Policy Briefs

Συνάντηση Μερτς – Μακρόν στο Παρίσι στις 7 Μαΐου

Συνάντηση Μερτς – Μακρόν στο Παρίσι στις 7 Μαΐου

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg, Macron to Host Next German Chancellor to Discuss Trump, Ukraine

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας σχεδιάζει ευρωπαϊκή περιοδεία με σταθμούς στο Παρίσι, στη Βαρσοβία και στο Κίεβο

Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς σχεδιάζει να επισκεφθεί το Παρίσι στις 7 Μαΐου, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.

Ο Μερτς δήλωσε την Κυριακή, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ότι θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών του CDU του Μερτς και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. «Θα επισκεφθώ αμέσως το Παρίσι και πολύ γρήγορα τη Βαρσοβία», δήλωσε ο επερχόμενος καγκελάριος.

Σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους, η 7η Μαΐου επιλέχθηκε ως ημερομηνία επίσκεψης στο Παρίσι επειδή στις 8 Μαΐου, ο Μερτς και ο Μακρόν θα επικεντρωθούν στις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης της 80ής επετείου από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε αναθέρμανση των σχέσεων με τη Γερμανία υπό τον Μερτς. Η προσωπική σχέση μεταξύ του Μακρόν και του απερχόμενου καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ήταν κακή και οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω των διαφωνιών για την ενέργεια, την Ουκρανία και το εμπόριο.

Σύμφωνα με κορυφαίο σύμμαχο του Μακρόν, οι δύο ηγέτες ήδη «εργάζονται σκληρά» και θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες για ζητήματα σε τομείς όπως στην άμυνα, στο εμπόριο και στη διαχείριση της διατλαντικής σχέσης της Ευρώπης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από το Παρίσι και τη Βαρσοβία, η ευρωπαϊκή περιοδεία του Μερτς μπορεί να περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Κίεβο στις 9 Μαΐου, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε στους ηγέτες της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δύο διπλωμάτες της Ε.Ε. ανέφεραν ότι διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με πιθανή επίσκεψη του Μερτς στην Ουκρανία.

Πηγή: Pagenews.gr

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.