Διεθνή

Μυστικό δείπνο Σολτς και Μακρόν ενόψει της επίσκεψης του Σι

Μυστικό δείπνο Σολτς και Μακρόν ενόψει της επίσκεψης του Σι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του Κινέζου ηγέτη στη Γαλλία και τις εντάσεις σχετικά με τους πιθανούς δασμούς στα αυτοκίνητα της ΕΕ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι για δείπνο για να συζητήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Η λαθραία συνάντηση δύο βαρέων βαρών ηγετών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Ευρώπη, περιγράφεται ως ημι-ιδιωτικό γεγονός: ο Scholz και η σύζυγός του, Britta Ernst, βρίσκονται σε ολιγοήμερες διακοπές στην Γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντήσουν τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ σε γαλλικό εστιατόριο.

Κανένας σύμβουλος δεν θα συμμετάσχει, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του δείπνου, στα οποία δόθηκε η ανωνυμία καθώς δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν δημόσια.

Ο Σολτς και ο Μακρόν συγκρούστηκαν επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη τον Φεβρουάριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε την πόρτα για πιθανή αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η καγκελάριος απέρριψε σθεναρά.

Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η επίσκεψη του Σι, ο οποίος φτάνει στη Γαλλία την Κυριακή για τρεις ημέρες πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία. Το δείπνο θα είναι μια ευκαιρία για τον Σολτς να ενημερώσει τον Μακρόν για τη συνάντησή του με τον Σι στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα. Ο Scholz και ο Macron διαφωνούν επίσης σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών της ΕΕ στα επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Noah Barkin του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτος στο δείπνο, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει τον καγκελάριο να τον συνοδεύσει στη συνάντησή του με τον Σι την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ένα άλλο πιθανό θέμα δείπνου θα είναι η πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα η άμυνα και η χρηματοδότησή της. Ο Μακρόν πιέζει έντονα για τα λεγόμενα αμυντικά ομόλογα, τα οποία θα συνεπάγονταν την κοινή ευρωπαϊκή έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων.

Ο Scholz έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments