Ελλάδα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Γέννησε γυναίκα που είχε κάνει μεταμόσχευση ωοθηκών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Γέννησε γυναίκα που είχε κάνει μεταμόσχευση ωοθηκών

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

H 39χρονη νέα μητέρα είχε διαγνωστεί πριν 16 χρόνια με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι

Ενα υγιέστατο αγοράκι γέννησε η 39χρονη Ειρήνη Κόκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, το Σάββατο 8 Ιουνίου. Είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που γεννά μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών. Η κυρία Κόκα γέννησε με καισαρική τομή ένα αγοράκι, βάρους 3 κιλών και 20 γραμμαρίων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα μητέρα, είχε διαγνωστεί πριν 16 χρόνια με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Remaining Time-0:23 Fullscreen Mute Το 2013 επανεμφανίστηκε ο συγκεκριμένος αιματολογικός καρκίνος, μόνο που αυτήν τη φορά πριν προβεί στα προβλεπόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την καταπολέμησή του, κατέφυγε σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της. Το κορυφαίο ιατρικό γεγονός, ως προς το χειρουργικό μέρος, πραγματοποιήθηκε στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από εξειδικευμένους γιατρούς και κλινικούς εμβρυολόγους της κλινικής, μαζί με την τιμητική και ουσιαστική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον καθηγητή και διευθυντή του τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Πέτερ Ζόλταν Φεντόρσακ και την ελληνίδα κλινική εμβρυολόγο, διευθύντρια του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Μαρία Μπίμπα. Ακόμη μία πρωτοπορία αυτής της σπουδαίας προσπάθειας ήταν ότι μεταδόθηκε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση από την αίθουσα του χειρουργείου της κλινικής «Γένεσις Αθηνών» σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν και άλλοι έλληνες γιατροί τη διαδικασία. Μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια που γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου της, η κυρία Κόκα πραγματοποίησε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης, στις 5 Οκτωβρίου του 2023.

Ο γιατρός της και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, δήλωσε: «Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά επετεύχθη εγκυμοσύνη και γέννηση υγιούς παιδιού μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Η επιστήμη πια μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάμε όλο και περισσότερα εμπόδια. Με αυτήν τη μέθοδο έχουν γεννηθεί 210 παιδιά διεθνώς, μετά το πρώτο παιδί στον κόσμο το 2004, με ποσοστό γεννήσεων 21%, με παρόμοια ποσοστά κυήσεων, τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από IVF». «Το μεγαλύτερό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αγωνίστηκα και κατάφερα με τη βοήθεια της ιατρικής ομάδας να κερδίσω το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου, το αγοράκι μου. Θα ήθελα να πω σε όλες τις γυναίκες που περνούν κάτι ανάλογο με τη δική μου περίπτωση ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν», ανέφερε η ευτυχής μητέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments