Πολιτική

Σκέρτσος:«Η τοξική πολιτική ρητορική οπλίζει άκρα»–Μήνυμα για θεσμική ευθύνη μετά την επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Σκέρτσος:«Η τοξική πολιτική ρητορική οπλίζει άκρα»–Μήνυμα για θεσμική ευθύνη μετά την επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Σκέρτσος: «Η τοξική πολιτική ρητορική οπλίζει τα άκρα» – Μήνυμα για θεσμική ευθύνη μετά την επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο υπουργός Επικρατείας συνδέει την τρομοκρατική επίθεση στη Θεσσαλονίκη με την κλιμάκωση της πολιτικής πόλωσης, καλώντας σε έμπρακτη αποκήρυξη της ρητορικής μίσους και αφήνοντας αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη στάση της μετά το χτύπημα.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, πυροδότησε νέο κύκλο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταφέροντας τη δημόσια συζήτηση από τα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη συνολική ποιότητα του πολιτικού λόγου και τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με δημόσια παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι η πολιτική βία δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό και πολιτικό κενό, αλλά τροφοδοτείται από ένα κλίμα ακραίας πόλωσης, στο οποίο ο δημόσιος λόγος μετατρέπεται από εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης σε μηχανισμό δαιμονοποίησης του αντιπάλου.

«Ο λόγος προηγείται των πράξεων»

Στην ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας επιχείρησε να αναδείξει τη σχέση μεταξύ της έντασης του δημόσιου πολιτικού λόγου και της εκδήλωσης ακραίων μορφών βίας.

Όπως υποστήριξε, η συνεχής χρήση χαρακτηρισμών που παρουσιάζουν δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα ως «εγκληματικές οργανώσεις» ή αποδίδουν συλλογικά χαρακτηριστικά όπως «δολοφόνοι», «κλέφτες», «βιαστές» και «εμπρηστές» σε πολιτικούς αντιπάλους, διαμορφώνει –κατά την εκτίμησή του– ένα περιβάλλον που νομιμοποιεί τη βία και ενισχύει τις ακραίες συμπεριφορές.

«Εν αρχή ην ο λόγος. Αυτός οδηγεί τις πράξεις μας. Είτε προς το καλό είτε προς το κακό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική ευθύνη δεν περιορίζεται μόνο στις πράξεις, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ο δημόσιος διάλογος.

«Δεν αρκούν οι δηλώσεις – απαιτούνται πολιτικές πράξεις»

Ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι η απλή καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατά την κυβερνητική προσέγγιση που εξέφρασε, απαιτείται μια συνολική πολιτική στάση που θα αποκηρύσσει έμπρακτα τη ρητορική της πόλωσης, της στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και της συστηματικής απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών.

Όπως επισήμανε, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να είναι έντονη, δεν θα πρέπει όμως να μετατρέπεται σε λόγο που καλλιεργεί την αντίληψη ότι ο πολιτικός αντίπαλος αποτελεί εχθρό προς εξόντωση και όχι συνομιλητή στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η υπεράσπιση της δημοκρατικής ομαλότητας προϋποθέτει κοινή στάση απέναντι σε κάθε μορφή πολιτικής βίας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης.

Αιχμές προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο υστερόγραφο της ανάρτησής του, ο υπουργός Επικρατείας άφησε σαφείς αιχμές κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, χωρίς να την κατονομάζει ευθέως.

Υποστήριξε ότι, περισσότερες από 28 ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, δεν είχε υπάρξει δημόσια δήλωση καταδίκης από την πλευρά της, γεγονός που, κατά την άποψή του, δημιουργεί πολιτικά ερωτήματα.

Παράλληλα, συνέδεσε την κριτική του με τη στάση της στην υπόθεση των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι επιλέγει τη σύγκρουση με συγγενείς θυμάτων και κινήσεις που, σύμφωνα με την κυβερνητική εκτίμηση, καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης.

Η πολιτική διάσταση της αντιπαράθεσης

Η παρέμβαση του Άκη Σκέρτσου εντάσσεται στη συνολικότερη κυβερνητική επιχειρηματολογία περί ανάγκης προστασίας της θεσμικής ομαλότητας και περιορισμού της ακραίας πολιτικής πόλωσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διαρκής χρήση υψηλών πολιτικών τόνων και η ρητορική που αποδίδει συλλογική ενοχή σε πολιτικούς αντιπάλους διαμορφώνει ένα περιβάλλον το οποίο ευνοεί την κοινωνική ένταση και ενδέχεται να λειτουργήσει ως υπόβαθρο για ακραίες και βίαιες συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα απορρίψει τον συσχετισμό μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της τρομοκρατικής δράσης, υποστηρίζοντας ότι η αυστηρή αντιπολιτευτική ρητορική αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης και δεν μπορεί να ταυτίζεται με πράξεις βίας.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει στο προσκήνιο μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση για τα όρια του δημόσιου διαλόγου, τη θεσμική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων και τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να διεξάγεται με σφοδρότητα, χωρίς να υπονομεύεται η δημοκρατική λειτουργία ή να δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω κοινωνικής όξυνσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική παρέμβαση επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της συζήτησης από τη μεμονωμένη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας στη συνολική ευθύνη που, κατά την άποψή της, φέρει ο δημόσιος πολιτικός λόγος για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο