Διεθνή

Γερμανία: Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε – Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μετά από χρόνια

Γερμανία: Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε – Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μετά από χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: housinganywhere.com

Αρκετοί παράγοντες διαδραμάτισαν ρόλο στην αλλαγή αυτή, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών για όλο τον κόσμο στην ING Research.

Ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ στις γερμανικές εξαγωγές αυξανόταν τα τελευταία χρόνια, το αντίστοιχο της Κίνας μειωνόταν.

Μετά από χρόνια που η Κίνα ήταν ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι κατακτούν αθόρυβα την πρώτη θέση καθώς εξελίσσεται το 2024.

Οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ ανήλθαν στα 63 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2024. Την ίδια ώρα, το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Κίνας ανήλθε ελαφρώς χαμηλότερα από τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.

Αρκετοί παράγοντες διαδραμάτισαν ρόλο στην αλλαγή αυτή, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών για όλο τον κόσμο στην ING Research.

«Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από την Κίνα, η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα και η δυνατότητά της να παράγει αγαθά που εισήγαγε προηγουμένως από τη Γερμανία (κυρίως αυτοκίνητα) μείωσαν τις γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα», συμπληρώνει.

Σταδιακή ανατροπή

Η Κίνα ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, όμως η διαφορά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι επίσης εδώ και καιρό η μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές από ό,τι η Κίνα, αναφέρει στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ στις γερμανικές εξαγωγές αυξανόταν τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της Κίνας μειωνόταν, σημείωσε. «Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σκληρότερο ανταγωνισμό από τις επιδοτούμενες κινεζικές επιχειρήσεις», σημειώνει ο Schmieding.

Η βασική διαφορά

Η βασική διαφορά είναι ότι τώρα οι ΗΠΑ αποκτούν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο αναφορικά με τις εισαγωγές, επισήμανε.

Η Γερμανία ακολουθεί μια νέα στρατηγική για την Κίνα, προτρέποντας πέρυσι τις εταιρείες να μειώσουν το ρίσκο με την Κίνα. Η Κίνα πρέπει να παραμείνει εταίρος για τη Γερμανία, τόνισε η κυβέρνηση της χώρας και δεν πρέπει να υπάρξει «αποσύνδεση» -όμως η «συστημική αντιπαλότητα» χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εντάσεις έχουν επίσης κλιμακωθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, με τις δύο πλευρές να ξεκινούν έρευνες για τις εμπορικές πρακτικές η μία της άλλης και να απειλούν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές.

Τον περασμένο μήνα, έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εταιρειών που δηλώνουν ότι εξαρτώνται από την Κίνα μειώθηκε από 46% τον Φεβρουάριο του 2022 σε 37% τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Αυτό συμβαίνει διότι λιγότερες εταιρείες βασίζονται στους Κινέζους προμηθευτές, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας καταδεικνύει πράγματι τις μεταβαλλόμενες εμπορικές συνήθειες και τη σταδιακή αποσύνδεση από την Κίνα», δήλωσε ο Brzeski.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments