Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποιες επιχειρήσεις αφορά
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποιες επιχειρήσεις αφορά
Το πλαίσιο της υποχρέωσης
Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση αφορά συγκεκριμένες οντότητες που υπάγονται στο άρθρο 1 του Ν.4308/2014, δηλαδή στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν να εκδίδουν τιμολόγιο ή άλλο έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε να θεωρείται τιμολόγιο.
Το καθεστώς συνδέεται με το άρθρο 8 και το άρθρο 10 του ίδιου νόμου και καλύπτει και τις συναλλαγές που εμπίπτουν στις παραγράφους 10, 11 και 12 του άρθρου 8. Με άλλα λόγια, η υποχρέωση δεν περιορίζεται μόνο στις κλασικές πωλήσεις, αλλά επεκτείνεται και σε ειδικές περιπτώσεις συναλλαγών που ορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο.
Ποιες συναλλαγές καλύπτονται
Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με πρόσωπα που δεν είναι υπόχρεα στην έκδοση τιμολογίου, όπου υπόχρεος για την έκδοση γίνεται ο αγοραστής και πρόκειται για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών. Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται οι συναλλαγές με πρόσωπα που, παρότι έχουν υποχρέωση, δεν εκδίδουν τιμολόγιο, και πάλι με τον αγοραστή να αναλαμβάνει την έκδοση.
Υπάρχει και τρίτη κατηγορία, που αφορά πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πωλητής που εκδίδει το παραστατικό εκδίδει ταυτόχρονα και εκκαθάριση για τις πωλήσεις αυτές. Οι επισημάνσεις αυτές είναι κρίσιμες για να γίνει σωστά η διάκριση των συναλλαγών και να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο όπου απαιτείται.
Πότε το τιμολόγιο εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά
Το άρθρο 14 του Ν.4308/2014 προβλέπει ότι το τιμολόγιο εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε τρεις βασικές περιπτώσεις. Πρώτον, για πωλήσεις εντός της χώρας προς επιχειρήσεις που υπάγονται στις ρυθμίσεις του ίδιου νόμου, δηλαδή για συναλλαγές χονδρικής B2B.
Δεύτερον, για πωλήσεις σε τρίτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τις συναλλαγές λιανικής. Τρίτον, για συναλλαγές που αφορούν την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, αλλά και για την τιμολόγηση λοιπών δαπανών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή για περιπτώσεις B2G.
Οι συγκεκριμένοι κανόνες καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης και δείχνουν ότι το μέτρο αφορά τόσο τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων όσο και τις σχέσεις με το Δημόσιο και με πελάτες εκτός Ε.Ε.
Οι τρόποι έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου
Η έκδοση μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους: μέσω πιστοποιημένου παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών πωλήσεων ή μέσω της δωρεάν εφαρμογής timologio της ΑΑΔΕ. Και στις δύο περιπτώσεις η διαδικασία αφορά την ηλεκτρονική έκδοση και διαβίβαση των στοιχείων.
Οι υπόχρεες οντότητες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν περισσότερους του ενός παρόχους, ή ακόμη και να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πάροχο και την εφαρμογή timologio. Το σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε μια επιχείρηση να μπορεί να επιλέγει συνδυαστικά εργαλεία, ανάλογα με τις ανάγκες της.
Παράλληλα, το πλαίσιο προβλέπει ότι η υποχρέωση μπορεί να εκπληρώνεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση της εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Έτσι, το τιμολόγιο δεν δεσμεύεται υποχρεωτικά από έναν μόνο τεχνολογικό δρόμο, αλλά από εναλλακτικές επιλογές που καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής
Η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην πρώτη εντάσσονται οι επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα του 2023 υπερέβησαν το 1.000.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίοδο εντάσσονται οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα του 2023 που δεν υπερέβησαν το ίδιο όριο.
Ο προσδιορισμός του κύκλου εργασιών γίνεται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε για το φορολογικό έτος 2023. Για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος δεν έληξε στις 31.12.2023, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση του φορολογικού έτους που ξεκίνησε μέσα στο 2023. Στο σχετικό πλαίσιο αναφέρεται και ο κωδικός 047 του εντύπου Ε3.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό λειτουργεί ως βασικός οδηγός για το ποιες επιχειρήσεις θα μπουν πρώτες στο νέο καθεστώς και ποιες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο