Μπόκα Τζούνιορς

Μπόκα Τζούνιορς
Η Μπόκα Τζούνιορς είναι ένας αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στη συνοικία Λα Μπόκα του Μπουένος Άιρες, πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία των αρχών του 20ού αι. που ιδρύθηκαν από Άγγλους, η «Κλουμπ Ατλέτικο Μπόκα Γιούνιορς» (Club Atlético Boca Juniors) ξεκίνησε ως η ομάδα των Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του νοτιοανατολικού Μπουένος Άιρες. Εκεί οφείλεται και το προσωνύμιο Γενοβέζοι (Los Xeneizes), αφού η συνοικία Λα Μπόκα ήταν η καρδιά της παροικίας των προερχομένων απ’ τη Γένοβα. Στις 3 Απριλίου του 1905 μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Esteban Gablietto (ιδρυτικό μέλος του συλλόγου) με σκοπό την ίδρυση του σωματείου. Οι παρευρισκόμενοι ήταν οι Alfredo Scarpatti, Santiago Sana, οι αδερφοί Ιωάννης (Juan) και Θεόδωρος (Teodoro) Φαρέγκας από τη Χίο και ο Κωνσταντίνος Καρούλιας από τη Σάμο. Άλλα σημαντικά ιδρυτικά μέλη ήταν οι Arturo Penney, Marcelino Vergara, Luis Cerezo, Adolfo Taggio, Giovanelli, Donato Abbatángelo και Bertolini. Παρ’ όλα αυτά το όνομά της είναι στην αγγλική γλώσσα, όπως συνηθιζόταν τότε στην Αργεντινή.

Πρώτο χρώμα της ήταν το ροζ που σύντομα αντικαταστάθηκε από λευκές και μαύρες κάθετες ρίγες. Όμως μια ακόμα ομάδα της περιοχής φορούσε ασπρόμαυρα, οπότε αποφασίσθηκε να γίνει αγώνας μεταξύ τους για το ποια θα τα κρατήσει. Η Μπόκα έχασε και αποφάσισε να υιοθετήσει τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε στο λιμάνι. Αυτό ήταν το σουηδικό κάργκο Drottning Sophia και έκτοτε η ομάδα φορά μπλε και κίτρινα, τα χρώματα της σουηδικής σημαίας.

Η πρώτη συμμετοχή της στην Α’ Κατηγορία έλαβε χώρα το 1913 και από τότε αγωνίζεται αδιαλείπτως σε αυτήν. Πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε υπερδύναμη, κατακτώντας έξι πρωταθλήματα κατά την ερασιτεχνική περίοδο  καθώς και την πρώτη επαγγελματική διοργάνωση του 1931.

Γήπεδο

Την πρώτη δεκαετία της ιστορίας της, η Μπόκα αγωνιζόταν σε διάφορα γήπεδα στη Λα Μπόκα και την Αβεγιανέδα. Το 1916 άνοιξε το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδό της, όπου έμεινε έως το 1924, όταν άνοιξε η σημερινή της έδρα. Το 1938 οι ξύλινες εξέδρες αντικαταστάθηκαν από τσιμεντένιες, ενώ το 1953 προστέθηκε ένα τρίτο διάζωμα πάνω από τα προϋπάρχοντα. Επειδή στη νέα μορφή τους οι εξέδρες έμοιαζαν με κουτί από σοκολατάκια (στα ισπανικά bombonera), το γήπεδο αποκαλείται έκτοτε «Μπομπονέρα». Οι επεκτάσεις ολοκληρώθηκαν μόλις το 1996.

Στη σημερινή μορφή της η Μπομπονέρα χωρά 61.000 θεατές, οι οποίοι μειώνονται σε 49.000 για διοργανώσεις με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Η παράξενη και αλλόκοτη μορφή του σταδίου επιτρέπει άριστη ακουστική στο γήπεδο, με τους οπαδούς της Μπόκα να αποκαλούνται 12ος παίκτης (”La Doce”). To γήπεδο τηρεί τις αναλογίες της ΦΙΦΑ στο ελάχιστο επιτρεπτό δυνατό (105m x 68m). Το στάδιο είναι ευρέως αποδεκτό ως ένα από τα σπουδαιότερα και εμβληματικά ποδοσφαιρικά στάδια του πλανήτη. Το ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα είναι 57.395 και σημειώθηκε στις 25 Μαϊου 1940 στον αγώνα Μπόκα Τζούνιορς-Σαν Λορέντζο.

Αντιπαλότητα με τη Ρίβερ Πλέιτ

Αιώνιος αντίπαλος της Μπόκα Τζούνιορς είναι η Ρίβερ Πλέιτ, η οποία ιδρύθηκε επίσης στη Λα Μπόκα αλλά σύντομα μετακόμισε στα βόρεια προάστια του Μπουένος Άιρες. Η αντιπαλότητα κατά το παρελθόν είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού η Μπόκα θεωρείτο κατ’ εξοχήν ομάδα της εργατικής τάξης ενώ η Ρίβερ των αστών.

  • Το ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων ονομάζεται Superclásico και είναι μια από τις πιο φορτισμένες αναμετρήσεις παγκοσμίως.
  • Σύμφωνα με έρευνες οι οπαδοί της Ρίβερ και της Μπόκα αποτελούν πάνω από το 70% των οπαδών στην Αργεντινή με την Μπόκα να έχει 40% και την Ρίβερ 33%.
  • Είναι γνωστό ανά τον κόσμο ως ένα από τα πιο βίαια και πιο σημαντικά ντέρμπι στον κόσμο. Το 2004 η αγγλική εφημερίδα The Observer, ονόμασε το Σούπερκλάσικο ως ένα από τα 50 αθλητικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις.
  • Η DailyMirror το 2017 το ονόμασε ως το μεγαλύτερο ντέρμπι στον κόσμο πάνω και από το Κλάσικο της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα.

Μπόκα Τζούνιορς σχετικές ειδήσεις: