Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την μεγαλύτερη παγκοσμίως υπόγεια θερμική λίμνη στην Αλβανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την μεγαλύτερη παγκοσμίως υπόγεια θερμική λίμνη στην Αλβανία
Ένας κρυμμένος κόσμος κάτω από την επιφάνεια της Αλβανίας μόλις αποκαλύφθηκε και είναι πιο εκπληκτικός από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Αυτή η υπόγεια λίμνη που ανακαλύφθηκε, θα μπορούσε να κρύβει μυστικά που θα αναδιαμορφώσουν την κατανόησή μας για τα μυστήρια της Γης.
Η ανακάλυψη των επιστημόνων
Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Vromoner της νότιας Αλβανίας, όπου οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της μεγαλύτερης υπόγειας θερμικής λίμνης στον κόσμο. Η ανακάλυψη της λίμνης Neuron επιβεβαιώθηκε από μια ομάδα Τσέχων επιστημόνων το 2021.
Αυτή η εξαιρετική υδάτινη μάζα που ονομάζεται Λίμνη Neuron, έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει σημαντικά την κατανόησή μας για τα υπόγεια οικοσυστήματα και τις γεωλογικές διεργασίες.
Η λίμνη έχει μήκος 138,3 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και περίμετρο 345 μέτρα. Περιέχει 8.355 κυβικά μέτρα νερού, που ισοδυναμούν με περίπου τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Το μέγεθος και το βάθος της λίμνης Neuron έχουν εδραιώσει την ιδιότητά της ως η μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο.
Οι πρώτες παρατηρήσεις των ερευνητών
Οι Τσέχοι ερευνητές αρχικά εντόπισαν μια υψηλή στήλη ατμού που αναδυόταν από μια βαθιά, κρυμμένη άβυσσο. Αυτός ο ατμός οδήγησε την ομάδα να αποκαλύψει μια άβυσσο βάθους 100 μέτρων, την οποία ονόμασαν «Atmos».
Στο κάτω μέρος αυτής της αβύσσου, βρήκαν μια θερμική εισροή και την τεράστια υπόγεια λίμνη. Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνολογία για να χαρτογραφήσει το σύστημα των σπηλαίων και να επιβεβαιώσει τις διαστάσεις της λίμνης.
Σύμφωνα με τον Richard Bouda, φωτογράφο και συμμετέχοντα στην αποστολή, «Κατά τη διάρκεια της αρχικής μας εξερεύνησης, δημιουργήσαμε έναν βασικό χάρτη χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό μας και αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ανακαλύψει κάτι εξαιρετικό».
Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν κινητό σαρωτή LIDAR, ο οποίος τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του υπόγειου συστήματος σπηλαίων και να μετρήσουν με ακρίβεια το μέγεθος της λίμνης. Μπόρεσαν να επαληθεύσουν τα αρχικά τους ευρήματα με υψηλή ακρίβεια χρησιμοποιώντας αυτήν την προηγμένη τεχνολογία.
Οι μελλοντικές γεωλογικές έρευνες στην λίμνη
Τα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία νερά της Λίμνης Neuron είναι κορεσμένα με υδρόθειο, το οποίο οξειδώνεται κατά την επαφή με τον αέρα για να σχηματίσει θειικό οξύ. Αυτό το οξύ διαλύει σταδιακά τον περιβάλλοντα ασβεστόλιθο, προκαλώντας το σχηματισμό μαλακού γύψου.
Αυτή η διαδικασία διαμορφώνει συνεχώς το υπόγειο περιβάλλον και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων σπηλαίων και σχηματισμών με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με τον Marek Audy, επικεφαλής της αποστολής, η ανακάλυψη αυτής της λίμνης έχει τη δυνατότητα να «έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόηση των υπόγειων οικοσυστημάτων και των γεωλογικών διεργασιών».
Η ομάδα της αποστολής είναι πρόθυμη να συνεχίσει την έρευνά της, εστιάζοντας στις συνδέσεις μεταξύ υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Όπως σημειώνει ο Bouda, «Πιστεύουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην προστασία της περιοχής και θα προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των υδρολογικών ροών. Μέχρι τώρα, κανείς δεν γνώριζε με ακρίβεια πώς αυτά τα υπόγεια νερά συνδέονται με την επιφάνεια».
Ο αντίκτυπος της ανακάλυψης
Με την ανακάλυψη της λίμνης Neuron, η Αλβανία έχει κερδίσει τη διεθνή προσοχή ως πρωταρχική τοποθεσία για γεωλογική και υδρολογική έρευνα.
Τα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα υπόγεια σπήλαια και οι θερμικές πηγές της χώρας την καθιστούν μια πολλά υποσχόμενη τοποθεσία για μελλοντικές επιστημονικές αποστολές.
Η ανακάλυψη ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων και το National Geographic έχει λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της αποστολής.
Η Monika Řasa Vondráková, διευθύντρια του Ιδρύματος Neuron, εξέφρασε την υπερηφάνειά της για την υποστήριξη των Τσέχων ερευνητών, δηλώνοντας: «Είμαι απίστευτα περήφανη που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε Τσέχους επιστήμονες σε ένα τόσο πρωτοποριακό έργο. Αυτή η επιτυχία δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να υποστηρίζουμε τους επιστήμονες στον τομέα, όπου οι γνώσεις και η αφοσίωσή τους μπορούν να φέρουν εντελώς νέες γνώσεις».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας