EDITOR'S PICK

Χρυσός vs Hermès: Ποια είναι η καλύτερη επένδυση – Οι υψηλές τιμές

Χρυσός vs Hermès: Ποια είναι η καλύτερη επένδυση – Οι υψηλές τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Rune Hellestad/Corbis

Είκοσι τρία χρόνια μετά και πλέον η λιανική τιμή μιας Birkin, του ίδιου μεγέθους, ξεκινά από 12.700 δολάρια.

-«Πέντε χρόνια αναμονή για μία τσάντα;» -«Δεν είναι μια τσάντα, είναι μια Birkin!»

Ο συγκεκριμένος διάλογος μεταξύ της Σαμάνθας από το Sex and the City και του πωλητή της Hermès, από όπου ο χαρακτήρας προσπάθησε να αγοράσει το εμβληματικό μοντέλο του οίκου πολυτελείας, άφησε ιστορία στην ποπ κουλτούρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hermès (@hermes)

Αυτό όμως που δεν θυμούνται οι περισσότεροι, είναι το γεγονός, ότι το 2001, που κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο πωλητής λέει στην ξανθιά πρωταγωνίστρια, ότι η τιμή της τσάντας ανέρχεται στα 4.000 δολάρια.

Είκοσι τρία χρόνια μετά και πλέον η λιανική τιμή μιας Birkin, του ίδιου μεγέθους, ξεκινά από 12.700 δολάρια.

Πρόκειται για μία αύξηση ύψους 317,5%, μέσα σε κάτι παραπάνω από μία εικοσαετία.

Όταν όμως κάποιος αναφέρεται σε επενδύσεις, σημασία για το κέρδος, έχει και η τιμή πώλησης. Οι μεταχειρισμένες Birkin πωλούνται γύρω στις 15.000 ευρώ.

To Ebay κρατάει προμήθεια 9%, για μία πώληση τσάντας αυτής της αξίας.

Αν λοιπόν κάποιος είχε αγοράσει μία Birkin 35 το 2001 και την πωλούσε τώρα για 13.650 ευρώ (ποσό χωρίς την προμήθεια), θα είχε κέρδος 341,25% και φυσικά θα είχε χαρεί για πάνω από μία εικοσαετία την τσάντα του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hermès (@hermes)

Από την άλλη πλευρά, τον Απρίλιο του 2001, μία χρυσή λίρα νέας κοπής (από το 1974 και μετά) στην Ελλάδα, πωλούνταν για 67,64 ευρώ, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σήμερα (9/4), η τιμή πώλησης που δίνει η ΤτΕ, για να αγοράσει κάποιος μία χρυσή λίρα από αυτήν, είναι 492,76 ευρώ.

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να πουλήσει κάποιος τη λίρα που έχει αγοράσει, στην τιμή των 588,32 ευρώ.

Για μία χρυσή λίρα παλαιάς κοπής που κάποιος είχε αγοράσει το 2001, και την οποία πωλούσε σήμερα, θα είχε κέρδος, 521,28 ευρώ ή αλλιώς, 770,6%.

Αμεση μεταπώληση Σημασία έχει ωστόσο και το ποσοστιαίο κέρδος στην άμεση μεταπώληση.

Για να αγοράσει μία τσάντα Birkin στο κατάστημα, θα πρέπει να μπει σε λίστα αναμονής που διαρκεί από πολλούς μήνες, έως χρόνια. Επιπλέον θα πρέπει να έχει αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πωλητή (sales associate), μέσω αγοράς άλλων προϊόντων. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί ότι ένα σαπούνι Hermès πωλείται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, για 42 δολάρια, ενώ ένα μόνο πιρούνι για 150 δολάρια, και αυτά τα προϊόντα είναι από τα πιο φθηνά της μάρκας.

Βεβαίως αυτά, μπορεί να είναι προϋπόθεση για να προσφερθεί σε κάποιον μία Birkin ή Kelly από τον οίκο, ωστόσο δεν αποτελούν δέσμευση για τον ίδιο, καθώς και πάλι δεν είναι σίγουρη η προσφορά, όπως φημολογείται. Τέλος κάθε άτομο, μπορεί να αγοράσει μέχρι δύο τσάντες ετησίως.

Όλα τα παραπάνω, ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές άμεσης μεταπώλησης για μία νέα τσάντα Hermès.

Μόλις κάποιος βγει από το κατάστημα με την μεγάλη, χαρακτηριστική, πορτοκαλί σακούλα, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, η αγορά του, θα μπορούσε να μεταπωληθεί γύρω στα 20.000 – 30.000 δολάρια. Προφανώς οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο δέρματος, την σπανιότητα και το χρώμα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hermès (@hermes)

Αν υπολογιστεί η τιμή μεταπώλησης για μία τσάντα που δεν θεωρείται ιδιαίτερα σπάνια, όπως η Birkin 35 της Σαμάνθα, στα 25.000 δολάρια (μέση τιμή), και με γνώμονα ότι ο οίκος δημοπρασιών για το εν λόγω ποσό, παίρνει προμήθεια 20% (500 δολάρια), τότε ο αγοραστής της Birkin, θα την έχει πάρει για 12.700 δολάρια και θα την έχει δώσει στον Southeby’s για 24.500.

Πρόκειται για κέρδος 192,9% μέσα σε 5 λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος αγοράσει μία χρυσή λίρα σήμερα, για 492,76 και την πουλήσει μετά από 5 λεπτά για 588,32 ευρώ, θα έχει κέρδος 95,56 ευρώ ή αλλιώς 119,39%.

Τιμές στο χρηματιστήριο Τέλος, όσον αφορά τις τιμές στη μετοχή, τόσο της Hermès, όσο και του χρυσού τα στοιχεία είναι τα εξής:

Στις 5 Απριλίου του 2001, το υψηλό στην τιμή της μετοχής της Hermès, είχε διαμορφωθεί στα 47 δολάρια. Ακριβώς 23 χρόνια μετά, δηλαδή στις 5/4/2024, η μέγιστη τιμή διαπραγμάτευσης ήταν τα 2.360 δολάρια. Πρόκειται για αύξηση 2.313 δολαρίων ή αλλιώς 5.021%.

Την ίδια ημέρα του 2001, η τιμή του χρυσού ήταν 259,1 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στις 5 Απριλίου του 2024, ήταν 2.328,4 δολάρια ανά ουγγιά. Η αύξηση στα δολάρια εδώ είναι 2.069,3 ή 898,6%.

Αποδεικνύεται ότι η Hermès, είναι πράγματι καλύτερη επένδυση από τον χρυσό.

Στην περίπτωση μεταπώλησης μετά από έτη, υπάρχει μεν μικρότερο κέρδος συγκριτικά με το μέταλλο, αλλά ταυτόχρονα, η τσάντα έχει χρησιμοποιηθεί κιόλας. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα προϊόν χρησιμοποιείται και παρόλα αυτά, αποφέρει κέρδος όταν πωλείται. Οσον αφορά την άμεση μεταπώληση, το ποσοστό κέρδους της Hermès, είναι εμφανώς μεγαλύτερο, ενώ στην τιμή της μετοχής, οι αριθμοί καθιστούν τα λόγια περιττά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments