Πολιτική

Μητσοτάκης: Ψηλά στην ατζέντα η άμυνα – Να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας

Μητσοτάκης: Ψηλά στην ατζέντα η άμυνα – Να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας

Πηγή Φωτογραφίας:

Κρίσιμης σημασίας συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Tα θέματα του μεταναστευτικού και της κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας και έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα αμυντικά ζητήματα. Ένα Ταμείο για την κοινή ασφάλεια πρέπει να αρχίσει τώρα», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Έχω πολύ σημαντικούς πολιτικούς αλλά και προσωπικούς λόγους να είμαι χαρούμενος κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία. Όπως γνωρίζετε, η σύζυγός μου είναι και από την Πολωνία. Έχει και πολωνική καταγωγή. Επομένως, όταν έρχομαι στην Πολωνία, αισθάνομαι ότι έρχομαι σε μια χώρα με έντονους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία και χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για τη δική μας σχέση, αλλά και για τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία.

Είμαστε πλέον στον τρίτο χρόνο αυτής της απρόκλητης παράνομης επίθεσης της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Ο αντίκτυπος είναι αισθητός φυσικά εδώ στην Πολωνία. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον πρωθυπουργό Τουσκ, αλλά και στον πρόεδρο που ήταν χθες στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τις Τρεις Θάλασσες, ότι θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά για όσο καιρό χρειαστεί», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας ότι «είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας τις κοινές προκλήσεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση. Πράγματι, βρισκόμαστε σε διαφορετικές γωνιές της ηπείρου, με διαφορετικές προκλήσεις που απορρέουν από τη γεωγραφική μας θέση. Όμως οι αρχές είναι κοινές, το είπε αυτό και ο Ντόναλντ.

Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Τα σύνορα δεν είναι απλά σύνορα των χωρών μας, αλλά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι σημαντικό το ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγνωρίζουμε τη σημασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είναι στο δικό μας χέρι ως κυρίαρχα κράτη, να αποφασίζουμε ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας και να μην το κάνουν αυτό οι διακινητές. Απαιτείται λοιπόν στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανταλλάξαμε κοινές εμπειρίες στο πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικά πολύ περίπλοκη κατάσταση, αυτό το περίπλοκο πρόβλημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments