Nέα της αγοράς

Το Κατάρ ζητά από τα τάνκερ LNG να περιμένουν έξω από το Στενό του Ορμούζ μέχρι την φόρτωση

Το Κατάρ ζητά από τα τάνκερ LNG να περιμένουν έξω από το Στενό του Ορμούζ μέχρι την φόρτωση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Το Κατάρ ζητά από τα τάνκερ LNG να περιμένουν έξω από το Στενό του Ορμούζ μέχρι την φόρτωση

Η προληπτική εντολή, η οποία συμβουλεύει τα πλοία να αποφεύγουν τον Περσικό Κόλπο μέχρι μια ημέρα πριν από τη φόρτωση, πιθανότατα δεν θα καθυστερήσει τις αποστολές

Το Κατάρ ζήτησε από τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου να περιμένουν έξω από το Στενό του Ορμούζ μέχρι να είναι έτοιμα για φόρτωση εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.

Περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου LNG περνάει από το Ορμούζ, καθιστώντας το βασικό σημείο συμφόρησης για τα πλοία.

Η προληπτική εντολή, η οποία συμβουλεύει τα πλοία να αποφεύγουν τον Περσικό Κόλπο μέχρι μια ημέρα πριν από τη φόρτωση, πιθανότατα δεν θα καθυστερήσει τις αποστολές, είπε το άτομο. Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκε την Τρίτη έως και 4,8% στα 39,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ενισχυμένη κατά 2,67 ευρώ από τις 12 Ιουνίου.

Οι ανησυχίες για τις διακοπές εφοδιασμού με LNG έχουν αυξήσει επίσης τις τιμές LNG στο Japan Korea Marker (JKM), που θεωρείται ευρέως ως ασιατικό σημείο αναφοράς. Έφτασαν τα 13,948 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την Τρίτη, σημειώνοντας αύξηση 1,19 δολαρίων από την Πέμπτη 12 Ιουνίου, πριν το Ισραήλ εξαπολύσει την επίθεσή του στο Ιράν στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights.

Η τιμή αναφοράς φυσικού αερίου της ΕΕ στον ολλανδικό κόμβο TTF για τον Ιούλιο κινήθηκε σήμερα χαμηλότερα κατά 1,5% στα 38,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) έως τις 16:00 GMT, σημειώνοντας αύξηση 2,67 ευρώ από τις 12 Ιουνίου.

Το κοίτασμα South Pars βρίσκεται στα ανοιχτά της νότιας επαρχίας Μπουσέρ του Ιράν και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στο Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία σύμφωνα με το Reuters. Η φόρτωση LNG από τον τερματικό σταθμό LNG Ras Laffan του Κατάρ, ο οποίος συνήθως φορτώνει περίπου 90 φορτία το μήνα, παραμένει εντός του συνηθισμένου εύρους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δεδομένα αποστολής από το ICIS LNG Edge. «Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα από δώδεκα πλοία σε έρμα (που δεν μεταφέρουν κανένα φορτίο) που περιμένουν έξω από το λιμάνι. Αυτά κανονικά θα αναμενόταν να φορτωθούν γρήγορα, αλλά μένει να δούμε αν θα καθυστερήσουν», δήλωσε ο αναλυτής LNG του ICIS, Robert Songer.

ING:Tυχόν διαταραχές θα οδηγήσουν σε έλλειμμα

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να διαταράσσουν την εφοδιαστική ενέργειας, καθώς το Κατάρ έδωσε εντολή στα πλοία LNG να καθυστερήσουν την είσοδό τους στο Στενό του Ορμούζ, σημειώνουν οι ειδικοί commodity της ING, Ewa Manthey και Warren Patterson.

“Την Τρίτη, το Κατάρ ζήτησε από τα πλοία LNG να περιμένουν έξω από το Στενό μέχρι να είναι έτοιμα για φόρτωση εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων. Το Κατάρ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG, αποτελώντας περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου. Και όλη αυτή η προσφορά πρέπει να κινείται μέσω του Στενού.””Η παγκόσμια αγορά LNG είναι πλέον ισορροπημένη, αλλά τυχόν διαταραχές θα την ωθήσουν σε έλλειμμα και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ Ασιατών και Ευρωπαίων αγοραστών.”

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments