Ηλίας Κασιδιάρης

Ηλίας Κασιδιάρης
Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι Έλληνας γεωπόνος, συγγραφέας, και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

Γεννήθηκε το 1980 στον Πειραιά και έχει καταγωγή από τα Δημαρίστικα της Μάνης. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Χημεία Τροφίμων. Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους από το κόμμα του. Εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μέχρι την εκλογή του εργαζόταν ως επιθεωρητής συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.Σε ένα τεύχος του 2004 του περιοδικού νεολαίας της ΧΑ, Resistance/Αντεπίθεση, εμφανίζεται ο Κασιδιάρης να παρουσιάζει τεχνικές του street fighting.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση της ΧΑ στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες τον Ιούλιο του 2008 ο Κασιδιάρης παρουσίασε τη ΧΑ ως την «ασπίδα της Σπάρτης» που αναμένει «τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως».[ Κατά τις έρευνες για τη δίκη της ΧΑ στο κινητό του Κασιδιάρη βρέθηκε αποθηκευμένο ένα ηχητικό της 13ης Δεκεμβρίου 2008 στο οποίο ο ίδιος και ο επίσης χρυσαυγίτης και φίλος του Κασιδιάρη Παναγιώτης Ηλιόπουλος τραγουδούσαν ένα τραγούδι με στίχους υβριστικούς για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ένα δεκαπεντάχρονο μαθητή που είχε δολοφονηθεί μια βδομάδα πριν από έναν αστυνομικό.

Το 2010 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του Τομέας Χ, που πήρε την ονομασία της από την οργάνωση Χ. Την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ἐκανε ο αρχηγός της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, με μια κολακευτική ομιλία για τις λογοτεχνικές ικανότητες του Κασιδιάρη, φορώντας ένα μπλουζάκι με τη νεκροκεφαλή των Ες-Ες. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της ΧΑ τον Ιούνιο του 2011 ο Κασιδιάρης αποδοκίμασε το «κίνημα των αγανακτισμένων» ως «απόλυτα βολικό για το βρώμικο και ανθελληνικό σύστημα εξουσίας» και μια «ανώδυνη εκτόνωση για τις πλατειές μάζες», αντιπαραβάλλοντας τη ΧΑ που έχτιζε «ένα πραγματικά Εθνικό, Επαναστατικό Κίνημα» που «στον δρόμο αριθμεί πλέον χιλιάδες μάχιμους νεολαίους, δεν έχει αντίπαλο, καταλαμβάνει πόλεις, κυριαρχεί παντού» και εργάζεται με «συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο» ώστε να «ανατείλει μία μεγάλη και δυνατή Ελλάδα, μία νέα Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού»

Το κόμμα της Χρυσής Αυγής θεωρείται νεοναζιστικής ιδεολογίας από μεγάλο κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας και τον δημοσιογραφικό κόσμο.Τον Ιανουάριο του 2005 ο Κασιδιάρης ήταν μέλος του ακροατηρίου μιας συναυλίας νεοναζιστικών συγκροτημάτων που είχε οργανώσει και διαφημίσει μέσω των εντύπων της η ΧΑ, στην οποία παρίστατο η ηγεσία της ΧΑ. Οι παριστάμενοι εκφωνούσαν νεοναζιστικά συνθήματα και χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ έψαλλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο και τον εθνικό ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας και ύψωσαν τη σημαία της Βέρμαχτ και των Ες-Ες. Τον επόμενο μήνα ο Κασιδιάρης έγραψε στην εφημερίδα της ΧΑ το σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ροκ για την Πατρίδα!», στο οποίο εγκωμίαζε ένα ρατσιστικό τραγούδι ενός γερμανικού συγκροτήματος που συμμετείχε στη συναυλία.

  • Έχει γράψει άρθρα υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναζισμού ενώ δηλώνει και αρνητής του Ολοκαυτώματος.Επίσης μέσα στη Βουλή έχει διαβάσει αποσπάσματα από το πλαστό αντισημιτικό κείμενο των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών.
  • Το 2012 φέρεται να εόρτασε μαζί με άλλα μέλη της ΧΑ το χειμερινό ηλιοστάσιο και να φωτογραφήθηκε κρατώντας την πολεμική σημαία (Reichskriegsfahne) του Γ’ Ράιχ και χαιρετώντας ναζιστικά όμως η Χρυσή Αυγή ισχυρίστηκε πως η φωτογραφία ήταν προϊόν φωτομοντάζ.
  • Η φωτογραφία με τον Κασιδιάρη να κρατάει τη σημαία της Βέρμαχτ βρέθηκε αποθηκευμένη στο κινητό του τηλέφωνο και τον Ιούνιο του 2018 προβλήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
  • Φέρει τατουάζ μια σβάστικα στον αριστερό ώμο η οποία κατά δήλωσή του είναι «πανάρχαιο και αιώνιο σύμβολο της Ελληνικότητας».
  • Σε φωτογραφίες από ένα ταξίδι του στην Αγγλία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νεολαίας της ΧΑ Αντεπίθεση εμφανίζεται με τα μέλη του ρατσιστικής και νεοναζιστικής θεματολογίας συγκροτήματος Whitelaw φορώντας μπλούζα με λογότυπα των S.S.

Ηλίας Κασιδιάρης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 11