Διεθνή

Ιαπωνία: Το σκάνδαλο των κομματικών χρηματοδοτήσεων απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση

Ιαπωνία: Το σκάνδαλο των κομματικών χρηματοδοτήσεων απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Παρά τις συζητήσεις για βραβείο Νόμπελ ειρήνης, ο ηγέτης της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει μια αντίδραση μεταξύ των ψηφοφόρων καθώς πλησιάζουν οι προκριματικές εκλογές.

Η οργή για το σκάνδαλο χρηματοδότησης κομμάτων στην Ιαπωνία απειλεί να ρίξει τον πρωθυπουργό Κισίντα Παρά τις συζητήσεις για βραβείο Νόμπελ ειρήνης, ο ηγέτης της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει μια αντίδραση μεταξύ των ψηφοφόρων καθώς πλησιάζουν οι βασικές προεκλογές

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Fumio Kishida αναφέρθηκε ως πιθανός αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ ειρήνης και επαινέθηκε για μια ομιλία στο Κογκρέσο, στην οποία προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην υποχωρήσουν στην απομόνωση.

Όμως, από τότε που επέστρεψε στο Τόκιο μετά από μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατακλύζεται από εγχώριους πολιτικούς ανέμους που αυτό το Σαββατοκύριακο μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της κυβέρνησής του.

Ο Kishida, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021 υποσχόμενος έναν «νέο καπιταλισμό», μια πιο ισχυρή Ιαπωνία στη διεθνή σκηνή και λύσεις στη δημογραφική κρίση της χώρας, αντιμετωπίζει τη σκληρότερη δοκιμασία της πρωθυπουργίας του όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες σε τρεις επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή .

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP) δεν μπόρεσε να βρει υποψηφίους για τις ψηφοφορίες σε δύο εκλογικές περιφέρειες, όπου οι κάτοχοι του LDP μολύνθηκαν από σκάνδαλο – και εναποθέτει τις ελπίδες του στην 1η περιφέρεια Shimane.

Η αγροτική εκλογική περιφέρεια στην ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας θεωρείται συντηρητικό προπύργιο, αλλά είναι ένα μέτρο του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Kishida ότι αυξάνονται οι εικασίες ότι το κόμμα του μπορεί να εκδιωχθεί.

Παρά το γεγονός ότι γοητεύει το αμερικανικό κοινό του – ένα κατόρθωμα που του χάρισε μια αύξηση στα ποσοστά αποδοχής του – ο Kishida δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει αγαπητό τον εαυτό του ή το κόμμα του στους Ιάπωνες ψηφοφόρους.

Το γεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, η κρίση του κόστους ζωής δεν δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθούν πολιτικές για την αντιμετώπιση του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων της Ιαπωνίας και της μεγαλύτερης στρατιωτικής της συσσώρευσης από το τέλος του πολέμου .

Αλλά η μεγαλύτερη σκιά ρίχνεται από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, που έχει γίνει κομβικό σημείο για την οργή του κοινού εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για την ικανότητα του Kishida να οδηγήσει το LDP στη νίκη στις επόμενες εκλογές της Κάτω Βουλής.

Αν και αυτή η ψηφοφορία δεν αναμένεται για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, το σκάνδαλο, στο οποίο 85 νομοθέτες του LDP διαπιστώθηκε ότι διοχέτευσαν τα μη αναφερθέντα κέρδη από την πώληση εισιτηρίων για συγκεντρώσεις κομμάτων σε ταμεία λάσπης, έχει στερήσει στον Kishida κάθε περιθώριο ελιγμών.

Αντίθετα, η ήττα στο Shimane, που προστέθηκε στη βέβαιη νίκη των υποψηφίων μη-LDP στις άλλες επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, θα μπορούσε να προκαλέσει μια πρόωρη αμφισβήτηση της ηγεσίας του όταν το κόμμα θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον νικητή να γίνεται αυτόματα πρωθυπουργός.

Η νίκη στις επαναληπτικές εκλογές, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να δώσει στον Kishida αρκετή ώθηση για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ημέρες πριν από την ψηφοφορία Shimane, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υποψήφιος του LDP, πρώην γραφειοκράτης του υπουργείου Οικονομικών, υστερούσε από τον αντίπαλό του από το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό, λένε οι αναλυτές, αντανακλά μια ευρύτερη δυσαρέσκεια για τη διοίκηση της Kishida, της οποίας τα ποσοστά αποδοχής έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πολύ κάτω από το 30% – το σημείο στο οποίο λέγεται ότι οι ιαπωνικές κυβερνήσεις μπαίνουν σε ασταθή εκλογικά νερά.

Πηγή:guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments