Πολιτική

Μακρόν: Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση

Μακρόν: Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση
Ενόψει της επίσκεψής τους στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης στην χώρα μας. "Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση".

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανάκαμψη κομίζει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται στις 13:00 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεκινώντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία, ένα μήνυμα για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, του συμβόλου της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δηλώνει «αισιόδοξος» για το μέλλον της Ελλάδας και περιγράφει την επίσκεψή του, ως μήνυμα εμπιστοσύνης και απόπειρα ανάδειξης της Ελλάδας ως τόπου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας.

Εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ξεκαθαρίζει, ακόμα, ότι «προσωπικά έχω αποκλείσει την περίπτωση Grexit. Ένα κοινό σχέδιο δεν μπορεί να βασίζεται σε μια λογική αποκλεισμού» καθώς όπως εξηγεί «η έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε αργά ή γρήγορα το τέλος του ευρώ».



Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει, ακόμα, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης.

Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.

«Η επίσκεψή μου στην Αθήνα, στην Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν προαιώνιοι δεσμοί, είναι μια επίσκεψη στην πηγή της ίδιας της δημοκρατίας και του πολιτισμού που υπήρξαν το τσιμέντο της Ευρώπης και που πρέπει να ξαναγίνουν οι βάσεις του κοινού μέλλοντός μας. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα που θέλω να έχει η επίσκεψή μου» δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στα Νέα.

Και προσθέτει: «Η επίσκεψή μου, αυτή η επιστροφή της Γαλλίας, είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Οι Ελληνες, που έχουν κάνει τόσες θυσίες, μπορούν επιτέλους να κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα. Η Γαλλία ήταν κοντά στη χώρα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα υποδομών και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη.

«Θέλουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας ειρήνης συνεργασίας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και αυτή η δυνατότητα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής -την εφαρμόζουμε δυόμισι χρόνια και αποδίδει καρπούς- όσο και από τη διαρκή προσπάθεια όχι μόνο να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα θα είναι γεμάτη συμβολισμούς, με επίκεντρο την ομιλία για τη δημοκρατία που θα εκφωνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν στον Λόφο της Πνύκας.

«Οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της γαλλικής προεδρίας.

«Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η στήριξη της Γαλλίας συνεχίζεται και μετά την κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν παρών ως υπουργός Οικονομίας την κυβέρνηση Ολάντ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και είχε διαμορφώσει μία πολύ σαφή θέση: στήριξη της Ελλάδας και πάση θυσία αποφυγή ενός Grexit», αναφέρει επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου

13:00 Αφιξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου, Μπριζίτ, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

13:45 Αφιξη του Μακρόν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο.

13:50-14:00 Υποδοχή του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του, Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Υμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

14:00-14:10 Παρασημοφόρηση του Εμανουέλ Μακρόν από τον Προκόπη Παυλόπουλο με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.

14:10-14:30 Δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο.

14:30-14:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

14:50-15:20 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τους προέδρους της Γαλλίας και της Ελλάδας

15:30 Αφιξη του Εμανουέλ Μακρόν και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμκου. Υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

16:15 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό.

17:00 Κοινή συνέντευξη Τύπου.

19:05 Αφιξη του Γάλλου προέδρου και της συζύγου στην Πνύκα. Προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα, αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.

21:00 Αφιξη του Εμανουέλ Μακρόν και της Μπριζίτ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών. Επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Βλασία Παυλοπούλου.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου

10:00-11:15 Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα. (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»)

11:45-12:00 Επίσκεψη του ζεύγους Μακρόν στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

12:00-13:15 Δεξίωση προς τιμήν της γαλλικής κοινότητας από τον Εμανουέλ Μακρόν.

13:30-14:45 Γεύμα του ζεύγους Μακρόν με Ελληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο). Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ.

15:15 Αναχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου από την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments