Άννα Βίσση

Άννα Βίσση
Η Άννα Βίσση είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια και μουσικός.

Η Άννα Βίσση ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973, όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Minos EMI. Το 1977 έλαβε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή και κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του ’80, η Βίσση, που πλέον ανήκει στο δυναμικό της Panik Records, ξεκίνησε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα.

Έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, 12 συλλογές, έχει 23 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, έχει πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις μουσικοθεατρικές παραστάσεις, τρεις όπερες και ένα μιούζικαλ, ενώ έκανε guest εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές. Η Βίσση είναι η μόνη Ελληνίδα ή Κύπρια καλλιτέχνης που άγγιξε την κορυφή του Billboard Dance Club Chart, με το αγγλόφωνο τραγούδι Call Me. Είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που εισήγαγαν την δυτική ποπ μουσική στην Ελλάδα και συνδύασε ήχους από λαϊκή, έντεχνη και ποπ μουσική δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα τραγουδιών. Διαθέτει φωνή έκτασης άνω των τριών οκτάβων.

Πολλές νεότερες τραγουδίστριες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εκφράσει το σεβασμό και τον θαυμασμό τους για τη Βίσση, μεταξύ των οποίων οι Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα, Πέγκυ Ζήνα, Πάολα, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ελευθερία Ελευθερίου. Θαυμάστριά της υπήρξε η θρυλική Αμερικανίδα τραγουδίστρια της soul Αρίθα Φράνκλιν, η οποία δήλωσε πως από τη στιγμή που είδε live τη Βίσση σε συναυλία που έδωσε το 1999 στο Madison Square Garden, έγινε η ”μεγαλύτερη” θαυμάστρια της. Ακόλουθοί της είναι επίσης οι: Γκλόρια Γκέινορ, Κρις Κορνέλ, Ντέιβιντ Στιούαρτ, Pink, Τζέιμς Μπλαντ, Pink Martini, Emir Kusturica και άλλοι.

H επί σειρά ετών χορογράφος της Madonna και της Σελίν Ντιόν, Μία Μάικλς, ανέφερε ότι “η Άννα (σ.σ. Βίσση) θα μπορούσε να είναι μεγάλη σταρ παντού. Το σύνολο της δισκογραφίας της περιλαμβάνει 37 πλατινένιες και 16 χρυσές διακρίσεις, ενώ αποτελεί μία από τις πιο διαχρονικές και εμπορικές τραγουδίστριες όλων των εποχών με καριέρα, κυρίως, στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων παγκοσμίως.

Τον Μάρτιο του 2010 η εκπομπή του Alpha Chart Show Your Countdown την κατέταξε στη δεύτερη θέση με τις δημοφιλέστερες – εμπορικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων, μετά τη Χαρούλα Αλεξίου Η Βίσση θεωρείται ως η πιο πολυβραβευμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, έχοντας κερδίσει περισσότερα από εβδομήντα βραβεία για την προσφορά της στη μουσική, τις τέχνες και τον πολιτισμό μεταξύ των οποίων το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 7 Μουσικά Βραβεία Αρίων, 22 Βραβεία Ποπ Κορν, 10 Μουσικά Βραβεία Κύπρου και 10 Mad Video Music Awards. Έχει παραλάβει βραβεία από τους Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν και Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι.

  • Τον Μάιο του 2010, τιμήθηκε για την “Συμβολή στην προαγωγή της μουσικής από τα Βαλκάνια” από τα Βαλκανικά Μουσικά βραβεία.
  • Tον Ιούλιο του 2014 βραβεύτηκε με τον τίτλο “Doctor of Arts” από το University of Bolton, για την μεγάλη της προσφορά στον χώρο της μουσικής σε μία ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
  • Tον Ιούλιο του 2016 παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, από τα Mad Video Music Awards, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε και για την θεατρική της συμβολή από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, με το τιμητικό ”Κορφιάτικο βραβείο” Σοφία Βέμπο, για τη συμμετοχή της στις θεατρικές παραστάσεις Δαίμονες, Μάλα και Οι Καμπάνες Του Edelweiss.
  • Η πολυποίκιλη καριέρα της, η τεράστια αποδοχή, η φωνή και καλλιτεχνική παρουσία της έχουν αποτελέσει το αντικείμενο της Διδακτορικής Διατριβής του Διδάκτορα Μουσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ιωάννη Πολυχρονάκη.
  • Η Άννα Βρύση έχει συμμετάσχει στην τελετή λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την τελετή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων θεατών.

Άννα Βίσση σχετικές ειδήσεις: