Ελλάδα

ΟΑΣΑ: 5 νέες πρότυπες γραμμές από 1η Οκτωβρίου – Στόχος λεωφορείο κάθε 12 λεπτά

ΟΑΣΑ: 5 νέες πρότυπες γραμμές από 1η Οκτωβρίου – Στόχος λεωφορείο κάθε 12 λεπτά

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//ΟΑΣΑ: 5 νέες πρότυπες γραμμές από 1η Οκτωβρίου – Στόχος λεωφορείο κάθε 12 λεπτά

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το πρόγραμμα των πρότυπων γραμμών επεκτείνεται από 15 σε 20, με πρόσθετα οχήματα και στόχο χρονοαποστάσεις έως 12 λεπτά στις ώρες αιχμής. Οι πρώτες 15 γραμμές εμφάνισαν βελτίωση 13,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ περίπου οι μισοί επιβάτες του δικτύου αναμένεται πλέον να εξυπηρετούνται από το νέο μοντέλο.

Από την 1η Οκτωβρίου ο ΟΑΣΑ επεκτείνει το πρόγραμμα των πρότυπων λεωφορειακών γραμμών σε πέντε ακόμη διαδρομές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι 15 γραμμές της πρώτης φάσης εμφάνισαν μείωση των χρονοαποστάσεων κατά 13,6% στις ώρες αιχμής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Οι πέντε νέες γραμμές είναι:

  • 051: Σταθμός Κηφισού – Ομόνοια μέσω Ακαδημίας Πλάτωνος
  • 214: Ζωοδόχος Πηγή – Ακαδημία
  • 732: Ίλιον – Άγιος Φανούριος – Ακαδημία
  • 822: Σταθμός Αγίου Αντωνίου – Νέα Ζωή
  • Α15: Σταθμός Λαρίσης – Δάσος

Το στοίχημα των 12 λεπτών

Οι νέες γραμμές θα ενισχυθούν με επιπλέον οχήματα και στις ώρες αιχμής η προγραμματισμένη χρονοαπόσταση δεν θα ξεπερνά τα 12 λεπτά.

Αυτό είναι το πραγματικό κριτήριο του προγράμματος.

Γιατί ο επιβάτης δεν αξιολογεί το δίκτυο μόνο από το πόσα λεωφορεία διαθέτει συνολικά.

Το αξιολογεί από:

πόσο περιμένει στη στάση,

πόσο συχνά ακυρώνονται δρομολόγια,

και αν μπορεί να βασιστεί στο πρόγραμμα.

Το 50% των επιβατών στο νέο μοντέλο

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Αντώνης Κεραστάρης εκτιμά ότι με την επέκταση περίπου το 50% των επιβατών θα μετακινείται μέσω πρότυπων γραμμών.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα παύει να είναι πιλοτικό.

Γίνεται βασικός κορμός του δικτύου.

Και Μετρό–Τραμ σε πυκνότερες συχνότητες

Με το χειμερινό πρόγραμμα έχουν ήδη αλλάξει και οι συχνότητες στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Η Γραμμή 2 του Μετρό κινείται ανά 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα στις ώρες αιχμής, η Γραμμή 3 ανά 4 λεπτά, ενώ το Τραμ έχει επίσης αυξημένη συχνότητα σε σχέση με το 2025.

Το συνολικό μοντέλο επομένως είναι καθαρό:

περισσότερη συχνότητα αντί απλώς περισσότερων διαδρομών.

Το αν αυτό θα μεταφραστεί σε πραγματική αξιοπιστία θα φανεί στην καθημερινότητα.

Πηγή: pagenews.gr

Ιωάννα Πυλούδη
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Ιωάννα Πυλούδη Δημοσιογράφος – Συντάκτρια Επικαιρότητας
Καλύπτει θέματα ελληνικής επικαιρότητας, lifestyle, αγοράς, επιστήμης, καινοτομίας και fine living. Διαθέτει διετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, με έμφαση στη σύνταξη ειδησεογραφικών και θεματικών άρθρων. Είναι απόφοιτη του University of East London, όπου ολοκλήρωσε σπουδές BSc (Hons) in Psychology (2022-2025), συνδυάζοντας την κατανόηση των κοινωνικών τάσεων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τη σύγχρονη δημοσιογραφική γραφή.