Πηγή Φωτογραφίας: [373542] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ "GENAI SUMMIT" (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Pagenews.gr / Πολιτική / Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ” – Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο GenAI Summit
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Συνομιλία με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ», ήταν ένα από τα μηνύματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητώντας με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Αντιπρόεδρο του Endeavor Greece, στο πλαίσιο του GenAI Summit, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε την θεματική «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία» αναδεικνύοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.
Μέσα από τα Demo Days, το GenAI Summit συνδυάζει θεωρία και πράξη, προσφέροντας μοναδικές hands-on εμπειρίες εστιάζοντας στο πώς οι εξελίξεις της GenAI μπορούν να μεταμορφώσουν οικονομία, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και επιχειρήσεις.
Κατά την είσοδό του στον χώρο είδε ένα σκυλί-ρομπότ της EY και, χαριτολογώντας, ρώτησε αν δαγκώνει.
«Με συγκινεί το ενδιαφέρον σας για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ακόμη στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, αλλά στην παρατήρηση ότι η ποίηση δεν ένωσε, δεν απάντησε.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα σαν γενέτειρα της φιλοσοφίας μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη σημαντική συζήτηση.
Τόνισε δύο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρώτο είναι η σχέση τεχνητής νοημοσύνης και Δημοκρατίας και το δεύτερο η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση της με τα παιδιά και τους εφήβους και ειδικά σε σχέση με τη μάθηση.
Σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ και να μην περιορίσει την καινοτομία.
Ακόμη αναφέρθηκε στην μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εδώ ακόμη δεν υπάρχει μία απάντηση, είπε, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την τάξη και την προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές.
Σε άλλο σημείο επισήμανε το πόσο εθιστικοί είναι οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και την τάση να γράφουν οι φοιτητές εργασίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης: «Τι θα μείνει στο τέλος της ημέρας;», ρώτησε.
Μετά τα ρίσκα ας μιλήσουμε και για τις ευκαιρίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταρχάς, έχουμε ένα πολύ ενεργό οικοσύστημα εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, κάτι που παρατηρούν και οι επενδυτές από το εξωτερικό. Πρέπει, πάντως, να δούμε και ποιες δημόσιες υποδομές χρειάζονται για τις εταιρείες, είπε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή Δαίδαλο.
Πρέπει να δούμε και τι κάνει η Ευρώπη στο σύνολο με το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑσε αυτό τον τομέα. Η τάση για επενδυτικό χρήμα και οι μετακινήσεις των εταιρειών είναι από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, ακριβώς γιατί οι ΗΠΑ έχουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον και όχι 27 όπως η Ευρώπη.
Στο ερώτημα για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει εργασίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι φυσικά μια μετασχηματιστική τεχνολογία, αλλά το σημαντικό είναι να δούμε πώς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σε τομείς όπως η υγεία ή για το δημόσιο.
Θα χαθούν δουλειές και θα δημιουργηθούν άλλες, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι θα δούμε να εξαφανίζονται θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα, είπε ακόμη, τη δυνατότητα να προχωρήσει με άλματα μπροστά από άλλες χώρες.
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.
Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Ασπίδα του Αχιλλέα χωρίς source code σημαίνει ομηρία; Απαντήστε τώρα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει μέτωπο εθνικής ασφάλειας για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», ζητώντας καθαρή απάντηση για τον πηγαίο κώδικα. Το κρίσιμο σημείο είναι πραγματικό: ο Νίκος Δένδιας είχε θέσει δημόσια την πρόσβαση στον source code ως βασική προϋπόθεση, ενώ μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι παραμένει ασάφεια για το τι ακριβώς εξασφάλισε η Ελλάδα.
Ο Άδωνις «στριμώχνει» Σαλμά με Novartis: «Το παραδέχθηκε – Τώρα να δούμε τι θα κάνει ο Σαμαράς»
Η κόντρα Γεωργιάδη–Σαλμά εκρήγνυται ξανά με φόντο τη Novartis και το κυοφορούμενο κόμμα Σαμαρά. Ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε στο OPEN «εγώ άνοιξα την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα» και επιβεβαίωσε ότι του είχε προταθεί να καταθέσει στις ΗΠΑ ως confidential witness, λέγοντας ότι αρνήθηκε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σηκώνει το γάντι και μεταφέρει πλέον το πολιτικό βάρος στον Αντώνη Σαμαρά: μπορεί να συνεργαστεί με τον άνθρωπο που δηλώνει ότι άνοιξε την υπόθεση που ο πρώην πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει σκευωρία;
Μαρινάκης για Τουρκία: “Δεν υποκύπτουμε σε τελεσίγραφα”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα συνέχειας στη γραμμή της ενίσχυσης της χώρας, με έμφαση στο διεθνές δίκαιο, τον διάλογο και την αποτροπή. Αναφέρθηκε επίσης στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών.
ΕΛ.Α.Σ. κατά Μητσοτάκη με «13 δείκτες»: «Οι αριθμοί μεγαλώνουν, η ζωή των Ελλήνων μικραίνει»
Η Ευγενία Φωτονιάτα ανοίγει μέτωπο με το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης, αντιπαραβάλλοντας μισθούς, φτώχεια, Υγεία, εκπαίδευση και θεσμούς. Αρκετά από τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΛ.Α.Σ. επιβεβαιώνονται από διεθνείς και ελληνικές βάσεις δεδομένων, όμως η πολιτική μάχη βρίσκεται στην ερμηνεία τους: η κυβέρνηση αντιπαραθέτει ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις και δημοσιονομική σταθερότητα.
ΣΥΡΙΖΑ: ΕΦΚΑ–επενδυτικό fund, 300.000 κοινωνικά σπίτια και «επιστροφή» υποδομών στο Δημόσιο
Η Κουμουνδούρου παρουσιάζει ένα πολύ πιο παρεμβατικό οικονομικό μοντέλο: ο ΕΦΚΑ δεν θα πληρώνει απλώς συντάξεις, αλλά θα αποκτά ακίνητα, χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και συμμετοχές σε στρατηγικές επιχειρήσεις. Η πρόταση είναι πολιτικά φιλόδοξη, αλλά ανοίγει μεγάλα ερωτήματα για χρηματοδότηση, επενδυτικό ρίσκο, κρατικές ενισχύσεις και προστασία των αποθεματικών των ασφαλισμένων.
Ανδρουλάκης «ψωνίζει» από ΣΥΡΙΖΑ: Τελιγιορίδου και Αβραμάκης στο ΠΑΣΟΚ – Έρχονται κι άλλοι;
Δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περνούν επισήμως στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή τους με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη – Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική διεύρυνσης της Χαριλάου Τρικούπη προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες για επόμενες προσχωρήσεις.
Ο Άδωνις ανοίγει «γέφυρα» Υγείας με το Ισραήλ: Συνεργασία με το Sheba, Νο7 νοσοκομείο στον κόσμο
Ο υπουργός Υγείας βάζει την ελληνοϊσραηλινή σχέση σε νέο, πρακτικό πεδίο: μεταφορά τεχνογνωσίας, καινοτομίας και σύγχρονων κλινικών πρακτικών από το Sheba Medical Center προς το ελληνικό σύστημα Υγείας — με την Αθήνα να μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή πύλη για ισραηλινή ιατρική τεχνολογία.