία πρόοδο στο νέο εργοστάσιο της TSMC στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας.

«Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ένα ολόκληρο έτος πίσω από το εργοστάσιο της Αριζόνα το 2022, το εργοστάσιο του Κουμαμότο κατασκευάστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια και είναι τώρα σε λειτουργία, με ένα εργοστάσιο δεύτερου σταδίου να ξεκινά την κατασκευή φέτος», έγραψαν.

Καθώς η TSMC συλλέγει επιδοτήσεις για να επεκταθεί στο εξωτερικό, η Huang είπε ότι έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στην Ταϊβάν σχετικά με το εάν η στρατηγική θα μείωνε το κίνητρο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να παρέμβουν σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα. «Είναι πολύ λίγο λογικό για την Ταϊβάν να το αφήσει αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments