Μητσοτάκης στην «καρδιά» της AI: Από τα άδυτα της Nvidia στη Sequoia–Το ελληνικό στοίχημα στη Silicon Valley
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ / ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Στην καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δύο επαφές που συνδέουν τις δύο πλευρές του σημερινού AI boom: από τη μία την υπολογιστική ισχύ και τους ημιαγωγούς της Nvidia και από την άλλη το venture capital της Sequoia Capital.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τα κεντρικά γραφεία των δύο εταιρειών στην Καλιφόρνια, πραγματοποιώντας συναντήσεις με στελέχη, επενδυτές, ερευνητές και επιχειρηματίες της τεχνολογίας.
Στη Nvidia: Υποδομές, chips και το ελληνικό AI οικοσύστημα
Στη Nvidia, οικοδεσπότης ήταν ο John Josephakis, Global VP for Business Development, μαζί με ανώτατα στελέχη της εταιρείας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σε ψηφιακές και υπολογιστικές υποδομές, αλλά και οι δυνατότητες αξιοποίησης του οικοσυστήματος της Nvidia από startups, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Η επίσκεψη είχε και ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο ερευνητικό κέντρο της Nvidia, όπου αναπτύσσονται προηγμένοι ημιαγωγοί και υπολογιστικά συστήματα.
Η επιλογή της Nvidia έχει σαφή συμβολισμό. Οι GPU και οι υπολογιστικές πλατφόρμες της εταιρείας αποτελούν κρίσιμο τμήμα της υποδομής πάνω στην οποία εκπαιδεύονται και λειτουργούν πολλά από τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Από την τεχνολογία στο κεφάλαιο: Η στάση στη Sequoia
Το δεύτερο σκέλος της ημέρας μετακίνησε το ενδιαφέρον από την υπολογιστική ισχύ στη χρηματοδότηση της καινοτομίας.
Στη Sequoia Capital, με οικοδεσπότες τους Konstantine Buhler και Doug Leone, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με επενδυτές, ερευνητές από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και εργαστήρια, καθώς και ιδρυτές και στελέχη επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές AI.
Ιατρική, εκπαίδευση, αυτοματοποίηση και ρομποτική ήταν μεταξύ των πεδίων που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.
Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό στοίχημα
Οι επαφές στην Καλιφόρνια εντάσσονται και σε μια ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη θέση της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τον Ιούλιο είχε επισημάνει ότι η Ευρώπη υστερεί έναντι ΗΠΑ και Κίνας στις επενδύσεις στην υποδομή AI, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη κινητοποίησης πολύ μεγαλύτερων ιδιωτικών κεφαλαίων. Είχε επίσης αναφερθεί στην εγκατάσταση του νέου ελληνικού υπερυπολογιστή στο Λαύριο και στη φιλοδοξία της Ελλάδας να διεκδικήσει ρόλο στα ευρωπαϊκά σχέδια για AI gigafactories.
Αυτό δίνει στις σημερινές συναντήσεις ένα ευρύτερο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο: το ζητούμενο δεν είναι απλώς η προσέλκυση μιας ακόμη επένδυσης, αλλά το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη θέση στην αλυσίδα της AI — από την υπολογιστική υποδομή και τα data centers έως τις startups, την έρευνα και τις εφαρμογές.
Από τη Silicon Valley στον ΟΗΕ
Η τεχνολογία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της αμερικανικής περιοδείας του πρωθυπουργού. Το επίσημο πρόγραμμά του προβλέπει επίσης ομιλία στην εκδήλωση της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere», ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο Daniel Lurie και θα μιλήσει στο Hoover Institution του Stanford.
Στη συνέχεια, το βάρος μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μαζί με επαφές με θεσμικούς επενδυτές και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς παράγοντες.
Έτσι, το ταξίδι στις ΗΠΑ συνδέει τρία πεδία που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως ενιαία στρατηγική: τεχνολογία, επενδύσεις και διεθνή παρουσία της χώρας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο