Πολιτική

Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας [vid]

Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [369772] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εσείς ως αριστερά δεν ήσασταν ιστορικά κατά των μονοπωλίων;

Με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα λάβει την μορφή άτυπου ντιμπέιτ εφ όλης της ύλης μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων 8 αρχηγών της αντιπολίτευσης.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι’ αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που χρειάζεται χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας. Από τη μία το σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν τα εισοδήματα. Για αυτό εφαρμόζουμε μέτρα για ευάλωτους και αισχροκέρδεια. Δεν είμαι εδώ για να εξωραίσω καμία κατάσταση αλλά να συμφωνήσουμε για τα στοιχεία τοιυ πληθωρισμού και με τα αντίστοιχα της ευρωζώνης».

«Η εικόνα του πληθωρισμού των τροφίμων έχει αντίστροφη πορεία. Τα τρόφιμα έχουν βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό. Σήμερα έχουμε πληθωρισμό τροφίμων επίμονο που είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα Οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Ή να μειώνουν τιμές εκεί που θέλουν, δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές. Είναι κερδοσκοπική πρακατική, δεν συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά. Μεταξύ άλλων τροφοδοτεί και τον γενικό πληθωρισμό. Η ΕΕ οφείλει να βάλει αυστηρούς κανόνες» .

«Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική που ξεπέρασε τα 300 εκατ. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον 8 χώρες. Μας ρωτάτε γιατί τώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Γιατί τώρα αναδείχθηκε το πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την αύξηση τιμών. Ποτέ η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Αντιδρούμε τώρα γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Μια ελληνική εισήγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΕ. Μου κάνει εντύπωση ότι ευρωπαϊκή πρόταση της ασκείται κριτική από την Αριστερά. Εσείς δεν είστε ιστορικά κατά των μονοπωλείων. Κάνει μια πρόταση και της ασκείτε κριτική σε μια πρόταση που σαν λογική δεν σας βρίσκει αντίθετους».

«Ζήσαμε μια μεγάλη περιπέτεια, αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ένα γράφημα με την ελληνική οικονομία.

«Ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Ζωή να του θυμίζουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αρκεί να βλέπουμε πού είμαστε σήμερα αλλά και πού θέλουμε να πάμε αύριο αλλά και από πού ξεκινήσαμε. Από μια αφετηρία που συνοδεύτηκε εξαρχής από μεγάλα εμπόδια. Αλλά η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη. Ελάτε να συγκρίνουμε τις δικές σας ημέρες, δεν θα είναι κολακευτικά τα αποτελέσματα», συνέχισε και πάλι απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Τα δηλωμένα εισοδήματα του 2023 είναι σήμερα 23% αυξημένα, ο μέσος μισθός κατά 19% αυξημένος. Εδώ θα είμαστε και το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Δεν πτωχεύουμε λοιπόν αλλά έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε», συνέχισε και αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ: «4.000 ευρώ συνταξη σε όλους; 13ος 14ος μισθός ανεδαφικά επιχειρήματα για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ας παραδεχθούμε ότι μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Ενα πρόβλημα σε έξαρση είναι σύνθετο για να δεχθεί απλοϊκές λύσεις. Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν και συγκεκριμένο αποτύπωμα. κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι εμείς φορολογήσαμε τα υπερκέρδη. Πείτε του το, μην τα επαναλαμβάνει είναι σαν να μας διαφημίζει.

Τα χρωματιστά τιμολόγια ήταν μια ουσιαστικά παρέμβαση στην αγορά γιατί οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments