Διεθνή

Στα χνάρια του Μπάιντεν η προεκλογική εκστρατεία του Κιρ Στάρμερ

Στα χνάρια του Μπάιντεν η προεκλογική εκστρατεία του Κιρ Στάρμερ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Στα χνάρια του Μπάιντεν

Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα δείχνει να εμπνέεται σημαντικά από το μοντέλο του Μπάιντεν το 2020.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2023, μια μικρή ομάδα Αμερικανών και Βρετανών πολιτικών στρατηγών κάθισαν για δείπνο σε ένα εστιατόριο στη γειτονιά Marylebone του Λονδίνου.

Στο μενού: Γαλλική κουζίνα και πολιτική αγωνία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετοί βασικοί αξιωματούχοι του Εργατικού Κόμματος και δύο ειλικρινείς Αμερικανοί κεντρώοι, ο Ματ Μπένετ και ο Τζος Φριντ, και οι δύο ηγέτες της δεξαμενής σκέψης Third Way. Η συζήτηση γρήγορα μετατράπηκε στα πολιτικά μηνύματα των Εργατικών, τα οποία παρέμειναν ασαφή ακόμη και όταν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν στις δημοσκοπήσεις.

Όσο καλά ήταν τα πράγματα για τους Εργατικούς, υπήρξαν κάποιες ανησυχητικές πολιτικές αστοχίες – κυρίως, μια ενδιάμεση εκλογή για την έδρα του Μπόρις Τζόνσον στο δυτικό Λονδίνο που οι Εργατικοί έχασαν σε ανατροπή, κυρίως λόγω της αντίδρασης ενάντια στις τοπικές πολιτικές που αποθαρρύνουν τη χρήση αυτοκινήτων.

Ήταν καιρός, αναρωτήθηκαν ορισμένοι κομματικοί αξιωματούχοι, να επισημάνουν μια πιο ακριβή κυβερνητική ατζέντα, να δυσκολέψουν τους Τόρις να τους χαρακτηρίσουν με μια ριζοσπαστική καρικατούρα;

Ο Freed και ο Bennett απάντησαν με μια φωνή: Μην το κάνεις.

Δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματα του Εργατικού Κόμματος να βγάζει σωρούς από καλοπροαίρετες λευκές βίβλους, είπαν. Αντίθετα, η παρουσίαση αυτού του είδους της βιβλιοθήκης πολιτικών απλώς θα πρόσφερε στους Συντηρητικούς αμέτρητους μικροσκοπικούς στόχους για βολή. Λίγο μετά το δείπνο, ο Μπένετ θυμήθηκε ότι ανέφερε τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ ως απόδειξη.

«Επισήμανα ότι η εκστρατεία της Χίλαρι είχε περίπου 290 πολιτικές ιδέες στον ιστότοπό της. Ο Τραμπ είχε επτά», είπε ο Μπένετ, ίσως υπερβάλλοντας, αλλά όχι πολύ.

Για ένα συνολικό μήνυμα, οι Αμερικανοί συμβούλευσαν τους Εργατικούς: Κρατήστε το απλό, κρατήστε το ασφαλές – όπως έκανε ο Τζο Μπάιντεν το 2020.

Ήταν καταπραϋντική συμβουλή για τα μέλη του εγκεφάλου των Εργατικών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ήδη την τάση να κάνουν εκστρατείες για να καλωσορίσουν γενικότητες και όχι καθαρά σχέδια. Ο κύριος στόχος τους ήταν να επιστρέψουν το κόμμα στο πολιτικό ρεύμα και να υπενθυμίζουν στους ψηφοφόρους κάθε μέρα ότι οι Συντηρητικοί ήταν επικεφαλής για αιώνες και η χώρα ήταν ένα ναυάγιο.

Αυτό ακριβώς έκαναν οι Εργατικοί και εννέα μήνες αργότερα το κόμμα φαίνεται έτοιμο για μια συντριπτική νίκη στις πρόωρες εκλογές της 4ης Ιουλίου που προκήρυξε ο πρωθυπουργός Rishi Sunak. Το Εργατικό Κόμμα έχει διατυπώσει μια ευρέως φιλόδοξη ατζέντα, βασισμένη σε θέματα οικονομικών ευκαιριών, εθνικής ανανέωσης και καταιγιστικής περιφρόνησης του κοινού για τους εξαντλημένους Τόρις. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το βασικό ερώτημα δεν είναι αν οι Εργατικοί θα κερδίσουν, αλλά αν οι Συντηρητικοί θα εκμηδενιστούν ή απλώς θα κοπανιστούν.

Ακόμη και αν η πολιτική τύπου Μπάιντεν επικρατήσει στις 4 Ιουλίου, οι Εργατικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην βάλουν πάρα πολλά στοιχεία σε αυτό το αμερικανικό βιβλίο.

Μάλιστα, μάλλον θα έπρεπε να το απορρίψουν στις 5 Ιουλίου.

Η αδύναμη κατάσταση της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν αποτελεί απόδειξη των ορίων των πολιτικών του μεθόδων και ένα αντικειμενικό μάθημα για το γιατί οι Εργατικοί δεν πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του την ημέρα των εκλογών. Αυτό που λειτούργησε για τον Μπάιντεν το 2020 – προσφέροντας τον εαυτό του σε μια ευρεία κοινότητα ψηφοφόρων ως ασφαλές λιμάνι εν μέσω των θυελλών του Τραμπισμού – τον απέτυχε άσχημα ως πρόεδρος. Το κόμμα του παίρνει ένα τρομακτικό ρίσκο με το να πιστεύει ξανά σε αυτήν την προσέγγιση.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Μπιντενισμός δεν λειτουργεί πρέπει να είναι τόσο προφανείς στους Βρετανούς πολιτικούς επαγγελματίες όσο και στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Έχοντας συγκεντρώσει μια μεγάλη εκλογική πλειοψηφία ανθρώπων που αντιτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν τους ενσωμάτωσε ποτέ πλήρως σε έναν συνασπισμό θετικά υπέρ του Μπάιντεν. Έκανε εκστρατεία με σίγουρες υποσχέσεις για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις της εποχής μας – την πανδημία του Covid, την κλιματική αλλαγή, τη φυλετική αδικία – αλλά ποτέ δεν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, κατά τη διάρκεια των εκλογών ή έκτοτε, για να πει στους ψηφοφόρους τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους. Λίγοι ψηφοφόροι πιστώνουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν τις κολοσσιαίες νίκες της πολιτικής που έχει επιτύχει.

Και αφού κέρδισε την προεδρία ως μια ήρεμη και παππούσια φιγούρα, ο Μπάιντεν γρήγορα συρρικνώθηκε σε μια λιγότερο ελκυστική προσωπικότητα: τον απομακρυσμένο γέρο.

Αυτό το τελευταίο πρόβλημα είναι ένα για το οποίο οι Εργατικοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, Keir Starmer, υποτιμάται στη Βρετανία ως σενάριο και ξύλινο ομιλητή. Δίπλα στον Μπάιντεν, ο 61χρονος Στάρμερ μοιάζει με τον Τζον Φ. Κένεντι ή τον Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια ακόμη πιο επικίνδυνη πρόκληση από αυτή που αντιμετώπισαν οι Δημοκρατικοί για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της ρητορικής της εκστρατείας και της εφαρμογής και του πωλητή της πολιτικής. Η κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου – τα κυβερνητικά οικονομικά του, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι δημόσιες υποδομές και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα – είναι οπωσδήποτε πολύ πιο ζοφερή από αυτή της Αμερικής του Τζο Μπάιντεν.

Η επόμενη κυβέρνηση εκεί δεν θα σκάψει για το αν θα ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο ή 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια μετασχηματιστική οικονομική ατζέντα, όπως έκαναν οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν το 2021 και το 2022. Θα προσπαθήσει να καταλάβει εάν υπάρχει κάποια πλεονάζουσα αλλαγή στο ταμείο για να πληρώσει για οποιαδήποτε από τις κοινωνικές βελτιώσεις που το εκλογικό σώμα θέλει απεγνωσμένα να δει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική κατάσταση του Μπάιντεν αυτή τη στιγμή φαίνεται ακόμη πιο ελεεινή. Έχει ένα επιβλητικό ρεκόρ προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που κανένας πρωθυπουργός των Εργατικών δεν μπορεί ρεαλιστικά να περιμένει ότι θα συγκεντρώσει στην

τα επόμενα χρόνια. Αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί βιώνουν τον Μπάιντεν ως φασματική παρουσία. Δεν τον ακούν να μιλάει για τις άμεσες ανησυχίες τους — το κόστος ζωής, κυρίως — αν τον ακούν να μιλάει καθόλου.

Ο πρόεδρος και οι βοηθοί του επιστρέφουν ασταμάτητα στις σκοτεινές μέρες της εκστρατείας του για το 2020, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι διέγραψαν τον Μπάιντεν τώρα, όπως συνέβη όταν ο Μπέρνι Σάντερς κυλιόταν από πάνω του στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νεβάδα, πριν ανατραπεί η εκστρατεία των Δημοκρατικών στη Νότια Καρολίνα.

Δεν ξέρω κανέναν δημοσιογράφο, στην πραγματικότητα, που να πιστεύει ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσει τον Νοέμβριο. Τρέχει εναντίον ενός από τους πιο υβρισμένους ανθρώπους στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Μια εκστρατεία χαμηλού κινδύνου και χαμηλής ενέργειας λειτούργησε κάποτε για τον Μπάιντεν. Μπορεί να λειτουργήσει ξανά, ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εγκληματίας μέχρι το φθινόπωρο.

Αλλά είναι δύσκολο, κοιτάζοντας την αμερικανική εκστρατεία σήμερα, να δούμε την προσέγγιση Μπάιντεν ως πρότυπο για την επόμενη γενιά οποιασδήποτε χώρας. Η πιθανή νίκη των Εργατικών με αυτούς τους όρους μοιάζει λιγότερο με όραμα του πολιτικού μέλλοντος παρά με εικόνα από ένα μακρινό μέρος που έχει διανύσει γαλαξιακές αποστάσεις για να φτάσει, έτη φωτός αργότερα, σε μια Αμερική όπου η εκδοχή μας για την ίδια πολιτική στιγμή έχει τελειώσει προ πολλού. Είναι αντικατοπτρισμός.

Στο δείπνο του Τρίτου Δρόμου-Εργατικού Κόμματος στο Marylebone πέρυσι, ο Μπάιντεν δεν ήταν ο μόνος Αμερικανός που αναφέρθηκε ως πολιτικό μοντέλο.

Όταν μίλησα με τον Bennett και τον Freed πέρυσι για τη συγκέντρωση, ρώτησα αν είχαν αναφέρει κάποιον άλλο ως χρήσιμο αμερικανικό πρότυπο για την πολιτική της κεντροαριστεράς του 21ου αιώνα — κάποιον, ίσως, όπως η βουλευτής Abigail Spanberger, η πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών- μετατράπηκε σε μετριοπαθή νομοθέτη που είναι τώρα υποψήφιος για κυβερνήτης της Βιρτζίνια.

Οι δύο άντρες γέλασαν με την ερώτηση. Είχαν υποδείξει τους Εργατικούς σε ένα άτομο εκτός από τον Μπάιντεν ως αμερικανικό μοντέλο, και ήταν ο Σπάνμπεργκερ.

Υπήρξε, κατά καιρούς, αυστηρή επικριτής του Μπιντενισμού, δηλώνοντας μετά τις ήττες των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2021 ότι ο πρόεδρος προσπαθούσε να κυβερνήσει ως Φράνκλιν Ρούσβελτ όταν κανείς δεν τον εξέλεξε για να ξαναφτιάξει τη χώρα. Ο Μπένετ την υποστήριξε ως ισχυρή επικοινωνία για τις δημοκρατικές αξίες.

«Την δείξαμε ως κάποιον που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην επικοινωνία στην ποίηση», είπε ο Μπένετ, «αλλά με τρόπους που δεν αισθάνεται ότι αποφεύγει την ερώτηση».

Το Εργατικό Κόμμα έχει κάνει εκστρατεία όχι αρκετά στην ποίηση αλλά τουλάχιστον σε ζωντανά θέματα. Το εκλογικό σώμα της Βρετανίας φαίνεται έτοιμο να τους ανταμείψει για αυτό.

Θα μάθουμε σύντομα εάν το κόμμα είναι καλύτερα προετοιμασμένο από τον Μπάιντεν για να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα που έρχονται με την εξουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments