Διεθνή

FBI: Έρευνα για την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

FBI: Έρευνα για την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//

Το FBI ερευνά την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ

Έρευνα πραγματοποιεί το αμερικανικό FBI για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου βρέθηκαν στα χέρια Αμερικανών αγοραστών.

Σύμφωνα με το BBC η αμερικανική υπηρεσία επιβολής νόμου βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.

Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες σχετικά με δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay.

Ο πράκτορας του FBI δήλωσε ότι βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο. Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.

Τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay

Ο Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς. Το μουσείο δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Χιγκς πήρε περίπου 100.000 λίρες για την πώληση.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αστικής υπόθεσης που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του Χάρτβιγκ Φίσερ.

Ο Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές ενώ σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments