Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Σε αγωνιώδη αναζήτηση της δεύτερης θέσης

ΠΑΣΟΚ: Σε αγωνιώδη αναζήτηση της δεύτερης θέσης

Πηγή Φωτογραφίας: [368536] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τον εκλογικό βηματισμό του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι φυσιολογικό να έχει σημάνει «συναγερμός». Από το καλοκαίρι και μετά όλα έμοιαζαν να λειτουργούν υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος είχε μπροστά του το χώρο και το χρόνο το 11,84% του καλοκαιριού να το ξεπεράσει και να «εκθρονίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστω και άτυπα. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπέστη μια μεγάλη ήττα, ο ιστορικός αρχηγός της Κουμουνδούρου έφυγε από την ηγεσία, και υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε δυο φόρες με ένα νέο κόμμα να δημιουργείται από τα «σπλάχνα» του.

Η φθορά της κυβέρνησης, η “κόπωση” μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και μια αντιπολίτευση που έκανε τα βήματά της, ήταν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό παιχνίδι μετά από δώδεκα χρόνια- ήταν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις μέχρι τις αρχές του 2024, αλλά η ισχνή άνοδός του ήταν ανησυχητική- το ξέσπασμά του σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ “διαλυόταν”. Δεν κατάφερε την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ «σπαρασσόταν» να κάνει το «ξεπέταγμα» και να καθαρίσει την υπόθεση δεύτερη θέση. Όλα έδειχναν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί με βάση τη λογική του «υπερώριμου φρούτου» και να επενδύσει στη φθορά της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιο ήταν το πρόβλημα; Είχε ένα καλό πρόγραμμα και επεξεργασμένες προτάσεις. Το στεγαστικό ήταν για καιρό η “σημαία” του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και εξακολουθεί να προωθείται με κάθε ευκαιρία. Υπάρχει επίσης ικανά στελέχη, που φέρουν τη βαριά ευθύνη της εκπροσώπησης του κόμματος στα ΜΜΕ. . Δημήτρης Μάντζος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Δουδωνής, Θανάσης Γλαβίνας είναι η τετράδα που αναλύει συνεχώς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ παράλληλα με τους πιο «παλιούς» Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι κρατάει ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση; Ή μήπως η στάση του στα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν η “χαριστική βολή” για το κόμμα; Οι ευρωεκλογές έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους και ο χρόνος θα δείξει. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως θα τα πάνε καλά και θυμίζουν ότι προηγούμενες δημοσκοπήσεις τούς είχαν υποτιμήσει. Ακόμη και πρωτοβουλίες όπως η πρόταση δυσπιστίας του Νίκου Ανδρουλάκη δεν του έδωσαν το προσδοκώμενο πολιτικό “ύψος”, παρότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έδειξε στη συγκεκριμένη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι ηγείται αντιπολιτευτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν φαίνεται ελκυστικό σε αυτή τη φάση. Υπήρξαν και οι “παρασπονδίες” με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, η απόσταση που φέρεται να υπάρχει μεταξύ του κ. Χριστοδουλάκη και της ηγεσίας, αλλά και η δημιουργία του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου. Αυτή την εβδομάδα ακολούθησε το νέο “φάλτσο” του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, αλλά και η απομάκρυνση του Μπαράν Μπουχράν μέχρι να λυθεί η δικαστική εκκρεμότητα. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στο κέντρο έχει κόστος για το “πράσινο στρατόπεδο”. Είναι δύσκολο για τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν έναν χώρο που τους δίνει το αίσθημα της ασφάλειας και εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση, η αντεπίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη θα παρακολουθηθεί στενά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments