PlayStation

PlayStation
Το PlayStation είναι επωνυμία gaming που περιλαμβάνει τέσσερις οικιακές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, media center, μία διαδικτυακή υπηρεσία, μία σειρά χειριστηρίων, ένα τηλέφωνο, αλλά και πολλά περιοδικά.

Το PlayStation είναι δημιούργημα του Κεν Κουταράγκι, ενός μέλους της Sony, το οποίο αργότερα αποκαλέστηκε ως «Ο Πατέρας του PlayStation». Η αρχή της κονσόλας χρονολογείται στο 1988, όταν επρόκειτο για μια συνεργασία μεταξύ των Sony και Nintendo, για να δημιουργήσουν CD-ROM για το Super Nintendo Entertainment System.Παρ’ όλο που η Nintendo αρνήθηκε τη συμφωνία με τη Sony μέχρι το Μάρτιο του 1991, η Sony παρουσίασε ένα SNES με ενσωματωμένο το CD-ROM drive, το οποίο συνδύαζε τεχνολογία Green Book ή CD-i, με το όνομα «Play Station» (γνωστό επίσης ως SNES-CD), στο Consumer Electronics Show, τον Ιούνιο του 1991.

Ωστόσο, μία μέρα μετά την ανακοίνωση στην CES, η Nintendo ανακοίνωσε ότι θα έσπαγε τη συνεργασία της με τη Sony, θέλοντας να συνεργαστεί με τη Philips, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία. Η συμφωνία έσπασε από τη Nintendo, αφού δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με το μοίρασμα των εσόδων. Η διακοπή αυτή εξόργισε τον πρόεδρο της Sony, Norio Ohga, ο οποίος απάντησε βαραίνοντας τον Κουταράγκι με την κατηγορία ότι ανέπτυξε την ιδέα του PlayStation για την αντίπαλη Nintendo.

PlayStation

Το πρώτο PlayStation (εναλλακτικά: PS, PS1 ή PSX) είναι κονσόλα η οποία κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 στην Ιαπωνία και τον επόμενο χρόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει αποκτήσει επιτυχημένους διαδόχους και αναβαθμίσεις, περιλαμβανομένου του Net Yaroze (μία ειδική μαύρη εκδοχή του PlayStation με εξαρτήματα και οδηγίες για τον προγραμματισμό παιχνιδιών και προγραμμάτων), του PS one (μίας μικρότερης εκδοχής της αρχικής κονσόλας) και του PocketStation (μίας φορητής που βελτιώνει τα παιχνίδια του PlayStation και λειτουργεί και ως κάρτα μνήμης). Το PlayStation είναι μέρος της πέμπτης γενιάς κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, και ήταν ανταγωνιστής των Sega Saturn και Nintendo 64. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003, το PlayStation και το PS one πούλησαν συνολικά 102,49 εκατομμύρια κομμάτια, ενώ τελικά έγινε η πρώτη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών που πούλησε 120 εκατομμύρια κομμάτια.

PlayStation 2

Το PlayStation 2 ή PS2 κυκλοφόρησε το 2000, 15 μήνες μετά το Dreamcast και ένα χρόνο πριν τους άλλους ανταγωνιστές του: το Xbox και το GameCube. Ανήκει στην έκτη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, και διαθέτει backwards-compatibility με τα περισσότερα γνήσια βιντεοπαιχνίδια του πρώτου PlayStation, καθώς έχει τον επεξεργαστή του. Όπως και ο προκάτοχός του, έχει επανακυκλοφορήσει και σε εκδοχή slim. Είναι η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, καθώς πούλησε 155 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου του 2012. Στις 29 Νοεμβρίου του 2005, το PS2 έγινε η κονσόλα με τις πιο γρήγορες πωλήσεις που έφτασε τα 100 εκατομμύρια κομμάτια, πράγμα που επιτεύχθηκε μέσα σε 5 χρόνια και 9 μήνες από την κυκλοφορία του. Το κατόρθωμα αυτό επιτεύχθηκε σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από τον προκάτοχό του, το PlayStation, το οποίο πήρε «9 χρόνια και 6 μήνες από την κυκλοφορία του» για να φτάσει στον ίδιο στόχο. Η The Guardian ανέφερε ότι στις 4 Ιανουαρίου του 2013, η παραγωγή του PS2 σταμάτησε παγκοσμίως, αλλά μελέτες έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι ακόμη κάτοχοι ενός PS2, ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιούν. Το PS2 έχει κατονομαστεί ως η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών μέχρι το 2015.

PlayStation 3

Το PlayStation 3 ή PS3 ανήκει στην έβδομη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών. Η κυκλοφορία του ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου του 2005. Κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2006 στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007 στην Ευρώπη. Το PlayStation 3 διαθέτει επεξεργαστή cell, ενσωματωμένο blu-ray drive, HDMI, wi-fi και καλωδιακή δικτύωση, ασύρματο χειριστήριο και ενσωματωμένο σκληρό δίσκο. Το PlayStation 3 ήταν αρχικά συμβατό με όλα τα παιχνίδια του πρώτου PlayStation και του PlayStation 2, χάρη στην προσθήκη του επεξεργαστή Emotion Engine Chip. Από το PlayStation 3 Slim, τη νεότερη και λεπτότερη εκδοχή του PlayStation 3, αφαιρέθηκε η λειτουργία τρεξίματος παιχνιδιών του PlayStation 2.

PlayStation 4 και άλλα πρότζεκτς

Το PlayStation 4 ή PS4 ανήκει στην όγδοη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, και είναι ο διάδοχος του PlayStation 3. Κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 29 Νοεμβρίου του 2013. Το PlayStation Portable ή PSP είναι φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου του 2004 στην Ιαπωνία. Παρουσιάστηκε στην E3 του 2004. Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2004 στην Ιαπωνία και το Μάρτιο και Σεπτέμβριο 2005 σε Αμερική και Ευρώπη, αντίστοιχα. Βασικά της χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη ευρεία οθόνη με την πολύ καλή ανάλυση και η χρήση οπτικού μέσου για τα παιχνίδια, το UMD, αντί του παραδοσιακών κασετών άλλων φορητών κονσολών, κρατώντας παράλληλα την αυτονομία της μπαταρίας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το PSP είναι επιπλέον εξοπλισμένο με wi-fi, για ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. To Σεπτέμβριο του 2007, κυκλοφόρησε η Slim εκδοχή του, με την οποία έγινε μικρότερο κατά 20%, διέθετε μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας, μεγαλύτερη βασική μνήμη και υποδοχή καλωδίου εξόδου τηλεόρασης. Τον Νοέμβριο του 2008, κυκλοφόρησε Slim and Lite εκδοχή του, η οποία διέθετε καλύτερη οθόνη και ενσωματωμένο μικρόφωνο.

  • Τον Οκτώβριο του 2009, κυκλοφόρησε το PSP Go, ως επανασχεδιασμός του PSP. Από την κονσόλα έχει αφαιρεθεί η υποδοχή τοποθέτησης δίσκων UMD.
  • Τον Απρίλιο του 2011 κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του PSP ονόματι Street, από την οποία αφαιρέθηκε η λειτουργία wifi και τα κάτω κουμπιά. Το 2012, το PlayStation Portable αντικαταστάθηκε από το PlayStation Vita.

Το PlayStation Vita ή PS VITA είναι φορητή κονσόλα, διάδοχος του PlayStation Portable. Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και τμήματα της Ασίας στις 17 Δεκεμβρίου του 2011, στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική στις 22 Φεβρουαρίου του 2012, και στην Αυστραλία στις 23 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Περιλαμβάνει δύο αναλογικούς μοχλούς, διαθέτει bluetooth, WiFi και οθόνη αφής 5 ιντσών. Επίσης, προαιρετικά διαθέτει 3G.

PlayStation σχετικές ειδήσεις: