Διεθνή

Μπορέλ προς Ισραήλ: Το Διεθνές Δικαστήριο ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται

Μπορέλ προς Ισραήλ: Το Διεθνές Δικαστήριο ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Σκληρή γλώσσα από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell , κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ να μην «εκφοβίσει» ή να «απειλήσει» τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), του οποίου ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Υπουργός Άμυνας. «Ζητώ από όλους, ξεκινώντας από την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην εκφοβίσουν τους δικαστές, να μην τους απειλήσουν, να μην προσπαθήσουν να επηρεάσουν την απόφασή τους », είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στην ισπανική δημόσια τηλεόραση , ζητώντας «σεβασμό προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» .

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Karim Khan, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε από το Δικαστήριο εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Yoav Gallant, καθώς και εναντίον τριών ηγετών του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, για φερόμενες εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Η απόφασή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, με τον Νετανιάχου να λέει ότι «την απέρριψε με αηδία» και να κάνει λόγο για «νέο αντισημιτισμό» , ενώ ο Gallant τον χαρακτήρισε «καταφρόνητο και απεχθές» . Ο Μπορέλ υπερασπίστηκε σθεναρά το έργο του ΔΠΔ, αλλά πάνω απ’ όλα επέκρινε τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι θεωρούσε οποιαδήποτε κριτική για τη δράση της ως μια μορφή αντισημιτισμού.

«Ένα πράγμα είναι να επικρίνουμε την κυβέρνηση του Νετανιάχου (…) και άλλο να υιοθετούμε αντισημιτικές θέσεις », είπε ο Μπορέλ, του οποίου οι σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση είναι εμφανώς τεταμένες. «Αυτή είναι μια έκκληση που κάνω σε όλους όσους μίλησαν για την απόφαση του εισαγγελέα », συνέχισε. Το αίτημα για έκδοση εντάλματος σύλληψης είναι «απόφαση του εισαγγελέα, δεν είναι απόφαση του Δικαστηρίου» , υπενθύμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

«Περιμένετε να πάρουν την απόφασή τους οι δικαστές και εν τω μεταξύ αποδοκιμάζω, απορρίπτω και καταδικάζω τις απειλές… που έχουν γίνει εναντίον των δικαστών του ΔΠΔ, που δεν έχουν πει ακόμη τίποτα, ούτε κατά του εισαγγελέα , που κάνει τη δουλειά του », συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments