Γεωπολιτική Οικονομία

Ιράν: «Φαντάσματα» τάνκερ επιστρέφουν – Το Nasha ξανά στο παιχνίδι πετρελαίου

Ιράν: «Φαντάσματα» τάνκερ επιστρέφουν – Το Nasha ξανά στο παιχνίδι πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Ιράν: «Φαντάσματα» τάνκερ επιστρέφουν – Το Nasha ξανά στο παιχνίδι πετρελαίου

Ασφυξία από τον αμερικανικό αποκλεισμό – Η Τεχεράνη επιστρατεύει παροπλισμένα υπερδεξαμενόπλοια για να κρατήσει ζωντανές τις εξαγωγές

Επιστροφή από το… σκοτάδι για το “Nasha”

Ένα ξεχασμένο υπερδεξαμενόπλοιο επανεμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο ενεργειακό προσκήνιο, αποκαλύπτοντας τις πιέσεις που δέχεται το Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Το 29 ετών VLCC Nasha, κατασκευής 1997, εντοπίστηκε να ελλιμενίζεται στο νησί Χαργκ, τον βασικό εξαγωγικό κόμβο πετρελαίου της χώρας, έπειτα από χρόνια «σιωπής» εκτός ραντάρ.

«Η επανενεργοποίηση τέτοιων πλοίων δείχνει πόσο οριακή έχει γίνει η κατάσταση», σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς ενέργειας.

Δορυφορικά ίχνη και «σκιώδης στόλος»

Η παρουσία του πλοίου επιβεβαιώθηκε μέσω δορυφορικών εικόνων που ανέλυσαν το Bloomberg και η United Against Nuclear Iran, ενισχύοντας τα σενάρια ότι η Τεχεράνη δημιουργεί έναν άτυπο “στόλο ανάγκης”.

Το Nasha είχε να εμφανιστεί σε καταγεγραμμένες κινήσεις εδώ και δύο έως τρία χρόνια, έχοντας διακόψει τη μετάδοση σήματος θέσης – μια πρακτική που συχνά συνδέεται με παρακάμψεις κυρώσεων.

Αποκλεισμός ΗΠΑ και «μποτιλιάρισμα» δεξαμενόπλοιων

Ο εντεινόμενος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στη ροή ιρανικού πετρελαίου.

Πολλά δεξαμενόπλοια:

  • παραμένουν εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο
  • αδυνατούν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ
  • συγκεντρώνονται στα ανοικτά λιμανιών, περιμένοντας οδηγίες

Σύμφωνα με την CENTCOM, ο αριθμός των υπερδεξαμενόπλοιων που βρίσκονται σε αναμονή έχει εκτοξευθεί σε περίπου 20 πλοία, από μόλις 5 πριν την κλιμάκωση των μέτρων.

Στερεύουν οι αποθήκες – «τρέχει ο χρόνος» για την Τεχεράνη

Η πίεση δεν είναι μόνο εξαγωγική αλλά και αποθηκευτική. Σύμφωνα με την Kpler, το Ιράν κινδυνεύει να εξαντλήσει τη διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης πετρελαίου μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Αυτό εξηγεί την επιστράτευση παλαιών πλοίων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ως πλωτές δεξαμενές.

«Η ενεργοποίηση τέτοιων πλοίων δίνει προσωρινή ανάσα, αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα του αποκλεισμού», σημειώνει ο αναλυτής της Vortexa, Ξάβιερ Τανγκ.

Γεωπολιτική πίεση και ενεργειακό μπρα-ντε-φερ

Η Ουάσινγκτον, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει εντείνει τις πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά σε οικονομική ασφυξία.

Το ενεργειακό αυτό «μπρα-ντε-φερ» επηρεάζει:

  • τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου
  • τη ναυτιλιακή αγορά δεξαμενόπλοιων
  • τη γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή

Λύση ανάγκης ή προάγγελος κρίσης;

Η επανεμφάνιση του Nasha δεν είναι απλώς ένα ναυτιλιακό περιστατικό. Αποτελεί ένδειξη μιας χώρας που αναζητά εναλλακτικές λύσεις υπό πίεση, σε ένα περιβάλλον αυστηρών κυρώσεων και περιορισμένων επιλογών.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν το Ιράν μπορεί να συνεχίσει τις εξαγωγές του, αλλά για πόσο ακόμη χωρίς να μειώσει την παραγωγή του.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Το σχόλιο σας

Loading Comments