EDITOR'S PICK

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλο

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Με το 40% του πληθυσμού να πάσχει από διαταραχές πονοκεφάλου παγκοσμίως, η σχέση μεταξύ πονοκεφάλων και τροφίμων άξιζε να διερευνηθεί. Και έτσι έγινε. 

Με το 40% του πληθυσμού να πάσχει από διαταραχές πονοκεφάλου παγκοσμίως, η σχέση μεταξύ πονοκεφάλων και τροφίμων άξιζε να διερευνηθεί. Και έτσι έγινε. 

Όταν πρόκειται για παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους και ημικρανίες, συχνά σκεφτόμαστε το άγχος, τον ύπνο και τον θόρυβο, αλλά μήπως θα έπρεπε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και στη διατροφή μας; Λέμε εμείς τώρα. 

Με το 40% του πληθυσμού να πάσχει από διαταραχές πονοκεφάλου παγκοσμίως, η σχέση μεταξύ πονοκεφάλων και τροφίμων άξιζε να διερευνηθεί. Και έτσι έγινε.

Η Live Football Tickets προσπάθησε να ανακαλύψει ποια κοινά τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες και συνεργάστηκε με τη Δρα Hana Patel, ιατρό του NHS και ιατροδικαστική εμπειρογνώμονα, ούτως ώστε να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και πονοκεφάλων.

Λοιπόν, αυτές είναι οι 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο 

1. Αλκοόλ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους. Το ίδιο το αλκοόλ, καθώς και η αφυδάτωση που ακολουθεί, είναι μια σημαντική αιτία για πολλούς πάσχοντες από ημικρανίες, με αναφορές που δείχνουν ότι το 36% των συμμετεχόντων το ανέφεραν ως έναυσμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι συγκεκριμένα ποτά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από άλλα, με το κόκκινο κρασί να είναι ένας από τους πιο κοινούς παραβάτες.

2. Επιλογές χωρίς ζάχαρη

Πολλοί άνθρωποι που επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή επιλέγουν τις επιλογές “light” ή “χωρίς ζάχαρη” όταν επιλέγουν προϊόντα όπως ανθρακούχα ποτά, τσίχλες, δημητριακά πρωινού, παγωτά και άλλα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τεχνητά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε πολλές από αυτές τις επιλογές διατροφής, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, έχουν συνδεθεί με πονοκεφάλους και ημικρανίες.

3. Παλαιωμένα τυριά και τρόφιμα πλούσια σε τυραμίνες

Η τυραμίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλές τροφές, αλλά, για όσους είναι ευαίσθητοι στην τυραμίνη, η υπερβολική κατανάλωσή της έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης και όσο περισσότερο ωριμάζει το τυρί, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε τυραμίνη. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους πάσχοντες από ημικρανίες που είναι λάτρεις του τσένταρ, του μπλε τυριού, της φέτας, του ελβετικού τυριού ή της παρμεζάνας. Άλλες τροφές πλούσιες σε τυραμίνες περιλαμβάνουν αλλαντικά ή επεξεργασμένα κρέατα, όπως πεπερόνι, σαλάμι, χοτ ντογκ και μπέικον, καθώς και λαχανικά που έχουν υποστεί πίκλες ή ζύμωση, όπως λάχανο τουρσί και κίμτσι.

Για όσους επιλέγουν τα smoothies και τους πράσινους χυμούς ως μέρος μιας δίαιτας που εστιάζει στη γυμναστική, θα ήταν σοφό να αποφεύγουν τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε τυραμίνη, καθώς και τις ώριμες μπανάνες, τον ανανά και το αβοκάντο.

4. Καφεΐνη

Τόσο η υπερβολική καφεΐνη όσο και η απόσυρση της καφεΐνης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ουσιαστικά, οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκύψουν όταν παρεκκλίνετε από τη συνήθη ρουτίνα σας με την καφεΐνη, είτε αυτό σημαίνει ότι παραλείπετε τον συνηθισμένο πρωινό σας καφέ, είτε ότι πίνετε περισσότερα φλιτζάνια από το συνηθισμένο. Ωστόσο, σε ορισμένα σενάρια, η καφεΐνη μπορεί πράγματι να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, υπό την προϋπόθεση ότι η υπερβολική χρήση καφεΐνης δεν είναι η αιτία.

5. Σοκολάτα

Η σοκολάτα αναφέρεται συχνά ως αιτία πονοκεφάλων ενώ μία μελέτη του Αμερικανικού Ιδρύματος Ημικρανίας διαπίστωσε ότι η σοκολάτα ήταν ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους παράγοντες ημικρανίας (22%). Αν και επιφανειακά αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κακή είδηση για τους λάτρεις της σοκολάτας, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι “η κατανάλωση ακόμη και μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας δεν πυροδοτούσε πονοκεφάλους όταν οι ασθενείς δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν έτρωγαν σοκολάτα – ακόμη και για άτομα που πίστευαν ότι η σοκολάτα αποτελούσε γι’ αυτούς έναυσμα πονοκεφάλου”.

Διατυπώθηκε η θεωρία ότι η σχέση της σοκολάτας με τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μπορεί να οφείλεται στη συσχέτισή της με την αρπαγή ενός γρήγορου σνακ σε μια αγχωτική ημέρα ή στη συνήθη συσχέτισή της με την έμμηνο ρύση, παρά σε κάτι εγγενές στην ίδια την τροφή. Πάλι καλά να λέμε!

Πηγή: esquire.com//Γιάννης Σπανός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments