Διεθνή

Γκιουλέρ: Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι απαιτήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Γκιουλέρ: Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι απαιτήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Γιασάρ Γκουλέρ έκανε λόγο για παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, που επανήλθε στην επιθετική ρητορική, ταράζοντας μετά από καιρό τα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Γιασάρ Γκουλέρ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025, έκανε λόγο για παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες» και επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Γκιουλέρ: Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι απαιτήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών», ήταν τα λόγια του Γιασάρ Γκουλέρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης: «Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου” υφίσταται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας, που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» 

Ανέφερε ακόμα ότι τον φετινό Ιούλιο η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.

Όταν ο Γιασάρ Γκιουλέρ ρωτήθηκε από βουλευτές σχετικά με την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, είπε ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, και δήλωσε: «Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα την πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

25.01.2025 | 07:51

Ο Τραμπ άλλαξε και επίσημα την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής

25.01.2025 | 07:05

TikTok: Ποιοι είναι οι πιθανοί «μνηστήρες» – Από τον Elon Musk έως τον MrBeast

25.01.2025 | 06:59

Ευθείες βολές μεταξύ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη

25.01.2025 | 06:12

Το ευρώ οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων 18 μηνών -Οι παράγοντες της ανόδου

25.01.2025 | 05:54

3 άκρως αφιλόξενα μέρη της γης

25.01.2025 | 04:18

Μαργέλου [Eurobank]: Για 3η συνεχή χρονιά στο top10 της ναυτιλιακής χρηματοδότησης παγκοσμίως

25.01.2025 | 03:47

Μέσω gov.gr η άδεια εργασίας προσωπικού για πωλήσεις ποτών και κέντρα διασκέδασης

25.01.2025 | 02:24

Ταμείο Μικροπιστώσεων:Ξεκινά την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για μικρές επιχειρήσεις

25.01.2025 | 00:53

Έξω φρενών ο Λιάγκας: «Πρέπει να κρυφτείτε όλοι, ξεφτιλισμένοι»–«Είναι σκληρό, αν δεν αντέχετε,αλλάξτε κανάλι»

24.01.2025 | 21:37

Μαρία Σολωμού: Απίστευτη εξομολόγηση-"Έχω σηκώσει χέρι σε σύντροφό μου" [vid]

24.01.2025 | 20:25

Αρραβωνιάστηκαν ο Νικόλαος Ντε Γκρες και η Χρυσή Βαρδινογιάννη - Η ανακοίνωση για τον γάμο τους

24.01.2025 | 18:04

«Είχα παραμορφωθεί σε σημείο που δεν με αναγνώριζα» – Συγκλονίζει η Δήμητρα Αλεξανδράκη

24.01.2025 | 14:40

Έκανε χριστιανή την γυναίκα μου που ήταν Ισραηλίτισσα,τη βάφτισε σε εκκλησάκι που είναι θαμμένοι οι γονείς μου

24.01.2025 | 13:54

«Πάγωσε» η Τσιμτσιλή όταν είδε ότι διέρρευσε αυτή η φωτογραφία της [vid]

24.01.2025 | 13:26

Φουλ ερωτευμένη η Μαριάνα Βαρελά με την σύζυγό της Φαμπιόλα: «O γάμoς μας θα διαρκέσει, σε αγαπάω»

23.01.2025 | 21:19

Συγκλόνισε η Βίδου: «Ένα τροχαίο με οδήγησε σε 8 χρόνια πλήρους απομόνωσης,έφτασα 126 κιλά»

24.01.2025 | 18:01

Πόσο έτοιμο είναι το Ιράν να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ;

24.01.2025 | 17:47

Ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν – Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

24.01.2025 | 17:35

Οι χριστιανοί στην Τουρκία αντιμετωπίζουν διακρίσεις εν μέσω του αυξανόμενου εθνικισμού

24.01.2025 | 12:00

Μπιλιράκης: Ο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

24.01.2025 | 01:11

Το σχέδιο Ερντογάν για διείσδυση στη Συρία

23.01.2025 | 11:40

Η Τουρκία θα ξαναρχίσει το εμπόριο με το Ισραήλ σε περίπτωση μόνιμης ειρήνης στη Γάζα

23.01.2025 | 11:22

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την Ουκρανία

23.01.2025 | 10:33

Η επιλογή Τραμπ για τον επικεφαλής του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής για το Ιράν

MUST READ

Διεθνή

Τραμπ: Απέσυρε την ασφάλεια του Φάουτσι-"Έχει βγάλει πολλά λεφτά, αν θέλει να του συστήσω εταιρείες σεκιούριτι"

"Νομίζω πως όταν εργάζεσαι για την κυβέρνηση, κάποια στιγμή το προσωπικό ασφαλείας σου σταματά και δεν μπορείς να το έχεις για πάντα", είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

24.01.2025 | 21:59

Διεθνή

Ξεκίνησαν οι μαζικές απελάσεις στις ΗΠΑ – Εικόνες με αλυσοδεμένους μετανάστες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο

«Στόχος μας απόψε είναι μερικοί εξαιρετικά βίαιοι παραβάτες». Μέλη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης συλλαμβάνουν μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Βοστώνη, στις αποκλειστικές εικόνες του Fox News.

24.01.2025 | 20:03

Διεθνή

Πούτιν για Τραμπ: Αν δεν του είχαν κλέψει τη νίκη το 2020, ίσως να μην ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αντίθετο το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις Πούτιν - Τραμπ χωρίς τη συμμετοχή του και την Ευρώπη

24.01.2025 | 19:55

Διεθνή

Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι: Η Ελλάδα έχει τύψεις συνείδησης για το «μακεδονικό ζήτημα» – «Περίεργο πράγμα ο Φρόιντ»

«Δεν θα κλείσει μέχρις ότου εκπληρωθούν οι βασικοί και στρατηγικοί στόχοι της χώρας του»

24.01.2025 | 18:31

Διεθνή

Τραμπ: Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τη 2η και ήδη ονειρεύεται την 3η του θητεία – Βουλευτής κατέθεσε την τροπολογία

«Απέδειξε ότι είναι η μόνη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας που θα μπορούσε να ανατρέψει την φθίνουσα πορεία της χώρας»

24.01.2025 | 17:45

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Τασούλας για Πρόεδρος Δημοκρατίας

15.01.2025 | 11:30

Ανακοίνωσε την πρόταση για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πολιτική

Κωνσταντίνος Τασούλας: Από δήμαρχος Κηφισιάς στο Προεδρικό Μέγαρο- Η πολιτικη του πορεία

15.01.2025 | 12:51

Ευρυμαθής πολιτικός με καταγωγή από τα Ιωάννινα, από εξ απορρήτων του Ευάγγελου Αβέρωφ και την Προεδρία της Βουλής, νέος ένοικος στο Προεδρικό Μέγαρο

Πολιτική

Πώς αντιμετωπίζουν τα κόμματα την υποψηφιότητα Τασούλα

16.01.2025 | 00:10

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του, ανέφερε, για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πως «η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου»

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Ανδρουλάκης επέλεξε τον Γιαννίτση

16.01.2025 | 16:15

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα Τασούλα

Πολιτική

Ο Νικήτας Κακλαμάνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Βουλής

16.01.2025 | 13:11

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Πολιτική

Προς συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ;

19.01.2025 | 07:05

Η πηγή της ακατανόητης, αν όχι και επιτήδειας, κατάστασης στην τρέχουσα εκλογική πραγματικότητα προήλθε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο Τραμπ "τα έσπασε" με την Δανή πρωθυπουργό - "Θέλω την Γροιλανδία" - "Δεν πωλείται", το θυελλώδες τηλεφώνημα

Μία από τις πηγές χαρακτήρισε τη στάση του Τραμπ "φρικτή", ενώ άλλη ανέφερε ότι η συμπεριφορά του ήταν "ακλόνητη"

Ο Τραμπ “τα έσπασε” με την Δανή πρωθυπουργό-“Θέλω την Γροιλανδία”-“Δεν πωλείται”, το θυελλώδες τηλεφώνημα

Ζαχάροβα: Η Ουκρανία κάνει εμπόριο οργάνων - Οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσω διαδικτύου

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι «οι συμμετέχοντες σε αυτά τα τρομερά "σχήματα" εμπορεύονταν όργανα μέσω διαδικτύου», «και ήταν ακόμη δυνατό να παραγγείλουν ό,τι χρειαζόταν»

Ζαχάροβα: Η Ουκρανία κάνει εμπόριο οργάνων – Οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσω διαδικτύου

Τραμπ: Πολιτική σοκ και δέους κατά των μεταναστών

Η αλλαγή της ιδιότητας του πολίτη που αποκτάται τη στιγμή που κάποιος γεννηθεί στις ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του Τραμπ εδώ και χρόνια

Τραμπ: Πολιτική σοκ και δέους κατά των μεταναστών

Τραμπ: Απέσυρε την ασφάλεια του Φάουτσι-"Έχει βγάλει πολλά λεφτά, αν θέλει να του συστήσω εταιρείες σεκιούριτι"

"Νομίζω πως όταν εργάζεσαι για την κυβέρνηση, κάποια στιγμή το προσωπικό ασφαλείας σου σταματά και δεν μπορείς να το έχεις για πάντα", είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ:Απέσυρε την ασφάλεια του Φάουτσι-“Έχει βγάλει πολλά λεφτά,αν θέλει να του συστήσω εταιρείες σεκιούριτι”

Άδωνις Γεωργιάδης: Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κλείσετε ραντεβού σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Η λήψη του εισιτηρίου γίνεται πλέον ηλεκτρονικά

Άδωνις Γεωργιάδης: Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κλείσετε ραντεβού σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Επίθεση Γερουλάνου σε Μητσοτάκη: «Σοβαρευτείτε, είστε πρωθυπουργός της χώρας, όχι τρολ του διαδικτύου»

«Και μη βάζετε στο στόμα σας απαγορευμένες για εσάς λέξεις όπως "σούπερ μάρκετ¨, όπου ματώνει κάθε μέρα ο Έλληνας και η Ελληνίδα»

Επίθεση Γερουλάνου σε Μητσοτάκη: «Σοβαρευτείτε, είστε πρωθυπουργός της χώρας, όχι τρολ του διαδικτύου»

Ν. Ανδρουλάκης – Δευτερολογία: Μας μιλάτε λες και ορκιστήκατε χθες κυβέρνηση. Οι αγρότες σάς ακούνε

Δευτερολογία σε υψηλούς τόνους από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Ν. Ανδρουλάκης – Δευτερολογία: Μας μιλάτε λες και ορκιστήκατε χθες κυβέρνηση. Οι αγρότες σάς ακούνε

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων της φετινής χρονιάς

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων