SPOTLIGHTS

Δ. Αυγερινοπούλου: Τα θαλάσσια πάρκα είναι όπως η Natura της ξηράς

Δ. Αυγερινοπούλου: Τα θαλάσσια πάρκα είναι όπως η Natura της ξηράς

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΙΚΟΙΛΟΤΗΤΑ / ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Δέσμευση να αποκαταστήσουμε ως το 2030 το 30% των θαλασσών μας.

Η Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ειδική απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews για το 9ο Συνέδριο για την προστασία των ωκεανών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 15-17 Απριλίου και του οποίου είναι συντονίστρια.

Πρόκειται για μία παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής με την παρουσία αρχηγών κρατών, με δεκάδες υπουργούς και υφυπουργούς που έρχονται από όλα τα μέρη της γης και άνω των δύο χιλιάδων συνέδρων για να «δούμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο τις πιέσεις που δέχονται οι θάλασσες, οι ωκεανοί», είπε αρχικά η κ. Αυγερινοπούλου.

«Οι συνδιασκέψεις αυτές λοιπόν, φιλοξενούνται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα. Είναι η 9η Συνδιάσκεψη που γίνεται. Η Ελλάδα έχει αναλάβει αυτή τη Σύνοδο Κορυφής φέτος και έχουμε και τη δική μας ατζέντα. Γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα θαλασσινή. Έχουμε τη γαλάζια οικονομία, έχουμε τη ναυτιλία μας», τόνισε.

Σχετικά με τους προσκεκλημένους του Συνεδρίου, η κ. Αυγερινοπούλου είπε πως: « Είναι Πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της Μικρονησίας, του Παλάου, από τις Σεϋχέλλες. Είναι οι πρωθυπουργοί από το Ανατολικό Τιμόρ. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο οποίος έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα ανάπτυξης μαζί με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο για τη θάλασσα και ο Πατριάρχης μας».

Τι είναι τα θαλάσσια πάρκα

Σχετικά με την σκληρή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς πρόκειται να οριστούν κάποια θαλάσσια πάρκα και με το τι ακριβώς είναι αυτά τα πάρκα, η κ. Αυγερινοπούλου δήλωσε: «Τα θαλάσσια πάρκα είναι όπως η Natura της ξηράς, όπου κάποιες περιοχές της χώρας έχουν αυξημένη περιβαλλοντική αξία, έτσι και στη θάλασσα κάποιες περιοχές έχουν αυξημένη περιβαλλοντική αξία, γιατί φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα, όπως εν προκειμένω τα θηλαστικά, τις φώκιες, τα δελφίνια, που αξίζει και πρέπει να τα προστατεύσουμε ή μπορεί να έχουν υποστεί πολύ σημαντικές πιέσεις από ρύπανση και τα λοιπά και πρέπει να το αποκαταστήσουμε. Παγκόσμια λοιπόν, από τον ΟΗΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η δέσμευση να αποκαταστήσουμε ως το 2030 το 30% των θαλασσών μας».

Πρόσθεσε πως: «Η χώρα μας, η οποία και όχι μόνο, ακολουθεί αλλά είναι και ηγέτιδα στην περιβαλλοντική προστασία, με την επέκταση αυτή της Natura της θάλασσας, επεκτείνει την προστασία εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 30%. Θα υπάρξουν μελέτες. Αυτά είναι καθαρά επιστημονικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Θα γίνουν λοιπόν περιβαλλοντικές μελέτες. Οι περιβαλλοντικές αυτές μελέτες θα μας υποδείξουν ακριβώς πού πρέπει να οριοθετήσουμε.

Αυτό το οποίο είναι ιδιόρρυθμο και από την πλευρά της Τουρκίας, είναι ότι τη στιγμή που ακόμα εμείς δεν έχουμε πει πού ακριβώς θα γίνει προστασία, για ποιο λόγο αντιδρούν και θεωρούν ότι θα αγγίξει τα δικά τους χωρικά ύδατα».

Έκλεισε τονίζοντας πως ο «στόχος μας είναι όλα τα κράτη μαζί, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, να προστατεύσουμε τη ζωή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments