Τζουζέπε Κόντε

Τζουζέπε Κόντε
Ο Τζουζέπε Κόντε είναι Ιταλός νομικός και πολιτικός, 58ος Πρωθυπουργός της Ιταλίας από την 1η Ιουνίου 2018.

Ο Κόντε, καθηγητής ιδιωτικού δικαίου, προτάθηκε αρχικά στις 21 Μαΐου 2018 για το ρόλο του Πρωθυπουργού ως επικεφαλής ενός συνασπισμού των κομμάτων Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση του όταν ο Πάολο Σαβόνα, επιλογή του για υπουργός οικονομικών, προσέκρουσε στο βέτο του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Στις 31 Μαΐου, τα δύο κόμματα της πλειοψηφίας κατέληξαν σε συμφωνία να προτείνουν τον Giovanni Tria ως νέο υπουργό οικονομικών και ο Κόντε κλήθηκε να ορκιστεί την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς σχολιαστές, ο Κόντε θα μπορούσε να ηγηθεί της πρώτης λαϊκίστικης κυβέρνησης στην Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Νότια Ιταλία μετά τον Τσιρίακο ντε Μίτα το 1989.

Ο Τζουζέπε Κόντε γεννήθηκε στην Volturara Appula, κοντά στην Φότζια, το 1964.Μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του, Nicola, ήταν δημόσιος υπάλληλος στον τοπικό δήμο, ενώ η μητέρα του, Lillina Roberti, ήταν δασκάλα σε δημοτικό σχολείο. Αφού η οικογένειά του μετακόμισε στο Σαν Τζοβάννι Ροτόντο (San Giovanni Rotondo), ο Κόντε πήγε στο κλασικό λύκειο στο κοντινό San Marco in Lamis και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε το 1988 με άριστα.

Για μικρό χρονικό διάστημα, ο Κόντε σπούδασε στο εξωτερικό. Το 1992 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει στο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο Duquesne και στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτισμού στη Βιέννη το 1993. Αργότερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το 2000, στο Girton College του Κέιμπριτζ το 2001 και επίσης υποστήριξε ότι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 2008. Ωστόσο, τον Μάιο του 2018, η εφημερίδα New York Times υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι δεν είχε κανένα αρχείο του Κόντε, ούτε ως μαθητή ούτε ως καθηγητή.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Roma Tre, στο Πανεπιστήμιο LUMSA της Ρώμης, στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι.Ο Κόντε είναι σήμερα καθηγητής ιδιωτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο LUISS της Ρώμης. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Τζον Κάμποτ στη Ρώμη. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 εξελέγη από τη βουλή των Αντιπροσώπων μέλος του Προεδρείου της Διοικητικής Δικαιοσύνης, το αυτοδιοικούμενο σώμα των διοικητικών δικαστών.

Πρωθυπουργός της Ιταλίας

Στις αρχές του 2018, Ο Κόντε επελέγη από τον Λουΐτζι ντι Μάιο, ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) ως πιθανός μελλοντικός Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Κυβέρνησής του, μετά τις γενικές εκλογές του 2018. Ωστόσο, οι εκλογές οδήγησαν σε κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων ως το κόμμα με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και εδρών στο κοινοβούλιο, και την κεντροδεξιά συμμαχία, στην οποία η Λίγκα του Ματέο Σαλβίνι αναδείχθηκε ως η κύρια πολιτική δύναμη, κερδίζοντας πλήθος εδρών στη βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ήρθε τρίτος.

Στις 9 Μαΐου, μετά από εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου και την αποτυχία διαφόρων προσπαθειών συγκρότησης Κυβέρνησης, τόσο μεταξύ Πέντε Αστέρων–Κεντροδεξιάς, όσο και Πέντε Αστέρων–Δημοκρατικού Κόμματος, οι ντι Μάιο και Σαλβίνι ζήτησαν επίσημα από τον Πρόεδρο Ματαρέλα να τους δώσει 24 ώρες για να καταρτίσουν κυβερνητική συμφωνία μεταξύ τους. Αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε δημοσίως ότι η Forza Italia δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση Πέντε Αστέρων-Λίγκας, αλλά θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κεντροδεξιά συμμαχία παρ’ όλα αυτά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια πιθανή κυβέρνηση πλειοψηφίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Στις 13 Μαΐου, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, πιθανώς ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά χωρίς συμφωνία για τα μέλη της κυβέρνησης, κυρίως για πρωθυπουργό. Οι ηγέτες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Ματαρέλα στις 14 Μαΐου, για να ολοκληρώσουν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο, τα δύο μέρη ζήτησαν μία επιπλέον εβδομάδα διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσουν σε λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της κοινής κυβέρνησης. Και τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν από τα μέλη τους να ψηφίσουν την κυβερνητική συμφωνία μέχρι το σαββατοκύριακο.

Στις 21 Μαΐου 2018, ο Κόντε προτάθηκε από τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι για το ρόλο του Πρωθυπουργού. Παρά τις αναφορές στον ιταλικό τύπο που άφηναν να διαφανεί ότι ο Πρόεδρος Ματαρέλα είχε ακόμα σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με την κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης, στις 23 Μαΐου ο Κόντε προσεκλήθη στο Ανάκτορο του Κυριναλίου για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Κόντε ανέφερε ότι θα είναι ο «συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού».

Ωστόσο, στις 27 Μαΐου ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λόγω αντιθέσεων μεταξύ Salvini και Προέδρου Ματαρέλα. Συγκεκριμένα, ο Σαλβίνι πρότεινε τον καθηγητή Πάολο Σαβόνα (Paolo Savona) ως Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά ο Πρόεδρος Ματαρέλα εξέφρασε έντονα την αντίθεση του, θεωρώντας τον Savona υπερβολικά Ευρωσκεπτικιστή και αντι-γερμανό. Σε διάγγελμά του μετά την παραίτηση Κόντε, ο Ματαρέλα δήλωσε ότι τα δύο κόμματα ήθελαν να οδηγήσουν την Ιταλία εκτός της Ευρωζώνης, και πως ο ίδιος ως εγγυητής του ιταλικού Συντάγματος και των συμφερόντων και της σταθερότητας της χώρας δεν μπορούσε να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Την επόμενη ημέρα, ο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 28 Μαΐου 2018, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία παροχής εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Κοταρέλι, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τα κεντροδεξιά κόμματα Forza Italia (FI), Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) και η Λίγκα ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν.

Ο Κοταρέλι αναμενόταν να υποβάλει τον κατάλογο των υπουργών για έγκριση στον Πρόεδρο Ματαρέλα στις 29 Μαΐου. Ωστόσο, στις 29 και στις 30 Μαΐου πραγματοποίησε μόνο άτυπες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο, περιμένοντας τον σχηματισμό «πολιτικής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, οι Matteo Salvini και Luigi Di Maio ανακοίνωσαν την προθυμία τους για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης, ενώ η Giorgia Meloni, ηγέτης των FdI, έδωσε την στήριξή της στην πρωτοβουλία.

  • Στις 31 Μαΐου, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, χωρίς τον Σαβόνα ως υπουργό Οικονομικών (αυτός έγινε υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων), και με τον Κόντε επικεφαλής.
  • Ο Σαλβίνι αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στις 8 Αυγούστου του 2019 και κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού Κόντε.
  • Στις 20 Αυγούστου ο Κόντε μίλησε στη Γερουσία και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, κατηγορώντας τον Ματέο Σαλβίνι για ανευθυνότητα και ότι “εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του”, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.
  • Στις 29 Αυγούστου ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ του M5S και του PD αποδέχθηκε την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, συνεχίζοντας να ασκεί τα καθήκοντά του, ως πρωθυπουργός.

Τζουζέπε Κόντε σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 16