Νταμίρ Κάναντι

Νταμίρ Κάναντι
Ο Νταμίρ Κάναντι είναι Αυστριακός πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής.

Ο Νταμίρ Κάναντι γεννήθηκε στη Βιένη από Σέρβους και Κροάτες γονείς. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα καθώς η οικογένεια του δεν είχε μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Σαν ποδοσφαιριστής βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Ραπίντ Βιένης, αλλά δεν είχε το ταλέντο να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό τον ανάγκασε να συμβιβαστεί και να παίξει σε ομάδες δεύτερης κατηγορίας. Άλλαξε πολλές ομάδες μέχρι το 2002 όταν και πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Το 2004 ακολούθησε αποκλειστικά το επάγγελμα του προπονητή. Τότε έβαλε τρεις στόχους .

  • Να μείνει άλλα δύο χρόνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο,
  • μετά να ανοίξει τα «φτερά» του σε υψηλό επίπεδο, έστω κι ως βοηθός
  • και μέχρι τα 40 του να αναλάβει ομάδα της πρώτης κατηγορίας στην πατρίδα του.

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα και τα χρήματα που έβγαζε από το ποδόσφαιρο ελάχιστα. Η γυναίκα του τον πίεζε να τα παρατήσει, αλλά τότε εμφανίστηκε η προοπτική της Ρωσίας. Ο πρώην ποδοσφαιριστής μεταξύ άλλων της Αούστρια Βιέννης και της Άντμιρα Βάκερ, Ρασίντ Ραχίμοβ, ανέλαβε τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2008-2009 και πήρε στο πλευρό του τον Κάναντι.  Ο Ραχίμοβ απολύθηκε στα μέσα της επόμενης σεζόν, με τον Κάναντι να επιστρέφει στα τοπικά της Αυστρίας. Το 2011 δέχθηκε μία κλήση στο τηλέφωνό του, ήταν από τη Λούστεναου, ομάδα της Erste Liga, της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του αυστριακού πρωταθλήματος.

Δέχθηκε και το 2013 ήρθε η πρόταση της Άλταχ, στην ίδια κατηγορία. Την ανέβασε στην πρώτη σεζόν του στον σύλλογο, με συνέπεια να γίνει προπονητής Bundesliga στα 43 του, τρία χρόνια εκτός στόχου. Στη συνέχεια, μόλις στη δεύτερη θητεία της ομάδας στην Bundesliga, κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση και να βγει στην Ευρώπη.

Τη νέα σεζόν, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και μάλιστα βρέθηκε μέχρι την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όταν τον κάλεσε η Ράπιντ, η οποία βρισκόταν σε δυσχερή κατάσταση. Απάντησε θετικά, ωστόσο δεν ήταν ακόμα έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα, με συνέπεια να σημειώσει μόλις τρεις νίκες σε 17 αγώνες και να απολυθεί.

Αυτά που έκανε ήταν αρκετά για να του δώσουν το εισιτήριο για το εξωτερικό. Ο Ατρόμητος πείστηκε να του δώσει μια ευκαιρία και δεν το μετάνιωσε. Στην πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα διεκδίκησε για μεγάλο διάστημα το πρωτάθλημα που τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ. Ο Ατρόμητος τερμάτισε στην πρώτη τετράδα στο τέλος της σεζόν. Η δεύτερη του σεζόν στο Περιστέρι ήταν εξίσου καλή με αποτέλεσμα να είναι έτοιμος για ένα νέο μεγάλο βήμα.

Κάθε Αυστριακός που ασχολείται με το ποδόσφαιρο θέλει να βρεθεί στην Γερμανία. Η Νυρεμβέργη έκανε πρόταση στον Κάναντι και εκείνος δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά με αποτέλεσμα να απολυθεί πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων.

Νταμίρ Κάναντι σχετικές ειδήσεις: