Γεωπολιτικά

Το Μεγάλο Σοκ Δεν Ήρθε Ακόμη: Γιατί η Επίθεση στο Κουβέιτ Μπορεί να Είναι η Αρχή της Πετρελαϊκής Καταιγίδας

Το Μεγάλο Σοκ Δεν Ήρθε Ακόμη: Γιατί η Επίθεση στο Κουβέιτ Μπορεί να Είναι η Αρχή της Πετρελαϊκής Καταιγίδας

Πηγή Φωτογραφίας: US Secretary of State Marco Rubio and Kuwaiti Foreign Minister Sheikh Jarrah Jaber Al-Ahmad Al-Sabah walk together during a brief appearance for the press as they meet at the State Department in Washington, DC, on June 4, 2026. — Kent NISHIMURA / AFP

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Ουάσιγκτον σπεύδει να θωρακίσει το Κουβέιτ μετά το αιματηρό χτύπημα της Τεχεράνης, όμως οι αγορές ίσως υποτιμούν τον πραγματικό κίνδυνο: μια κρίση στον Περσικό Κόλπο που μπορεί να ανατρέψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ισορροπίες.

Η επίθεση που ανησύχησε περισσότερο τις αγορές παρά τα χρηματιστήρια

Στην επιφάνεια, η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σεΐχη Τζαράχ Τζάμπερ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ, φάνηκε ως μια ακόμη διπλωματική κίνηση διαχείρισης κρίσης.

Στην πραγματικότητα, όμως, η Ουάσιγκτον έστειλε ένα πολύ πιο ισχυρό μήνυμα: η ασφάλεια του Κουβέιτ μετατρέπεται πλέον σε κρίσιμο ζήτημα για την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα.

Η ιρανική επίθεση στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κουβέιτ, με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες, δεν ήταν απλώς ένα ακόμη επεισόδιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ήταν μια υπενθύμιση ότι η καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται πλέον εντός ζώνης υψηλού κινδύνου.

Και αυτό είναι κάτι που οι αγορές ίσως δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει.

Η ψευδαίσθηση της «ανθεκτικής αγοράς»

Παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις και υποδομές του Κόλπου, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν έχουν εκτοξευθεί στα επίπεδα που θα περίμενε κανείς.

Οι traders εξακολουθούν να θεωρούν ότι η παραγωγή των χωρών του Κόλπου παραμένει λειτουργική, τα αποθέματα επαρκούν και οι θαλάσσιες μεταφορές συνεχίζονται.

Ωστόσο, η σημερινή ηρεμία μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητική.

Η ιστορία των ενεργειακών κρίσεων δείχνει ότι οι αγορές συνήθως αντιδρούν όχι όταν ξεκινά μια σύγκρουση, αλλά όταν αμφισβητηθεί η δυνατότητα μεταφοράς της ενέργειας προς τις διεθνείς αγορές.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος.

Το Στενό του Ορμούζ παραμένει η «πυρηνική βόμβα» της παγκόσμιας οικονομίας

Η επαναβεβαίωση από τον Ρούμπιο της αμερικανικής δέσμευσης για «ελεύθερο και ανοικτό Στενό του Ορμούζ» δεν ήταν τυχαία.

Από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα διακινείται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Οποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή στη ναυσιπλοΐα θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις:

  • άνοδο των τιμών ενέργειας,
  • πληθωριστικές πιέσεις στις δυτικές οικονομίες,
  • επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης,
  • αναζωπύρωση των φόβων ύφεσης.

Γι’ αυτό και η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει πλέον το Κουβέιτ όχι μόνο ως στρατηγικό σύμμαχο αλλά και ως κρίσιμο κρίκο της διεθνούς ενεργειακής αλυσίδας.

Γιατί το Κουβέιτ βρίσκεται στο επίκεντρο

Το Κουβέιτ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο.

Οι βάσεις Ali Al Salem, Arifjan και Buehring αποτελούν κομβικά σημεία για την προβολή αμερικανικής ισχύος στην περιοχή.

Για την Τεχεράνη, οι εγκαταστάσεις αυτές συνιστούν προφανείς στόχους πίεσης.

Για την Ουάσιγκτον, αποτελούν ζωτικά στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να αφεθούν εκτεθειμένα.

Η εξίσωση είναι απλή αλλά επικίνδυνη: όσο αυξάνεται η στρατιωτική σημασία του Κουβέιτ, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Η σιωπηλή μάχη ΗΠΑ – Κίνας πίσω από την κρίση

Πίσω από τα πρωτοσέλιδα για πυραύλους, drones και διπλωματικές διαμαρτυρίες εξελίσσεται μια δεύτερη, λιγότερο ορατή αναμέτρηση.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Κάθε διαταραχή στις ροές ενέργειας πλήττει άμεσα τη βιομηχανική μηχανή του Πεκίνου.

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ασίας αποτελεί πλέον στρατηγικό εργαλείο επιρροής.

Έτσι, η κρίση στον Κόλπο δεν αφορά μόνο το Ιράν ή τις αραβικές μοναρχίες.

Αφορά την παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Η πραγματική κρίση ίσως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι η ίδια η επίθεση στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ.

Είναι ότι παρά την κλιμάκωση, οι βασικές ενεργειακές αρτηρίες της περιοχής συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η αγορά εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος.

Όμως όλες οι μεγάλες ενεργειακές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας χαρακτηρίζονταν από μια παρόμοια περίοδο εφησυχασμού πριν από το πραγματικό σοκ.

Εάν οι επιθέσεις επεκταθούν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τερματικούς σταθμούς ή δεξαμενόπλοια που διέρχονται από το Ορμούζ, τότε η σημερινή κρίση θα θεωρείται απλώς η προειδοποίηση.

Και τότε η παγκόσμια οικονομία θα ανακαλύψει ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι πύραυλοι.

Ήταν η πεποίθηση ότι η ενέργεια θα συνέχιζε να ρέει ανεμπόδιστα μέσα από την πιο εύφλεκτη γεωπολιτική γειτονιά του πλανήτη.

Πηγή: pagenews.gr
Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο