Κόσμος

ΗΠΑ: Πακέτο ασφαλείας 1 δισ. δολαρίων στην Κολομβία – Στο πλευρό του ντε λα Εσπριέγια ο Τραμπ

ΗΠΑ: Πακέτο ασφαλείας 1 δισ. δολαρίων στην Κολομβία – Στο πλευρό του ντε λα Εσπριέγια ο Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/ΗΠΑ: Πακέτο ασφαλείας 1 δισ. δολαρίων στην Κολομβία – Στο πλευρό του ντε λα Εσπριέγια ο Τραμπ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Ουάσινγκτον ενισχύει θεαματικά τη νέα κυβέρνηση της Κολομβίας, με χρηματοδότηση για ασφάλεια, βαθύτερη συνεργασία κατά των ναρκωτικών και ένταξη της χώρας στην «Ασπίδα των Αμερικών».

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί σαφή αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ – Κολομβίας, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ανακοινώσει πακέτο ασφάλειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Αμπελάρντο ντε λα Εσπριέγια.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου Κολομβιανού προέδρου και αποτυπώνει τη βούληση της Ουάσινγκτον να επαναφέρει την Μπογκοτά σε στενή στρατηγική συνεργασία μαζί της.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι το πακέτο έχει στόχο να βοηθήσει τις δύο χώρες να επιτύχουν τους «κοινούς στόχους» τους στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Το 1 δισ. δολάρια ανοίγει νέο κεφάλαιο

Το πακέτο αναμένεται να κατευθυνθεί κυρίως σε δράσεις ασφάλειας, αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τη νέα ηγεσία της Κολομβίας στενό πολιτικό εταίρο και εμφανίζεται αποφασισμένη να επενδύσει σημαντικά στη συγκεκριμένη σχέση.

Η αμερικανική παρουσία στην ορκωμοσία του ντε λα Εσπριέγια ήταν ήδη ισχυρή, καθώς στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο ασκών καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης και γενικός εισαγγελέας Τοντ Μπλανς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη συμμετοχή αυτή ένδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για «αναζωογόνηση» των διμερών σχέσεων.

Ο Τραμπ αποθεώνει τον νέο πρόεδρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη εκφραστεί με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας.

Τον έχει χαρακτηρίσει «έξυπνο, δυνατό και σκληρό ηγέτη», εκτιμώντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόεδρο.

Παράλληλα, έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι ο ντε λα Εσπριέγια θα διαθέτει ισχυρή αμερικανική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον δεν είναι απλώς οικονομικό. Είναι σαφώς πολιτικό: η νέα δεξιά κυβέρνηση της Κολομβίας αντιμετωπίζεται ως κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Η Κολομβία μπαίνει στην «Ασπίδα των Αμερικών»

Παράλληλα με το νέο πακέτο χρηματοδότησης, η Κολομβία εντάχθηκε στην «Ασπίδα των Αμερικών».

Πρόκειται για συμμαχία κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, η οποία έχει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση των καρτέλ και των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι η ένταξη της Κολομβίας ενισχύει σημαντικά την περιφερειακή στρατηγική της κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι είναι έτοιμο να στηρίξει τη νέα κολομβιανή κυβέρνηση στην προσπάθεια εξουδετέρωσης «ναρκοτρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων».

Στο επίκεντρο τα καρτέλ

Η Κολομβία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές χώρες παραγωγής και διακίνησης κοκαΐνης παγκοσμίως.

Για τις ΗΠΑ, η συνεργασία με την Μπογκοτά παραμένει κρίσιμη στην προσπάθεια περιορισμού της εισροής ναρκωτικών προς την αμερικανική αγορά.

Η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι προτίθεται να υιοθετήσει περισσότερο επιθετική γραμμή απέναντι στα καρτέλ, γεγονός που συμπίπτει απόλυτα με τη στρατηγική του Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον επιστρέφει πιο επιθετικά στη Λατινική Αμερική

Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει σημαδευτεί από εντονότερη αμερικανική εμπλοκή στη Λατινική Αμερική.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ έχουν αυξήσει την πίεση προς κυβερνήσεις και εγκληματικά δίκτυα της περιοχής.

Η στρατηγική αυτή δείχνει ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει πλέον την καταπολέμηση των ναρκωτικών όχι μόνο ως αστυνομικό ζήτημα αλλά ως θέμα εθνικής ασφάλειας.

Η περίπτωση Μαδούρο

Η πιο χαρακτηριστική έκφραση αυτής της νέας πολιτικής ήταν η επιχείρηση για τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο κρατείται πλέον στη Νέα Υόρκη και αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με ναρκοτρομοκρατία και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Η υπόθεση δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση Τραμπ για να επιβάλει τη στρατηγική της στην περιοχή.

Η Κολομβία μετατρέπεται σε βασικό σύμμαχο

Η νέα σχέση με την Μπογκοτά φαίνεται να αποτελεί κεντρικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής.

Ένα πακέτο ύψους 1 δισ. δολαρίων δεν είναι συμβολική κίνηση.

Αντιθέτως, δείχνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό περιφερειακό εταίρο που θα λειτουργεί ως βασικός άξονας της πολιτικής τους στη Νότια Αμερική.

Η Κολομβία διαθέτει στρατηγική θέση, μεγάλη στρατιωτική εμπειρία και μακρά ιστορία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιχειρήσεις κατά των καρτέλ.

Η οικονομική συνεργασία δίπλα στην ασφάλεια

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν περιορίζει τη νέα σχέση μόνο στο στρατιωτικό και αστυνομικό σκέλος.

Στις επίσημες ανακοινώσεις γίνεται σαφής αναφορά και στην οικονομική συνεργασία.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της επιρροής των εγκληματικών οργανώσεων.

Ένα μήνυμα και προς την υπόλοιπη περιοχή

Η στήριξη προς τον ντε λα Εσπριέγια δεν αφορά μόνο την Κολομβία.

Αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα προς ολόκληρη τη Λατινική Αμερική ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να προσφέρει σημαντική οικονομική και πολιτική υποστήριξη σε κυβερνήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αμερικανικές προτεραιότητες.

Το νέο πακέτο του 1 δισ. δολαρίων δεν είναι απλώς μια βοήθεια προς την Κολομβία. Είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ να ανακτήσουν ισχυρότερο πολιτικό και στρατηγικό έλεγχο στη Λατινική Αμερική.

Πηγή: Pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο